Архів
Середа,
27 грудня 2023 року

№ 52 (20044)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Це цікаво

Який рік зустрічаємо

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

Якщо поставити таке запитання в Україні, кожен упевнено дасть відповідь: «Настає 2024-й». Хоча… Насправді календарна дата є досить умовним визначенням. Адже й донині у світі використовується чимало календарів — григоріанський, мусульманський, індуїстський, єврейський, китайський, перський, буддистський… Всі вони ведуть лік дням і рокам за різними принципами, отож і літочислення у народів, які ними користуються, зовсім інше.

2024-й — за григоріанським календарем. Сьогодні 169 з-поміж усіх 195 країн світу використовують григоріанський календар як свій основний. 18 держав паралельно з ним послуговуються іще якимсь іншим, серед них Алжир, Єгипет, Марокко, Саудівська Аравія, Китай, Ємен. Іще чотири живуть за його модифікованою версією, як-от: Японія, Північна Корея, Тайвань і Таїланд. І тільки 4 країни в світі досі не визнали офіційно григоріанського календаря — Афганістан, Іран, Ефіопія та Непал.

Власне, що таке григоріанський календар? Це система визначення дати, яка була введена Папою Григорієм XIII 1582 року від Різдва Христового (або ще кажуть «нашої ери»). Він ґрунтується на русі Землі навколо Сонця (сонячний календар) і включає високосні, на одну добу довші, роки. Таким у григоріанському літочисленні є кожен четвертий рік. І якраз 2024-й є високосним, тобто у ньому додається 29 лютого.

4722 рік — за китайським календарем. Хоча в Піднебесній і використовують григоріанський календар для щоденних дат, невід’ємною частиною національної культури для жителів цієї країни є відзначання багатьох свят за китайським календарем, в якому літочислення ведеться від дати, коли до влади прийшов імператор Цинь Ши Хуан-ді. Ця знаменна подія відбулася задовго до нашої ери, тому й рік у цьому календарі такий солідний. А оскільки він іще й місячний, то китайський новий рік припадає на день другого молодика після зимового сонцестояння. Якщо зіставити його з григоріанським календарем, рік Зеленого де-рев’яного дракона почнеться 10 лютого 2024-го і завершиться 28 січня 2025-го. Китайський календар також побутує у В’єтнамі, Камбоджі, Монголії та інших азійських країнах.

1445-й — за мусульманським календарем. Він застосовується в ісламі для визначення дат релігійних свят. Літочислення ведеться від Хіджри (16 липня 622-го) — дати переселення пророка Мухаммеда та перших мусульман із Мекки до Медини. Мусульманський календар побудовано винятково на зміні фаз Місяця. На відміну від низки інших місячних календарів (наприклад вавилонського), додатковий тринадцятий місяць для узгодження місячного календаря з сонячним циклом не вводиться, оскільки вважається, що це заборонено Кораном. Таким чином початок року та дні мусульманських релігійних свят поступово зсуваються за сезонами і можуть припадати на різні пори року. Відтак ісламський новий рік — 1446-й — настане увечері 6 липня.

1402 рік — за перським календарем. Хоча і в ньому літочислення ведеться від дня переселення пророка Мухаммеда з Мекки в Медину, однак використовується при цьому не місячний, а сонячний астрономічний календар, а початок року припадає на весняне рівнодення, 21 березня. Звідси й така розбіжність у роках. У створенні перського календаря брав участь знаменитий поет і філософ Омар Хаям. Крім Ірану, за ним із 1957 року офіційно ведеться літочислення і в Афганістані.

До речі, перський календар можна вважати одним із найточніших у світі. Так, похибка григоріанського календаря становить одну добу за 3323 роки, тоді як календар Омара Хаяма дає похибку на одну добу раз на 4500 років.

2567 рік — за буддистським календарем. Він побутує у країнах Південно-Східної Азії, таких, як Таїланд, Лаос, М’янма, Шрі-Ланка і Камбоджа. Там лік рокам ведуть за астрономічним циклом Сонця — починаючи від дня, коли Будда набув просвітлення. Буддистська ера почалася 543 роками раніше, ніж християнська. Втім, григоріанський календар там також часто використовують — наприклад, для позначення терміну придатності на продуктах або в авіаквитках, щоб не плутати туристів.

1945-й — за індуїстським календарем. В іншому часі перебуває й Індія, населення якої вирізняється великою кількістю племен і народів, що розмовляють майже 200 мовами. Ще донедавна у цій країні для визначення свят використовували 35 різних календарів. Заплутаність календарних систем виявилася такою значною, що уряд Індії вимушений був провести 1957-го реформу — запровадити єдиний національний (цивільний) календар. У його основу покладена ера Сака, що широко застосовувалася протягом двох тисячоліть у багатьох календарних системах Індії. За григоріанським календарем, вона починається із 78 року, коли на престол зійшов Канішка Великий — важлива постать давньої індійської історії. Тож григоріанський 2024 рік у січні — це 1945-й за календарем ери Сака…

5785 рік — за єврейським календарем. В Ізраїлі два офіційні календарі — григоріанський і єврейський, який веде літочислення від біблійного створення світу. У ньому застосовуються і сонячний, і місячний цикли. Новий рік в єврейському календарі припадає на різні дні осені. 3 жовтня 2024 року настане 5785 рік.

Як бачимо, відповідь на запитання «Який зустрічаємо рік?» не однозначна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Картки ще дійсні
Читати
Повертають землі до життя
Читати
Різдво в неволі
Читати
Під захистом війська
Читати
Перелік розширився
Читати
Спорожніли села
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове