Архів
Вівторок,
20 лютого 2024 року

№ 8 (20052)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Пекло на Землі

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Під час одного з численних нічних ворожих обстрілів Харкова здалося, що над мікрорайоном Немишля запалало небо. Три ворожі «шахеди» влучили у розташовані поруч АЗС та нафтобазу.

МАЙЖЕ 4 тисячі тонн бензину і дизелю, змішавшись зі снігом, перетворилися на вогняну лаву. Нафтобаза та АЗС знаходяться на узвишші, тож розпечений, із язиками полум’я вал поповз униз по вулиці Ясеневій, потім роздвоївся на перехресті з вулицею Котельною й ринув іще стрімкіше.

— Палало так, що вночі було видно, як удень. Приборкували полум’я до ранку, задушливий запах згарища заполонив увесь мікрорайон, — згадує місцева жителька співробітниця обласного центру культури і мистецтв Наталія Педан. — Після кожного обстрілу Харкова здається, що моя ненависть до країни-вбивці вже сягнула краю. Але ні, вона стає ще більшою. Мені дуже хочеться, щоб на схід від нашого кордону була на 50 кілометрів випалена пустеля, яка відділяла б нас від тих виродків!

Вулиця Котельна, хоч і розташована далі від осереддя вибуху, постраждала найбільше. Вогненна ріка повністю знищила 15 осель. За даними облпрокуратури, сім людей згоріли живцем: чоловік, дружина, троє їхніх синів, а також літнє подружжя. Троє осіб постраждали — 45-річний чоловік та дві жінки 61 та 39 років. Понад 50 чоловік вдалося врятувати.

— Люди загинули через те, що не змогли вибратися на подвір’я, у дворах було полум’я, — констатує начальник обласного слідчого управління Нацполіції Сергій Болвінов.

Коли вогонь нарешті загасили і попелище притрусив сніг, пожежна машина продовжувала чергувати на місці катастрофи, спричиненої рашистами, бо один із резервуарів дивом уцілів і залишався заповнений пальним. Потрібно було, аби його обстежили фахівці щодо можливих пошкоджень.

На вулиці, якраз навпроти згорілої, чорної, як горе, хати я зустрів жінку, яку підтримувала під руку дівчина. Мене попередили: не турбуйте їі запитаннями, то мати-свекруха-бабуся сім’ї, яка загинула у полум’ї.

— Старшому із дітей, Льоші, було сім років, середньому Михайлу — чотири, найменшому Павлу — десять місяців, — каже пан Болвінов.

Під час тривог, які в Харкові оголошують по кілька разів на день, батьки з дітьми ховались у підвалі. Але цього разу на подвір’я увірвалося полум’я. Коли родина вибігла, біля вхідних дверей уже була вогняна ріка, у дворі палали автомобілі. Попередньо встановили, що старший та молодший хлопчики були біля мами, тіло середнього знайшли неподалік тіла батька.

— Михайло побіг за татом, який, вочевидь, намагався знайти вихід із пастки, — реконструює трагедію начальник слідчого управління. — Чоловік, імовірно, знепритомнів, а малий забився в куток на кухні. Там ми його і знайшли… Матір із двома іншими синами намагалася врятуватись у ванній, тримала дітей в обіймах.

Винуватець цього страшного злочину один — росія. Проте громадський активіст і журналіст Віктор Козоріз хоче почути відповіді на деякі запитання і від влади Харкова. Найперше — кому належить чи належала зазначена нафтобаза? Хто безпосередньо відповідав за її безпеку? Чому ці об’єкти розташовані в зоні житлової забудови і чому попри постійну загрозу влучання внаслідок обстрілів там зберігалося пальне?

— Зрозуміло, що повністю закрити небо над Харковом неможливо. Але ж треба було тримати резервуари порожніми! Розташовані на височині, вони і в мирний час становили потенційну небезпеку для людей, що живуть нижче за рельєфом. Хтось має за це відповісти! — слушно обурюється пан Козоріз. — І найголовніше — скільки ще у Харкові в житловій зоні таких нафтобаз, АЗС, АГС та інших небезпечних об’єктів? Чи люди від них захищені? І це запитання не тільки до харківських очільників, перевірити потрібно всі населені пункти, адже російські ракети та безпілотники можуть прилетіти будь-куди.

Жителі знищених у вогняному пеклі та пошкоджених будинків Немишлі мають намір звернутися до правоохоронних органів, аби ті з’ясували ступінь провини власників відомої в Україні мережі заправок, якій начебто належить нафтобаза, у загибелі людей та пошкодженні майна. Злочинна недбалість має бути покарана.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знекровлена українська економіка
Читати
Зміни для ВПО
Читати
Iдентифікація триває
Читати
Спостерігається відтік депозитів
Читати
У пріоритеті зернобобові
Читати
Війна як заробіток
Читати
«Коридор» працює
Читати
Резонансний закон підписано
Читати
Сума зростає щодня
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове