Архів
Вівторок,
6 лютого 2024 року

№ 6 (20050)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

В пам’ять про земляка

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

СТАРШИЙ бойовий медик Сергій Майборода із села Мошурів загинув 22 жовтня 2022 року біля Білогорівки на Луганщині внаслідок мінометного обстрілу. Аби вшанувати пам’ять загиблого воїна, його родина пожертвувала на допомогу Збройним силам 100 тисяч гривень. За ці кошти волонтери придбали чотири комплекти коліс для автомобілів, допомогли бійцю з Мошурова із ремонтом машини та купівлею тепловізора.

Тепло для захисників

ЮРІЙ Кріт із Кам’яного Броду Звенигородського району — талановитий самоук, його рукам підвладна будь-яка техніка: за мирних часів і тракторця зробив, і картоплесаджалку. Але нині головна його справа — допомагати захисникам. Зокрема, Юрій робить пічки-буржуйки зі старих газових балонів та водонагрівачів. Процес виготовлення однієї забирає кілька днів. На пічці можна підігріти їжу, воду, розвісити обіч неї речі, щоб вони висохли. Важить виріб 10-15 кілограмів. Чоловік зробив уже 12 таких буржуйок. Волонтери відвезли їх військовим на Донеччину, Луганщину, Дніпропетровщину і Херсонщину. Воїни дуже вдячні умільцю, адже у бліндажах і окопах нині вогко та холодно.

Сузір’я мистецьких талантів

ОБЛАСНИЙ осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва відзначає 30 років від часу створення. З цієї нагоди відбулася виставка «Сердечно, для вас». У галереї народного мистецтва відвідувачі можуть побачити роботи майстрів краю, які через бачення сучасності передають ідентичність української культури і традицій. Окрім творчої діяльності, члени спілки долучаються до волонтерства. Від початку повномасштабної війни вони виготовляли шеврони для військових, проводили мистецькі лекції та заняття з арттерапії для внутрішньо переміщених осіб тощо.

Відреставровано унікальну пам’ятку

БУДИЩАНСЬКИЙ вітряк — об’єкт культурної спадщини регіону, розташований у Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка», що в селі Шевченкове (до 1929 року — Кирилівка, де минуло дитинство Кобзаря). Він побудований за унікальною голландською технологією, де рухома тільки вежа. Цей вітряк єдиний, що зберігся, з 28, які діяли в Шевченковому з ХІХ століття. 200-річна споруда з плином часу стала потребувати ремонту, і одна з благодійних фундацій зробила добру справу, привівши пам’ятку до належного стану. Національний заповідник уже провів першу екскурсію до оновленого вітряка, запросивши на неї дітей військовослужбовців.

Добре серце

ЧЕРЕЗ заборону полювання популяція диких тварин збільшилася, і знайти їжу їм узимку важко. Тому лісових мешканців треба постійно підгодовувати, щоб вони від голоду не забрели до населених пунктів. У Водяницькій громаді Звенигородського району цим опікується поліцейський офіцер Арнольд Смішко. Правоохоронець постійно привозить корм у ліс, де облаштовані годівниці, водночас ретельно стежить, аби скупчення звірів не приваблювало браконьєрів.

Кривда від рідних людей

УЖЕ майже два роки триває повномасштабна війна, внаслідок якої щодня гинуть українці. Здавалося б, це мало спонукати по-справжньому цінувати життя, рідних, яких можеш втратити в будь-який момент. Однак прості істини доступні не всім. Як повідомили в пресслужбі обласної поліції Черкащини, протягом минулого року правоохоронці зареєстрували 90 кримінальних проваджень за статтею 126-1 Кримінального кодексу — домашнє насильство. Від сімейних кривдників, за статистикою, найбільше страждають жінки та діти.

Злочинний «сімейний підряд»

ОРГАНІЗОВАНУ групу із семи осіб викрито на розкраданні державних коштів. Як повідомили у пресслужбі обласної прокуратури, директор одного з лісгоспів разом із дружиною та родичами вигадали схему незаконного збагачення. Упродовж 2022 року підприємство укладало договори з надання послуг щодо лісозаготівлі, висаджування дерев та догляду за ними з підконтрольним приватним підприємцем. Натомість усі ці роботи виконували працівники лісгоспу на власній техніці. Таким чином, державні кошти на загальну суму 1,1 мільйона гривень, які виділялися за договорами, осідали в кишенях спритників. Ведеться слідство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аптеки на колесах
Читати
Повернулися додому
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Закордонне лікування — не більше року
Читати
Для розвитку підприємництва
Читати
Тарифи поки що не зростуть
Читати
«Труба» — у держвласності
Читати
Кібератак побільшало
Читати
Iнформація доступна кожному
Читати
Кошти на АПК та соцзахист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове