Архів
Вівторок,
9 січня 2024 року

№ 2 (20046)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Я з Херсона, нині внутрішньо переміщена особа, мешкаю в Івано-Франківській області. У мене закінчується термін дії довідки про інвалідність. МОЗ продовжило її дію на період воєнного стану. Чи правильно я розумію, що не потрібно йти на перекомісію зараз?»

Валерія КАЧКА.

с. Хом’яківка

Івано-Франківського району

Івано-Франківської області.

 

ЗГІДНО з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію за інвалідністю і в яких термін припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, у разі неможливості проходження повторного огляду виплата пенсії продовжується до припинення воєнного стану та протягом шести місяців після цього.

Термін дії воєнного стану в Україні — по 14.02.2024, відповідно виплати пенсій за інвалідністю без довідок МСЕК продовжуватимуться по 14.08.2024.

 

«Я пенсіонерка в статусі вимушено переміщеної особи з 2014 року. Жодних виплат для переселенців не отримую. Давно хочу позбутися цього статусу, він ускладнює моє життя — постійні ідентифікації тощо. Він мені не потрібен, я дев’ять років проживаю на території, підконтрольній Україні. Придбала житло на Буковині, зареєструвалась у ньому. Я звичайна мешканка Чернівецької області. Коли 2017-го звернулася до органів Пенсійного фонду й повідомила, що хочу відмовитися від статусу ВПО, мене запевнили, що в цьому разі припиняться пенсійні виплати. Адже підставою для їх нарахування є пенсійна справа, та оскільки вона залишилась у Донецьку, то її замінює довідка ВПО. За відмови від статусу зникає підстава для пенсійних виплат. Це замкнене коло, абсурд. Можливо, уже є певні зміни? І в разі відмови від статусу ВПО, чи не припиняться мої пенсійні виплати?»

Вікторія ДУДКО.

с. Вашківці

Сокирянського району

Чернівецької області.

 

ВИЗНАЧЕННЯ статусу внутрішньо переміщеної особи належить до компетенції органів соціального захисту населення. Для врегулювання цього питання потрібно звернутися саме до уповноваженого органу.

Одночасно зазначаємо, що, згідно з постановою №637 (зі змінами) Кабінету Міністрів України від 5.11.2014, виплата пенсій здійснюється внутрішньо переміщеним особам, у тому числі особам, які подали заяву про відмову від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи й зареєстрували місце проживання та постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Переконують, буцімто гроші є
Читати
Розмінування триває
Читати
Змінено порядок надання помешкання
Читати
Розмір надходжень — чи не найнижчий
Читати
Герої вдома
Читати
Їх чекають
Читати
Менше, ніж минулого сезону
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове