Архів
Вівторок,
23 січня 2024 року

№ 4 (20048)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Окупанти нищать лікарні

Олена БЕГМА.

ЗА МАЙЖЕ два роки повномасштабного вторгнення росія дощенту зруйнувала в Україні понад 200 медзакладів і ще 1501 завдала значних пошкоджень. Унаслідок обстрілів та бомбардувань найбільших втрат зафіксовано для медзакладів Харківщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини, Чернігівщини, Дніпропетровщини, Херсонщини, Запоріжжя. Інформацію щодо Луганщини отримати у повному обсязі наразі неможливо. Починаючи від 24 лютого 2022 року російська армія завдала шкоди 105 автомобілям екстреної меддопомоги, знищила 253 машини та захопила 150 автівок «екстренки».

Станом на середину січня поточного року в Україні вже вдалося відновити більшість медичних закладів на деокупованих територіях. Встановлено 16 модульних клінік-первинок у Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях. Вони оснащені генераторами для безперебійного електроживлення та вентиляторами, які підтримують оптимальну температуру, мають санітарні та кімнати очікування.

Доступні ліки для серця

У ПРОГРАМІ «Доступні ліки» цього року значаться 232 торгові назви для лікування серцево-судинних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів. Із них 177 можуть бути відпущені з доплатою та ще 55 — без доплати, повідомляє Національна служба здоров’я. І принагідно нагадує, що для одержання таких ліків слід звернутися до лікаря первинної меддопомоги. Він випише електронний або паперовий рецепт, термін дії якого становить 30 діб. У ньому вкаже основну діючу речовину, міжнародну назву препарату. З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, яка є учасницею програми «Доступні ліки».

Нагадаємо, остання діє з 2019 року. В програмі безоплатно або з частковою доплатою доступні препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету 2-го типу, препарати для пацієнтів у періоді після трансплантації. Найближчим часом обіцяють розширити перелік ліків програми за напрямом «розлади психіки та поведінки».

Проблема із проблем

ЧЕРЕЗ війну маємо величезну кількість поранених. Справжнім викликом для лікарів стала проблема нечутливості (резистентності) пацієнтів до антибактеріальних препаратів. Через це здійснення хірургічних втручань стає дедалі більш ризикованим, збільшується число інфекційних ускладнень, спричинених збудниками, на яких не діють практично жодні ліки. «Таке відбувається у переважній більшості випадків через неконтрольоване використання антимікробних препаратів для загоєння ран, яких сьогодні чимало надходить, зокрема, і з гуманітарною допомогою. Тому Міністерство охорони здоров’я розробило новий Національний план дій боротьби з протимікробною резистентністю. Він передбачає єдиний протокол щодо правил застосування антибіотиків. Нововведення, зокрема, забороняє використання певних препаратів як засобів першого вибору, а тим паче з профілактичною метою, коли збудника не встановлено», — заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За даними ВООЗ, майже 5 мільйонів смертей у світі щороку пов’язані з антибіотикорезистентністю, зокрема понад мільйон були спричинені безпосередньо нею.

Щоб пізнати щастя батьківства

ЗА ДАНИМИ ВООЗ, сьогодні приблизно 13-15% подружніх пар у світі тривалий час не вдається зачати таку бажану дитину. А в Україні цей показник узагалі сягає 20%. Так, згідно з останніми відомостями МОЗ, щонайменше 800 тисяч українських подружжів наражаються на цю тяжку патологію, яка може мати багато причин, пов’язаних зі здоров’ям не лише жінки, а й чоловіка. Для таких співвітчизників Міністерство охорони здоров’я має обнадійливу новину: нинішнього року в нашій державі вперше впроваджено фінансування репродуктивних технологій за Програмою медичних гарантій. Вона покриває новий пакет послуг «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій». Ставка за новим напрямом із лікування безпліддя для лікарень становитиме 60 324 гривні за надану послугу. Поточного року медзаклади зможуть надати 30 400 циклів таких послуг бюджетним коштом.

Телеконсультації та віртуальні операційні

ЯК УЖЕ повідомляла наша газета, в серпні минулого року було ухвалено стратегію розвитку телемедицини та внесено відповідні законодавчі зміни. Тож нині, повідомили у МОЗ, розробляються функціональні можливості для застосування телемедицини за трьома напрямами: телеконсультування, телеметрія та телерадіологія. До надання телемедичних послуг в Україні вже залучили 328 медзакладів, в яких 1259 медичних працівників навчилися користуватися відповідним обладнанням та проводити віртуальні консультації для пацієнтів.

Станом на сьогодні вдалося провести майже 10 тисяч консультацій для пацієнтів із сіл і селищ, з якими за посередництва місцевих лікарів по відеозв’язку спілкувалися фахівці провідних медзакладів України. «Медпрацівники надавали консультації з лікування пацієнтам із вогнепальними та вибуховими травмами, у комп­лексному лікуванні пошкоджень мозку або ортопедичних травм. У двох лікарнях уже встановлені віртуальні операційні, які дають змогу досвідченим хірургам дистанційно допомагати колегам під час оперативних втручань», — поінформували у МОЗ.

Куріння вкорочує віку

ВІДНИНІ напис чорними буквами про шкоду куріння має займати 65% площі кожної пачки з цигарками. Міністерство юстиції затвердило 14 таких застережливих варіантів тексту та ілюстрацій. Нові норми стосовно маркування тютюнових виробів набули чинності з 11 січня.

Коли на пачці буде така велика «страхачка», це має більше спонукати курців до відмови від куріння, переконані у МОЗ. За даними відомства, сьогодні чи не кожний третій співвітчизник старше 18 років є курцем. А недуги, спровоковані, серед іншого, й регулярною звичкою смалити, є третьою причиною смертності в державі. Тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно у п’ять разів — раптової смерті…

Все це так. І все ж хочеться запитати: чи не кривить душею держава? Вона має сотні мільйонів прибутку з акцизів на сигарети. Мабуть, тому щось не чутно про реально дієві національні програми, які спонукали б співвітчизників кинути курити.

Підступна недуга

СЬОГОДНІ увага всього світу прикута до проблем діагностики, профілактики та лікування цукрового діабету. В Україні ця хвороба займає третє місце за поширеністю після серцево-судинних захворювань та онкології, її перебіг часто є безсимптомним, що дуже ускладнює діагностику та лікування. Лише торік у нашій державі цю недугу було вперше діагностовано у 550 тисяч співвітчизників. А щонайменше втричі більше людей, на думку фахівців, не здогадуються про розвиток у себе такого хронічного захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

На жаль, не всі громадяни знають, що кожний, хто уклав декларацію із сімейним лікарем, має право пройти безоплатну діагностику на цукровий діабет. Водночас за програмою «Доступні ліки» пацієнти можуть отримати 72 препарати інсуліну, а з жовтня минулого року хворі на цукровий діабет І типу — тест-смужки для глюкометрів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Просять виїхати
Читати
Не оформили — значить, відмовилися
Читати
Допомога переселенцям
Читати
Ціна росте
Читати
Різниця величезна
Читати
Безбожно грабують
Читати
Відшкодують не все
Читати
Потрібні кваліфіковані працівники
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове