Архів
Вівторок,
6 лютого 2024 року

№ 6 (20050)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • Економічна панорама

Бракує робочих рук

Олена БЕГМА.

ФЕРМЕРИ почали підготовку до посівної, яка цього року додасть нових проблем. Особливо у прифронтових регіонах і тих областях, які межують із росією… Наприклад, Чернігівщина та Сумщина, хоч там і не ведеться активних бойових дій, довжелезним кордоном межує із рф. Чимало земель уздовж нього фермери не мають змоги через обстріли обробляти. А там, де щось сіють і садять, не вистачає робочих рук. «Посівна через брак кадрів під великим питанням. Підшукуємо вже жінок, будемо навчати та садити за кермо великогабаритних тракторів і машин», — розводить руками фермер із Чернігівщини Олексій Калита.

До речі, у травні розпочнеться реєстрація на отримання дотаційних виплат за гектар оброблюваної землі. Стосується це і аграріїв, які обробляють до 120 га полів на визволених від окупантів територіях. Грошима можна розпоряджатися на власний розсуд. Також плануються виплати тим, хто тримає від трьох до ста корів, до 500 кіз чи овець.

Другий етап ринку землі

ЯК ВІДОМО, з 1 січня в Україні стартував другий етап земельної реформи: купувати наділи здобули право українські юридичні особи. Водночас одразу в сто разів зросла норма «відпуску» ділянок — зі 100 га до 10 тис. га. І ось минув місяць. Які земельні угоди він приніс?

В Україні впродовж січня було придбано 80 ділянок загальною площею 250 га, повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Від початку року при підписанні угод купівлі-продажу розмір однієї ділянки становив менш ніж 3,2 га. Крім того, у 87% випадків покупцями були фізособи. «Ажіотажу нема, ціни — на ринковому рівні… Загалом за два з половиною роки від часу відкриття ринку було продано лише 1% сільськогосподарських земель, з яких 99,5% залишилися в аграрному виробництві», — констатував Д. Гетманцев.

I це ще не межа

ВЖЕ НИНІШНЬОГО року тарифи на світло для побутових споживачів зростуть удвічі, сягнувши 6 грн за кВт/год. І це без урахування тарифу на диспетчеризацію та доставку. Про це заявив в інтерв’ю ЗМІ член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. За його словами, зміна тарифу допоможе державним компаніям «Енергоатом» та «Укргідроенерго» не дотувати населення (а вони щороку разом компенсують понад 120 млрд грн різниці за електроенергію, спожиту населенням), а спрямувати кошти на будівництво 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Також це дозволить розпочати будівництво Канівської гідроелектростанції, потужність якої становитиме 1000 МВт, а вартість — 1,2 млрд доларів.

Підвищення тарифів вимагають і міжнародні позикодавці України.

Нестача боєприпасів — проблема з проблем

ЗАХІДНИМ оборонним компаніям знадобиться два роки, щоб виготовити достатню кількість боє­припасів для українських воїнів, аби ті були забезпечені ними так само добре, як російські окупанти. Про це сказав в інтерв’ю FinanciaTimes один із високопоставлених керівників Мін­оборони України. «Виробники зброї живуть із фундаментальною дилемою: у мирний час, коли їм потрібен постійний потік контрактів, у політиків мало стимулів витрачати гроші на зброю. Проте під час нестабільності витрати на оборону зростають, що призводить до великої кількості замовлень, але й до тривалих затримок із їх виконанням, оскільки компаніям бракує достатньо кваліфікованих працівників для заповнення ланцюжка поставок», — пише британська щоденна газета.

«Ні» транзиту російського газу

НАША країна не має наміру продовжувати контракт на транспортування російського природного газу в Європу після 2024 року, йдеться в інформації на сайті Кабміну. Проте «Україна може говорити з європейською країною (членом ЄС) про використання своєї газотранспортної мережі».

Договір між Нафтогазом України і російським газовим монополістом газпромом на організацію транспортування російського блакитного палива було підписано 30 грудня 2019 року. Контракт передбачає транзит у 2021-2024 роках по 40 млрд куб. м газу за рік. Однак на початку 2022-го через повномасштабне вторгнення росії оператор газотранспортної системи України припинив транзит російського палива через газовимірювальну станцію «Сохранівка» Луганської області. Того ж року обсяги його прокачування впали до 14,65 млрд кубометрів, а у 2023-му зменшилися ще на 5,81 млрд кубометрів (на 28,4%).

ЗАЕС тривоги нашої

НА ЗАПОРІЗЬКІЙ атомній електростанції, яка тимчасово окупована російськими загарбниками, найближчим часом минає дозволений виробником шестирічний термін розміщення ядерного палива у всіх шести її реакторах. Подальша його експлуатація може спричинити руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, — аварію з витоком радіації. Про це заявив очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. «Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану «холодної зупинки» у «гарячу» ще більше розхитують ситуацію», — переконаний він. А тут на початку січня спостерігачі Міжнародного агентства з атомної енергії не могли потрапити в реакторні зали Запорізької АЕС, оскільки росіяни, які захопили станцію, намагаються приховати реальну ситуацію на об’єкті.

Польський бізнес із українською складовою

ТОРІК серед усіх фізичних осіб-підприємців (ФОП), зареєстрованих у Польщі, кожна десята точка була відкрита громадянином України. Зокрема, ось які статистичні дані наводить видання Rzeczpospolita. У результаті зростання реєстрацій протягом усього 2023 року в Польщі з’явилося 30 325 нових українських компаній. У той час як число всіх нових реєстрацій ФОП у Польщі минулого року становило 299 300. Між іншим, з 2023-го українці можуть реєструвати підприємства у Польщі на таких же умовах, як і поляки. Загалом же у 2022-2023 роках наші співвітчизники зареєстрували в сусідній західній державі 48,5 тис. ФОП.

Відновлюються маршрути

ЗАВЕРШУЄТЬСЯ підготовка до відкриття першого аеротрансферу Одеса — Кишинів. Це має полегшити і прискорити проїзд українців, що прямують до міжнародного аеропорту Кишинів, і зменшити напруженість на пунктах пропуску через кордон (насамперед поблизу МПП «Маяки — Паланка — Удобне»). Про це повідомила Одеська обласна воєнна адміністрація. Механізм роботи майбутнього трансферу передбачає формування груп пасажирів за два-три дні до відправлення авіарейсів із Кишинева (основні: Кишинів — Стамбул, Кишинів — Варшава, Кишинів — Відень) та відправлення автобуса із заздалегідь зареєстрованими на рейс пасажирами з Одеси. Також буде пришвидшено проходження митних і прикордонних процедур на прикордонних КПП.

Переказів із-за кордону дедалі менше

УКРАЇНЦІ-біженці, які наразі перебувають в інших країнах, щодня витрачають зі своїх банківських карток суму в гривнях, еквівалентну близько 35 мільйонам доларів. Нині більше коштів виводять, ніж пересилають в Україну. Загалом перекази з-за кордону від українців знижуються другий рік поспіль. «Відбувається процес досить значного відтоку валюти з країни. За 2022 рік цей показник становив 20 млрд доларів, у 2023 році — 18 млрд доларів», — констатував Нацбанк України.

До речі, Президент Володимир Зеленський вважає, що гроші, які надаються низкою країн у вигляді соцдопомоги нашим переселенцям, слід спрямувати до бюджету України. І щоб уже Україна перенаправляла ці кошти на потреби своїх громадян, у тому числі й за кордоном. Треба сказати, доволі сумнівна пропозиція, особливо з огляду на масштабні розкрадання державних грошей владною корупційною верхівкою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аптеки на колесах
Читати
Повернулися додому
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Закордонне лікування — не більше року
Читати
Для розвитку підприємництва
Читати
Тарифи поки що не зростуть
Читати
«Труба» — у держвласності
Читати
Кібератак побільшало
Читати
Iнформація доступна кожному
Читати
Кошти на АПК та соцзахист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове