Архів
Вівторок,
20 лютого 2024 року

№ 8 (20052)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Переваги козячого молока

НОВАЧКИ в домашньому козівництві не завжди точно знають, коли після успішного окоту тварини можна пити молоко.

Упродовж трьох-п’яти днів із моменту окоту в кози виділяється молозиво. Прямої заборони на вживання цієї живлющої субстанції нема, втім, спробувавши, можете розчаруватися: смак буде трохи гіркуватим. Консистенція молозива більш рідка, ніж у звичайного молока. Загалом із ним краще робити запіканку або омлет, ніж пити в чистому вигляді.

На який день можна пити молоко після окоту кози, безпосередньо залежить від початку лактаційного процесу. У 90% випадків використовувати молоко в їжу можна на шосту добу. В разі, якщо молока небагато, то слід почекати, оскільки воно необхідне насамперед новонародженим козенятам. Досвідчені тваринники рекомендують дотримуватися належних правил утримання і годівлі, аби поживного продукту повсякчас було вдосталь. Через місяць можна здоювати молоко для себе. Самичка ніколи не віддає все молоко, неодмінно залишає козенятам, навіть якщо вони вже більше не біля неї. Так само вона може зовсім не дати молока незнайомій людині або в незнайомій обстановці. Спершу треба заспокоїти тварину, а потім починати доїти. Добре звикає до процесу доїння молода самка, якщо перед цим їй дати що-небудь смачненьке, наприклад шматочок цукру. Перші три місяці після окоту доять три рази на день, потім переводять на дворазове доїння.

Козяче молоко — дуже цінний продукт завдяки тому, що швидко засвоюється організмом (протягом 20 хвилин). Найкорисніше щойно видоєне молоко. Воно підвищує імунітет, помічне в лікуванні багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, астми та інші хвороб. Козяче молоко особливо рекомендується дітям і літнім людям; хворі після тяжкої недуги починають швидше одужувати і набиратися сил, якщо п’ють козяче молоко.

Між іншим, коза — дуже розумна тварина, вона їсть тільки ті рослини, які найбільш корисні. А всі корисні властивості рослин передаються молоку. Недарма його називають «живою водою».

На нормальні показники надоїв зазвичай виходять через місяць-другий після окоту.

Для того щоб успішно привчити молоду кізоньку до доїння, рекомендується до моменту спарювання із самцем періодично робити їй масаж вимені. Після окоту своєчасно, тобто якомога швидше, почати роздоювати тварину. Це зумовлює збільшення надоїв.

На запитання, чи треба кип’ятити козяче молоко, однозначної відповіді нема. На користь того, що можна обійтися без кип’ятіння, виступає аргумент: кози зовсім не хворіють на туберкульоз на відміну від корів. Також — якщо ви цілком певні у дотриманні господарем відповідних санітарних норм, у яких перебуває тварина. Коли ні, то варто перестрахуватися, хоч при нагріванні молока руйнуються деякі корисні речовини.

За харчовою цінністю продукт наближається до грудного жіночого молока. Склад козячого молока унікальний, не викликає алергії, благотворно позначається на дітях. Із його допомогою виходжують навіть ослаблених малюків.

Жирність козячого молока варіюється в межах від 3,2 до 6,5%. Цей відсоток залежить від кількох причин. Насамперед уплив на склад кінцевого продукту має порода тварини. Найбільш жирне молоко отримують від кіз породи нігерійська карликова. Найменша жирність у зааненських і тоггенбурзьких. Кількість жиру в молочному продукті залежить і від згодовуваних козі кормів.

Великою мірою жирність козячого молока змінюється у період лактації, яка триває близько десяти місяців. Після народження козеняти, до п’ятнадцяти днів, коза дає фактично молозиво високої маслянистості. Потім, близько дев’яти місяців, надої будуть середньої жирності. Завершується лактація п’ятнадцятиденним виходом молока високої жирності, яке називається стародійним. Відтак треба провести запліднення кози.

Версія для друку          До списку статтей

ЯКИЙ оптимальний час для весняного щеплення? Яким способом це робити? Чи можна щепити в одну крону багато сортів? На всі ці запитання дамо відповіді в наступному куточку.

У статті на «розсадну» тематику поговоримо про основні помилки при вирощуванні перцю.

Також присвятимо матеріал нашим улюбленицям — трояндам. Чи не квапимося їх розкривати після зими? Але ж якщо проґавити слушний момент, і нема провітрювання, то рослина може вкритися сніговою пліснявою... Отже, читайте, яким має бути догляд троянд навесні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове