Архів
Вівторок,
6 лютого 2024 року

№ 6 (20050)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

«Допомога» на опалення

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

Багатьом українцям, мешканцям різних регіонів, на телефон надходять повідомлення з пропозицією отримати додаткову фінансову допомогу від держави — нібито на оплату опалення.

«ВАМ нараховано одноразову допомогу від держави на опалення — 9 тисяч гривень. Щоб отримати гроші, реєструйтесь онлайн. Заявку в банку можна подати, перейшовши за посиланням…» І далі вказується держустанова (можуть бути різні), яка нібито призначила цю субсидію.

Хтось, прочитавши це лаконічне повідомлення, дуже зрадіє. Ще б пак! Зараз українці вигрібають із гаманців мало не останнє, щоб нагріти хату. А тут держава дарує аж 9 тисяч! Тож рука мимоволі так і тягнеться натиснути на те посилання, щоб їх отримати. Втім, не поспішайте цього робити.

Як мовиться, вмикайте критичне мислення. Адже шахраї на те й розраховують, щоб заскочити вас зненацька. Аферисти, що відправляють повідомлення, прикріплюють до нього посилання на нібито два різні банки: оберіть, через який зручніше отримати гроші, але перед цим зареєструйтесь. Згодом має прийти код підтвердження ідентифікації клієнта. І як тільки жертва обману його введе, її банківська картка може бути спустошеною буквально за лічені хвилини. Навіть зазвичай обережні у фінансових питаннях громадяни утрапляють на цей шахрайський гачок. Зокрема, люди часто міркують і так: «А таки спробую, може, й справді мені прийде допомога. До того ж я не ризикую великими грошима, бо у мене на рахунку 100 гривень…». Тим часом пенсіонери (а саме ця категорія громадян найчастіше буває ошуканою) аж ніяк не завжди й знають, що у них на банківській картці, дані якої вони ввели, є кредитний ліміт, який може сягати кількох десятків тисяч гривень. І так вони, виконавши всі необхідні шахраям дії, не тільки втрачають свої гроші, а й стають боржниками банку.

Від початку року десятки тисяч співвітчизників отримали вищезгадані повідомлення про «9 тисяч гривень від держави на опалення». На щастя, не всі клюнули на шахрайський гачок. Проте вистачає й таких, хто переходив за посиланням та вводив свої персональні дані, сподіваючись отримати кошти. Правоохоронці вже відкрили кримінальні провадження та ведуть пошуки зловмисників.

Тим часом Національна поліція застерігає громадян: «У жодному разі не переходьте за невідомими посиланнями. Реєструючись потім на цих сайтах, ви даєте можливість шахраям викрасти ваші особисті дані, тим самим автоматично відкриваєте їм доступ до ваших коштів у банку. Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки, негайно зателефонуйте до банку та хоча б заблокуйте картку». І принагідно ще й укотре нагадує: «Держава не виплачує комунальні субсидії та іншу допомогу через повідомлення на смартфон. Інформацію про справжні державні виплати та порядок їх отримання потрібно перевіряти лише в офіційних джерелах. Якщо оформлювали соціальну допомогу, очікуйте сповіщення про нарахування від вашого банку або через застосунок Дія».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Аптеки на колесах
Читати
Повернулися додому
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Закордонне лікування — не більше року
Читати
Для розвитку підприємництва
Читати
Тарифи поки що не зростуть
Читати
«Труба» — у держвласності
Читати
Кібератак побільшало
Читати
Iнформація доступна кожному
Читати
Кошти на АПК та соцзахист
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове