Архів
Вівторок,
23 січня 2024 року

№ 4 (20048)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Служба 101

Перевірте пічне опалення

Галина Вернигора.

ПОСЕРЕД білого дня у селі Вербівка Коростенського району, що на Житомирщині, з вікон приватного будинку, де мешкала багатодітна родина, повалив густий дим. Це помітили сусіди і викликали рятувальну службу. Як повідомила Державна служба України з надзвичайних ситуацій, на момент прибуття двох загонів рятувальників ДСНС дім уже був увесь щільно охоплений полум’ям. Керівник гасіння, оцінивши масштаби загоряння, викликав на допомогу екіпажі місцевої пожежної охорони із сіл Білокоровичі та Великий Дивлин. Проте їм усім, аби повністю приборкати вогняну стихію, знадобилося майже півтори години.

Вогонь знищив покрівлю будинку та внутрішні перекриття, що впали всередину. На жаль, не вдалося врятувати життя трьох дітей віком від 2 до 5 років, які, перебуваючи в дальній кімнаті, опинились у вогняній пастці. Їхні тіла дістали вже зі згарища. А от 37-річна мати малюків, хоч і зазнала опіків, змогла самостійно вибратись із дому. Жінку госпіталізували.

Наразі ведеться слідство. З’ясовуються всі обставини, які спричинили таку біду. «Попередня причина трагедії, що призвела до загибелі, — порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення», — поінформувала ДСНС. Із настанням зимових морозів цими скупими рядками дедалі частіше закінчуються численні оперативні зведення головної служби вогнеборців країни. Нерідко до цього додається «несправне обладнання газового котла». «Загалом торік в Україні через порушення правил пожежної безпеки при облаштуванні та експлуатації пічного й газового опалення вже сталося понад 3 тисячі пожеж. Унаслідок яких загинуло 140 людей, у тому числі дев’ятеро дітей, травмувалося 97 осіб, із яких 11 дітей. Найбільше випадків зафіксовано на Київщині, Вінниччині та Черкащині», — повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

Так, іще у пам’ятку трагедія, яка сталася у селищі Гоголів на Київщині. Там через порушення правил експлуатації пічного опалення чадним газом задихнулися чоловік із 4-річним сином. Його дружина перебуває в реанімаційному відділенні. Стан, як поки що кажуть лікарі, стабільно тяжкий. У селі Бруслинівка Вінницького району на Вінниччині через несправність пічного опалення у пожежі загинув 68-річний чоловік. На Львівщині, в місті Самбір, у приватному житловому будинку жертвами чадного газу стали дві людини. У селищі Дмитрушки Черкаської області чадний газ забрав життя ще двох людей…

У багатьох областях саме цієї холодної пори інспектори ДСНС спільно з працівниками соцслужб та місцевої влади відвідують домівки селян та нагадують правила безпеки. Найчастіше, кажуть вони, пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також у результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Велика небезпека в тому, що чадний газ непомітний для зору, абсолютно невідчутний і здатен призвести до біди за лічені хвилини. Зазвичай під його дією людина непритомніє і може померти.

У ДСНС нагадали, що українці можуть звернутися до служби, аби рятувальники провели огляд приміщень та визначили відповідність вимогам пожежної безпеки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Просять виїхати
Читати
Не оформили — значить, відмовилися
Читати
Допомога переселенцям
Читати
Ціна росте
Читати
Різниця величезна
Читати
Безбожно грабують
Читати
Відшкодують не все
Читати
Потрібні кваліфіковані працівники
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове