Архів
Вівторок,
9 січня 2024 року

№ 2 (20046)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Наразі головне — сформувати резерв

Олена БЕГМА.

ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ ЗСУ Валерій Залужний дав пресконференцію щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Він, зокрема, прокоментував дані про мобілізацію 400-500 тисяч чоловік, електронні повістки, питання відстрочки від призову на військову службу, пропозиції стосовно обмеження її термінів, а також розповів про роботу територіальних центрів комплектування.

Передовсім головком наголосив, що «військове командування не робило жодного запиту на якісь там цифри», і що реальна потреба в живій силі ніколи не розголошується, бо це військова таємниця. За його словами, потрібну кількість мобілізованих військове командування сформувало на увесь 2024 рік, і «вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом року». Потреба Української армії в нових бійцях не означає, що всіх мобілізують одночасно. Поки що головне — сформувати резерв.

Тим часом ворожі Teлеграм-канали поширюють інформацію про те, нібито у додатку «Дія» почали надходити електронні мобілізаційні повістки. Як доказ цього російські пропагандисти демонструють якісь зображення з екранів моніторів.

«Насправді інформація, яку розганяють рашисти, є фейковою, як і самі скриншоти. В «Дії» не буде електронних повісток, запевнив очільник Мінцифри Михайло Федоров», — ідеться у повідомленні Центру протидії дезінформації. Там зазначили, що, поширюючи подібні фейки, росіяни намагаються посіяти панічні настрої серед українців, і закликали довіряти лише надійним джерелам новин.

«Спецпенсії» для колабораціоністів і зрадників

УРЯД схвалив проєкт закону, згідно з яким особам, що вчинили кримінальне правопорушення проти основ національної безпеки, після досягнення ними пенсійного віку платитимуть тільки мінімальну пенсію. Тобто — незалежно від того, яку щомісячну виплату вони заробили. Для цього пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів щодо особливостей призначення та виплати пенсії особам, засудженим до обмеження або позбавлення волі за вчинення умисного карного правопорушення проти основ національної безпеки, громадської безпеки, миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку.

Чи справедлива така законодавча ініціатива? Загалом у соціальних мережах її підтримують. Єдине, з чим люди одностайно не погоджуються, — це з тим, а за які «гріхи» перед рідною державою таку ж саму («зрадницьку») мінімальну пенсію (менш ніж 3 тис. грн), що не забезпечує навіть базових потреб виживання, сьогодні отримує добра третина від загального числа пенсіонерів, а це майже 3,5 мільйона осіб?

Про найвищі й найнижчі зарплати

ЗГІДНО з даними Держстату, в новий рік українське суспільство увійшло із показником середньої заробітної плати по країні 17 937 грн, що на 22,7% більше, ніж роком раніше. Це — без урахування тимчасово окупованих територій.

Якщо ж деталізувати за сферами зайнятості, то найбільш гідно платять фахівцям, які працюють у царинах інформації та телекомунікацій, — пересічно 37,6 тис. грн, фінансової і страхової діяльності — 34,2 тис. грн, авіаційного транспорту — 33,2 тис. грн, держуправління та оборони, а також обов’язкового соціального страхування — 24,2 тис. грн, професійної, наукової та технічної діяльності — 24,15 тис. грн. У той же час найменше платять працівникам сфери функціонування бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури — пересічно 11,4 тис. грн, творчості, мистецтва та розваг — 11,5 тис. грн, освіти — 12,2 тис. грн, поштової та кур’єрської діяльності — 12,8 тис. грн, тимчасового розміщення та організації харчування — 13 тис. грн.

Водночас, наголошують економісти, зафіксоване Держстатом зростання зарплат є суто номінальним. Бо ж у реальному вимірі — з урахуванням інфляції — за підсумками минулого року середня зарплата навіть зменшилася на 9,5% порівняно з довоєнним 2021 роком.

Cередній вік військових ЗСУ

УЖЕ МАЙЖЕ два роки в Україні триває війна через повномасштабне вторгнення росії. Який середній вік наших армійців, які сьогодні боронять нашу Незалежність? Такі дані оприлюднили у Комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Отже, середній вік військовослужбовців ЗСУ — від 40 до 44 років. При цьому найчастіше з людей віком 40+ складаються не тільки бригади Тероборони, а й десантно-штурмові, гірсько-штурмові та механізовані бригади. Також підкреслюється, що наразі в Україні рідко мобілізують на війну чоловіків віком від 27 до 29 років.

Чи змінить нова мобілізаційна хвиля «вікову картину» воїнів на фронті, покаже час.

Новий поїзд Iнтерсіті

УКРЗАЛІЗНИЦЯ запустила новий поїзд Інтерсіті №747/748 між Києвом, Вінницею, Хмельницьким та Тернополем. Як повідомили в головному залізничному відомстві, новий маршрут нині обслуговується найшвидшим українським поїздом «Тарпан». Він щодня вирушає з Києва о 16:30, прибуття в Козятин-1 — 18:27, Калинівку-1 — 19:00, до Вінниці — 19:19, Хмельницького — 21:15, у Тернопіль — 23:02. У зворотному напрямку поїзд рушає з Тернополя вранці о 06:32, із Хмельницького — о 8:07, Вінниці — о 9:57, Калинівки-1 — о 10:20, Козятина-1 — о 10:53, зрештою прибуття до Києва о 12:45.

Дедалі більше заяв про надання притулку

КІЛЬКІСТЬ заяв від українців із проханням про набуття офіційного статусу біженця в країнах Євросоюзу, поданих за підсумками минулого року, перевищила 4,2 мільйона. Про це заявила директорка Агентства ЄС з надання притулку Ніна Грегорі. За її словами, лише в жовтні агентство зареєструвало 123 тисячі таких заяв — це найвищий місячний показник за останні сім років на теренах ЄС.

Наразі лідером за поданими заявами на прийняття біженців є Німеччина. Впродовж жовтня у цю країну виявили бажання переїхати на 28% українців більше, ніж у Францію та Італію, разом узяті. Зараз у Німеччині перебуває 1,2 мільйона наших співвітчизників (не хочеться думати, що колишніх). Наступною країною, куди найбільше їдуть українці, є Польща. Підраховано, що там притулок загалом дістали 970 тисяч осіб.

Тим часом у ЄС заявили, що 2024 рік буде складним. Це означає, що чисельність біженців продовжить зростати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Переконують, буцімто гроші є
Читати
Розмінування триває
Читати
Змінено порядок надання помешкання
Читати
Розмір надходжень — чи не найнижчий
Читати
Герої вдома
Читати
Їх чекають
Читати
Менше, ніж минулого сезону
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове