Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Тепер — «Велике дронобудівництво»

Мільйон безпілотників за рік... Чи реально?

Гервасій ЛЮШНЯ.

ПРЕЗИДЕНТ України Володимир Зеленський, приміром, і не сумнівається. Як не сумнівався, напевне, коли підписував гучний довоєнний проєкт «Зелена країна», яким передбачалося за 5 років висадити 1 мільярд дерев, а за 15 років збільшити площу лісів на 1 мільйон гектарів.

«Мільйон дронів ми зробимо! Ми зробимо все, щоб так воно й було. Я знаю, що так воно й буде», — беззаперечно заявив Глава держави акурат перед Новим роком на одній із пресконференцій.

Так рішуче заявив, що після почутого одні чиновники мимоволі присвиснули, а інші взагалі схопилися за серце.

Мільйон безпілотників — це, мабуть, набагато складніше, ніж ще одна президентська програма — «Велике будівництво». Було-було! Асфальт в один бік, бюджетні асигнування в другий — і… стелися, наша золота доріженько, у світле майбутнє!

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відгукнувся на нову президентську програму у Фейсбуці якщо не піднесено, то оптимістично: «За час повномасштабної війни уряд змінив політику щодо виробників безпілотників, прибравши перепони і створивши для них умови. Це дало старт масовому виробництву. Саме тому я й казав, що мільйон FPV-дронів за рік — це реалістична ціль. Зараз виробництво розвивається, і поки компанії набирають обертів, кожен особисто може рухати Україну до перемоги, навіть у тилу».

«Кожен особисто» — це про кого? Міністра в кріслі чи бабусю на призьбі?..

«Цифровий» міністр тут же відповів, пославшись на проєкт «Народний дрон»: «Це інженерний курс, який навчить вас, як удома зібрати 7-дюймовий FPV-дрон. Під час навчання отримаєте доступ до лекцій, будуть Zoom із лекторами, перелік компонентів та мастхев інструментів і матеріалів, які треба придбати, а також доступ до спільноти інженерів, де можна радитися й ставити запитання».

Тут уже присвиснули від ідеї фікс і навіть перехрестилися майбутні складальники дронів із народу. Їх буквально шокував отой «Zoom із лекторами» і «мастхев інструментів і матеріалів, які треба придбати». А людською мовою це не можна було викласти?

А що ж держава? Вона, виходить, усунулась від нагальної справи?

«Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликає українців пройти безкоштовне навчання і збирати FPV-дрони вдома. А я то думав, що ж мав на увазі Зеленський, коли казав, що Україна здатна виробити мільйон дронів за рік? Гроші платників податків то розікрали!» — висловлює свою думку політик і правозахисник Віталій Купрій.

«Коли з бюджетів місцевих громад влада забирала гроші, то «Слуги» і урядовці казали, що це для масового виробництва дронів. Тепер відповідальний за дрони цифровий міністр Федоров пропонує громадянам самим збирати FPV-коптери вдома… Тільки у мене питання: а відібрані у громад кошти ПДФО (податок на доходи фізичних осіб. — Г. Л.) куди підуть?» — запитує народний депутат із фракції «Європейська солідарність» Володимир Ар’єв.

А й справді — куди?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гряде скорочення виплат
Читати
Водогін майже прокладено
Читати
До освіти крізь терни
Читати
Аварії почастішали
Читати
Посилюють вітчизняний видобуток
Читати
Продовжують копати вугілля
Читати
Авто на мільярди
Читати
Стверджують, що були збитковими
Читати
Урожай попри труднощі
Читати
Визначили дати проведення НМТ
Читати
Медаль тепер не важлива
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове