Архів
Вівторок,
6 лютого 2024 року

№ 6 (20050)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Пенсіонери віком від 70 років отримують доплати. Суму 300 гривень передбачено для 70-річних українців, 450 — для громадян 75-80 років, 579 грн — для пенсіонерів віком від 80 років. Але якщо я працюю, то доплати мені не буде?»

Катерина ЛОСЬ.

с. Плюти

Обухівського району

Київської області.

 

ВИ помиляєтеся. Зазначений вид компенсаційних виплат здійснюється незалежно від того, працює людина чи ні.

 

«За рік стажу до пенсії доплачують 1 відсоток мінімалки, станом на 2023 рік — від 2093 гривень. Виходить 21 гривня за відпрацьований рік. Що можна купити за цю суму?»

Семен КАРАПУЗИК.

с. Малійки

Чернігівського району

Чернігівської області.

 

НАСПРАВДІ при розрахунку пенсії рік стажу — це 1 відсоток вашої зарплати. Що більший стаж, то вищий розмір пенсії від зарплати. При перерахунку пенсії насамперед збільшується коефіцієнт стажу, що позитивно впливає на її основний розмір. А вже в другу чергу переглядається розмір доплати за понаднормовий стаж, про який ви написали. За кожен повний рік роботи понад норму пенсія збільшується на 1 відсоток, але не більш ніж на 1 відсоток від прожиткового мінімуму. За фактом, доплата за 1 рік понаднормового стажу може бути навіть нижчою, ніж 21 гривня. Тут ми, звісно, погоджуємось, що це дуже маленька сума. На жаль, такі реалії життя.

 

«Законом передбачено, що при досягненні 65 років до пенсії має бути надбавка, але в ній мені відмовили абсолютно необґрунтовано, мотивуючи тим, що я працюючий пенсіонер. Де логіка? У чому я винен? Працюю вимушено, бо вижити на пенсію 2300 гривень неможливо, хоча у мене повний стаж».

Іларіон ЯВОРСЬКИЙ.

с. Романівка

Тернопільського району

Тернопільської області.

 

ТУТ діє низка обмежень. І це залишається на совісті законодавців. Зазначимо лише, що для громадян віком від 65 років за повного стажу (у чоловіків 35 років, у жінок — 30) мінімальна пенсія за віком становить 40 відсотків від мінімальної зарплати. При збільшенні останньої розмір такої мінімальної пенсії збільшується. Але це не стосується працюючих пенсіонерів. Їхня пенсія змінюється лише після звільнення — тоді провадиться перерахунок з урахуванням актуальної мінімальної зарплати.

 

«Людей дратують надто високі пенсії прокурорів та суддів — до 100 тисяч і більше. Вони що, не такі, як інші? Усі мають бути рівними перед законом і Конституцією України — від двірника до президента!»

Олександр ТУПЧІЙ.

с. Журавлівка

Жмеринського району

Вінницької області.

 

ПРОБЛЕМА в тому, що свого часу держава взяла на себе надто багато зобов’язань і було ухвалено низку спеціальних законів про пенсійне забезпечення держслужбовців, депутатів, прокурорів, суддів. Частково ці норми було скасовано, зокрема для держслужбовців та депутатів, які йдуть на пенсію сьогодні. Але ті, хто пішов до запровадження обмежень, продовжують отримувати пенсії, які перевищують десять мінімалок. Вважаємо, що уніфікація пенсійного законодавства потрібна. А втім, на практиці це дуже складно втілити, адже судді можуть високі пенсії відсудити собі назад. Це вже робили вони неодноразово. Сподіваємося, що скоро поламають ці юридичні тонкощі, коли гроші в бюджеті остаточно закінчаться.

 

«Чи можуть члени сім’ї одержати недоотриману пенсію «військового» пенсіонера у відставці, якщо його визнано померлим на підставі рішення суду? Рік тому він пішов з дому і зник безвісти».

Тетяна ЛЯШКА.

с. Ляшки

Сумського району

Сумської області.

 

УХВАЛЕННЯ судом рішення про оголошення особи померлою можливе, якщо в місці її постійного проживання тривалий час немає відомостей про місце її перебування.

У цьому разі, оскільки члени сім’ї, котрі мали б проживати разом із пенсіонером на день його смерті (дату встановлено рішенням суду), відсутні, тобто не брали участі в його похованні (а недоотримані суми пенсії не включаються до складу спадщини (стаття 61 Закону 2262), для виплати недоотриманої пенсії підстав немає.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аптеки на колесах
Читати
Повернулися додому
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Закордонне лікування — не більше року
Читати
Для розвитку підприємництва
Читати
Тарифи поки що не зростуть
Читати
«Труба» — у держвласності
Читати
Кібератак побільшало
Читати
Iнформація доступна кожному
Читати
Кошти на АПК та соцзахист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове