Архів
Вівторок,
23 січня 2024 року

№ 4 (20048)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну

Колядують «Різдвяні пташки»

Ярослав ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Фото автора.

Засніжена Бойківщина зустріла чарівне дійство — з’їзд колядників і вертепів. Співочі колективи прибули до села Мшанець Стрілківської громади, що на Львівщині, у рамках акції «Різдвяні пташки».

ЯК і годиться, почали з молитви в місцевій церкві Різдва Пресвятої Богородиці. А далі всі вертепи (а їх зібралося понад сто!) пройшли ходою до сцени на гірській галявині. Тут, згуртувавшись, заспівали сучасну колядку «Там, во Бахмуті».

Там, во Бахмуті,

Де стріли чути,

Де стільки цвіту

Вже полягло...

Враз тихо стало

І залунало:

Христос Родився!

Славімо Його!

Разом із учасниками акції заспівали й прикордонники, які тут служать, адже село Мшанець, де відбулося дійство, розташоване неподалік Польщі. До «Різдвяних пташок» дистанційно приєднались і військовослужбовці 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади, які сьогодні боронять від ворога східні рубежі поблизу Бахмута. Співали колядку онлайн і колективи з різних куточків України, а також зі Сполучених Штатів Америки та Канади.

Того дня представники «Книги рекордів України» зафіксували нове досягнення: «Наймасовіше виконання вертепами колядки «Там, во Бахмуті» в Україні та за кордоном із різдвяною зіркою».

Звізда — традиційний атрибут зимових свят. Виготовлення різдвяних зірок — процес кропіткий і відповідальний. Зі слів організаторів дійства, взялися за справу заздалегідь усім миром: закупити та привезти необхідні матеріали допомагали благодійники та жителі сусідніх сіл. Кожна зірка складається з чотирьох елементів, які вирізали на спеціальному верстаті. Після цього молодь збиралась у народному домі села Стрілки, щоб пофарбувати та зібрати вироби. А їх виготовили аж 172! Щоб упоратися до Різдва, доводилось працювати і вдень, і вночі. Зірки освятили в Дрогобицькій духовній семінарії, затим передали вертепам. Деякі з них відправили до Великої Британії, Іспанії, Канади.

Акцію «Різдвяні пташки» започаткували наприкінці листопада священники УГКЦ: парох місцевого храму Роман Гром і військовий капелан Іван Гальо. Понад 200 колективів із різних куточків України та з-за кордону об’єднались, щоб через коляду зібрати кошти на підтримку 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади. Впродовж різдвяних свят усім разом удалось залучити понад 4,7 мільйона гривень. За ці кошти закуплять дрони для захисників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Просять виїхати
Читати
Не оформили — значить, відмовилися
Читати
Допомога переселенцям
Читати
Ціна росте
Читати
Різниця величезна
Читати
Безбожно грабують
Читати
Відшкодують не все
Читати
Потрібні кваліфіковані працівники
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове