Архів
Вівторок,
9 січня 2024 року

№ 2 (20046)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Замінований ліс-годувальник

Галина ВЕРНИГОРА.

У НАСЕЛЕНИХ пунктах, розташованих на півночі області, які на початку повномасштабного вторгнення рф були окуповані та перебували під регулярними обстрілами, великі території забруднені вибухонебезпечними предметами — мінними пастками, залишками снарядів та ракет ворога, що не здетонували. «Загалом у регіоні обстеженню підлягають майже 30 тис. га землі. Це місця проведення боїв, залишені позиції та блокпости, адже всі ці об’єкти вважаються потенційно небезпечними. Також російські війська заміновували ліси задля тримання в страху місцевого населення. І досі тамтешні мешканці, для яких ліс — одвічний годувальник, не мають можливості користуватися його дарами», — заявив Віталій Кучеренко, представник компанії «ГК ГРУП», яка є сертифікованим національним оператором протимінної діяльності.

За його словами, держава компенсовуватиме частину або повний обсяг витрат на розмінування земель стратегічних підприємств та сільськогосподарських. У бюджеті на 2024 рік на потреби гуманітарного розмінування закладено 2 млрд грн.

Ремонт мостових переправ

РОЗПОЧАВСЯ капітальний ремонт мосту через річку Очеретянка, яким пролягає траса М-21 Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський. Це одна з трьох магістралей міжнародного значення в краї. До того ж вона з’єднує північну та південну частини області. Інтенсивність руху нею сягає 12 тисяч автомобілів за добу, в тому числі тих, які транспортують важливі вантажі. Як зазначається у повідомленні ОВА, цей міст був побудований ще 1958-го, а востаннє його ремонтували понад 40 років тому. Завершити капітальний ремонт переправи планується до кінця літа 2024-го. На час робіт увесь транспорт і пішоходи рухатимуться тимчасовим переїздом, який підрядна організація почала облаштовувати поряд із мостом.

Тим часом наприкінці минулого року у селі Славенщина Народицької громади відкрили відновлений після руйнування російськими окупантами міст через річку Норинь. Також уже функціонують і мостова переправа через річку Ірша у Малині, зруйнована авіаударом рашистів 6 березня 2022 року, і через річку Дубовець на трасі Київ — Чоп у Житомирській області.

Споряджені громадами мобільні групи ППО

МАЙЖЕ кожної повітряної тривоги жителі краю спостерігають, як «шахеди» пролітають над регіоном. Тому коштом громад узялися за створення 54 мобільних вогневих груп. «За 108 мільйонів гривень, наданих ОТГ, купили пікапи та обладнання. 21 транспортний засіб вже поставили на бойове чергування, ще 33 почнуть діяти вже найближчим часом. Окрім того, добровільні формування наших територіальних громад забезпечені кулеметами. Тепер вони тренуються і нестимуть бойові чергування проти ворожих дронів», — поінформував начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Вже не вода, а баланда

У ВОДОСХОВИЩІ «Відсічне», з якого майже півмільйонне населення обласного центру та прилеглих сіл і селищ забирають воду, вже тривалий час фіксують рекордний рівень забруднення. Причина в тому, кажуть фахівці, що всі ставочки, які раніше давали воду в річку Тетерів, передані в оренду. Підприємці там на власний розсуд поставили греблі і розводять рибу. «Якщо раніше держава регулювала скиди води, то сьогодні це приватна чи орендована власність, і тут баланс порушується. На стан води в річці також впливають отруєні агрохімією стоки з полів, які обробляються. Тим часом водосховище потрібно чистити, у місцевих громад на такі дороговартісні роботи коштів катма і відповідних державних природозахисних програм теж немає. Хіба що надходять гроші міжнародних донорів», — заявив мер Житомира Сергій Сухомлин. За його словами, перша черга реконструкції коштом Світового банку очисних споруд води на комунальному підприємстві «Житомирводоканал» наближається до завершення. Натомість другу заплановано здати щонайменше через пів року.

Держпрограма «єВідновлення»

ЗА ДВА неповні роки війни регіон зазнав уже 125 ракетно-бомбових ворожих ударів. Унаслідок цього зруйновано та пошкоджено близько 5 тисяч об’єктів, майже три сотні з яких не підлягають відновленню. Тим часом в області вже вдалося відбудувати 2700 споруд, на що було спрямовано 270 млн грн із Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури, з обласного бюджету та бюджетів громад. Робота триватиме й надалі.

Водночас краяни активно використовують державну програму «єВідновлення». Так, станом на початок року подано 710 заяв про надання компенсації за пошкоджене майно. Комісіями, які створено в територіальних громадах для розгляду таких заяв, погоджено виплати на відновлення 520 будинків та квартир на суму 52 мільйони гривень. Власникам 453 пошкоджених домівок кошти вже надійшли на карткові рахунки.

Експериментальні ділянки озимого льону

ІЩЕ торік у першій декаді жовтня у південній частині краю, а також на Сумщині та Тернопільщині заклали ділянки озимого льону. «Зараз, з огляду на клімат, коли взимку стає дедалі менше холоду, а навесні — тепліше і сухіше, нам треба змінювати структуру озимих культур. Це перший експеримент із озимим льоном в Україні. Його можна використовувати в текстильній промисловості, а його кострицю — як будівельний матеріал та біомасу. Цей льон французької селекції може бути добре адаптований до змін клімату», — розповів ініціатор проєкту підприємець із Глухова на Сумщині Мішель Терещенко, який активно розвиває льонярство і коноплярство в Україні.

В ОВА повідомили і про те, що на базі недіючого льонозаводу в селі Рижани створять центр із вирощування та перероблення технічних конопель, а також закладуть найбільшу в Європі плантацію цієї рослини.

Гаражне виробництво «дієвих ліків»

ПОЛІЦЕЙСЬКІ Житомирщини викрили шахраїв, які організували виробництво ліків нібито від болю в суглобах і гіпертонії, що насправді виготовлялися… у гаражі. Реалізовували таку продукцію через Інтернет. А справу було поставлено на широку ногу. Зловмисники розміщували рекламу медикаментів у соціальних мережах. Також 10 працівників кол-центру в Житомирі телефонували людям, представлялися лікарями (!) та пропонували «дієві ліки нового покоління». Пакуванням і пересилкою цих «чудо-засобів» займалися семеро працівників…

Щоб вивести аферистів на чисту воду і не дати їм замести слідів, у дуже стислі строки правоохоронці провели в організатора оборудки та його спільників десятки обшуків. Навідались і в кол-центр, і в місця виготовлення, пакування продукції та за місцем проживання фігурантів. Вилучили документи та інструкції, що підтверджують протиправну діяльність, розфасовану продукцію, верстати для виготовлення стікерів, надруковані наліпки до ліків, ємності для дозування тощо. Вилучену «продукцію» відправили для проведення експертиз, щоб встановити, що саме комерсанти продавали під виглядом лікарських засобів.

Слідство триває. За вчинення цього шахрайства, згідно з Кримінальним кодексом, «бізнесменам-фармацевтам» світить до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Переконують, буцімто гроші є
Читати
Розмінування триває
Читати
Змінено порядок надання помешкання
Читати
Розмір надходжень — чи не найнижчий
Читати
Герої вдома
Читати
Їх чекають
Читати
Менше, ніж минулого сезону
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове