Архів
Вівторок,
20 лютого 2024 року

№ 8 (20052)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Земля не задурно

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

У Талалаївській громаді, що в Прилуцькому районі Чернігівщини, провели другий від початку повномасштабної війни земельний аукціон. Переможець сплачуватиме до місцевого бюджету понад 25 тисяч гривень за 1 га вгідь упродовж семи років.

ДЕПУТАТ облради і місцевий аграрій Володимир Лукаш вважає земельні торги чи не найефективнішим способом наповнення скарбниці громади. З його слів, досвід проведення аукціонів уже є: перший такий відбувсь у березні 2023-го. А цього разу на торгах була представлена ділянка площею 17,7 га.

— Якщо порівняти з торішніми результатами, то ці ще успішніші, — стверджує депутат. — Насамперед зросла кількість учасників аукціону з восьми до одинадцяти. Отже, незважаючи на війну та труднощі, є охочі, а головне, спроможні працювати на землі та достойно за неї платити.

Володимир Лукаш пояснює, що без проведення аукціону сума, яку отримає місцевий бюджет, буде значно меншою. Так, згідно із законодавством, орендна плата за земельну ділянку становитиме 12% від її вартості. В цьому разі — 3300 гривень за гектар. Якщо зазначену суму помножити на 17,7 га (площа вгідь), то виходить, що за рік селищна рада одержить від оренди 58 410 гривень. Тим часом чотири підприємства — учасники торгів готові були платити понад 400 тисяч гривень (!) щорічної орендної плати. Перемогу здобуло мале приватне підприємство «Дніпро», яке запропонувало найбільше — 450 600 грн. Таким чином, оренда 1 га землі тепер коштує не 3300 грн, а більш ніж 25 тисяч грн. Отож у результаті торгів бюджет селищної ради впродовж семи років одержуватиме в рази більшу суму.

— Наповнення місцевої скарбниці — надважливий для громади фактор. Адже саме з неї утримуються медицина, освіта. З цих коштів можна ремонтувати дороги та ефективно допомагати армії, — певен В. Лукаш.

До речі, підприємство-переможець «Дніпро», за словами депутата облради, у 2011 році вже орендувало на території громади 300 гектарів землі по 300 гривень за 1 га. Тож, на його думку, після закінчення терміну договорів оренди комунальні землі треба знову виставляти на аукціон, а не автоматично продовжувати строк під 12 відсотків. Це дасть змогу залучити на користь громади значно більші кошти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знекровлена українська економіка
Читати
Зміни для ВПО
Читати
Iдентифікація триває
Читати
Спостерігається відтік депозитів
Читати
У пріоритеті зернобобові
Читати
Війна як заробіток
Читати
«Коридор» працює
Читати
Резонансний закон підписано
Читати
Сума зростає щодня
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове