Архів
Вівторок,
23 січня 2024 року

№ 4 (20048)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Нема IПН — нема лампочок?

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Багато років тому я відмовилась отримувати індивідуальний податковий номер (ІПН) через свої релігійні переконання. В моєму паспорті внесена спеціальна відмітка про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Жодних проблем за ці роки не виникало. Та нещодавно у місцевому поштовому відділенні відмовились обміняти старі лампочки на сучасні енергоощадні, мотивуючи це відсутністю у мене ідентифікаційного коду. Чи не є це порушенням моїх прав?» — запитує Валентина Дмитрівна Курган із села Великі Бубни Роменського району Сумської області.

РЕЄСТРАЦІЙНИЙ номер облікової картки платника податків (РНОКПП, раніше індивідуальний податковий номер — ІПН) — це цифровий код, необхідний кожному платнику податків для обліку у фіскальних органах. З його допомогою контролюються джерела отримання доходів, їхній розмір та нарахування податкових пільг. Нині складно уявити галузь, в якій не використовується РНОКПП. Він допомагає засвідчити особу та супроводжує людину в багатьох сферах діяльності, які передбачають соціальні, економічні та трудові відносини, зокрема при оформленні різноманітних угод, пільг, соціальних виплат.

РНОКПП (ІПН) необхідний:

— при влаштуванні на роботу, оскільки роботодавець перераховує до бюджету податки за працівника;

— якщо особа — приватний підприємець, то саме завдяки РНОКПП (ІПН) ідентифікуються її платежі;

— при відкритті рахунків у банку або оформленні кредиту, адже банк має сплачувати податки, пов’язані з транзакціями будь-якої особи;

— при купівлі/продажу вартісних матеріальних цінностей (нерухомість, автомобіль, земля тощо);

— у будь-яких інших фінансових операціях, пов’язаних зі сплатою податків;

— при оформленні соціальних виплат.

Фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати до відповідного контролюючого органу Повідомлення за формою № 1П, яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру. Облік таких осіб ведеться в держреєстрі за прізвищем, ім’ям, по батькові, серією та номером паспорта. До паспортів вноситься відмітка, яка свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером цього документа.

Тобто якщо фізична особа відмовилася від ідентифікаційного номера та офіційно повідомила про це органи Державної фіскальної служби України, то в такому разі її ідентифікуватимуть вже за серією та номером паспорта. Слід врахувати, що відмова від реєстраційного коду може створити зайві клопоти, пов’язані з оформленням додаткових довідок, і проблеми, пов’язані з роботою деяких органів. Без нього, як свідчить практика, все ж іноді складніше придбати житло, отримати кредит у банку, оформити пільги чи виплати.

Нагадуємо: якщо особа, яка перебуває на обліку в окремому реєстрі Державного реєстру, згодом змінила свої переконання і бажає отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків, вона має подати до відповідного контролюючого органу заяву в довільній формі з проханням анулювати відмітку про відмову.

Податкова служба України запевняє, що особи, які відмовилися від отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків, не мають жодних проблем при поданні звітності, відкритті рахунків, отриманні довідок про доходи, при виготовленні візи та закордонного паспорта. Не виникає ніяких незручностей і в усіх інших питаннях, пов’язаних із ідентифікацією фізичної особи. Адже всі контролюючі органи, які використовують особисті дані фізичних осіб, обліковують їх як за реєстраційними номерами, так і за паспортними даними.

Відтак, шановна Валентино Дмитрівно, у працівників поштового відділення вашого населеного пункту немає жодних підстав відмовити вам у праві обміняти електричні лампочки старого зразка на сучасні, адже їм нескладно ідентифікувати вас за серією та номером паспорта.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нема чим платити
Читати
Просять виїхати
Читати
Не оформили — значить, відмовилися
Читати
Допомога переселенцям
Читати
Ціна росте
Читати
Різниця величезна
Читати
Безбожно грабують
Читати
Відшкодують не все
Читати
Потрібні кваліфіковані працівники
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове