Архів
Вівторок,
20 лютого 2024 року

№ 8 (20052)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Болить!

А офіцерська честь — під плінтусом?

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

«ТАК буде не завжди», — каже відома біблійна істина. Згадала її в контексті розбірок із воєнкомами, хвиля яких ще влітку прокотилася Україною.

Приміром, у Рівному 27 липня було гучне поліцейське затримання. Фігуранти — начальник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (по-народному — обласний військкомат) полковник Сергій Луцюк та його підлеглий начальник аналогічної Рівненської районної структури підполковник Віталій Козачук.

Перший показово гамселив підлеглого битою та примушував навколішках вимолювати пробачення за якісь «гріхи», другий фільмував усе на відео. І саме це відео слідчі знайшли в його телефоні (згодом воно розлетілося соціальними мережами). А ще в них було знайдено вісім пакетів із наркотичними речовинами та пристосування для їх вживання… Тобто ці «володарі життя» настільки були певні у власній безкарності, що їм, вочевидь, і в снах не приходив ось такий поворот подій. Яка там християнська мораль з отим біблійним «так буде не завжди»?!

Чи не щодня на рівненському майдані Незалежності проводжаємо в останню земну дорогу полеглих захисників. Бачу, як обіймають огорнуті синьо-жовтими стягами домовини матері — звичайні сільські жінки в благеньких куртках та чобітках. І щоразу чомусь спливає в уяві те відео з нахабними «розбірками» воєнкомів… Ось вам і відповідь, чому вже немає черг до військкоматів. І чому так прискіпливо ми всі вчитуємося в кожний рядок нового законопроєкту про мобілізацію.

Із нетерпінням чекала розвитку «справи воєнкомів». Адже адвокати підозрюваних клопотали про зміну запобіжного заходу із тримання під вартою без можливості внесення застави на більш м’який: чи то домашній арешт, чи заставу, чи й узагалі взяття на поруки. Бо знайшлися колеги (між іншим, представники військового командування «Захід»), які вирішили «відмазати» обласного воєнкома. Вони прийшли до суду і запевнили, що Луцюк справно виконував усі плани й «постачав цивільне населення, яке підлягає мобілізації», — це дослівна цитата з виступу начальника 233-го центру підготовки підрозділів ОК «Захід» Вадима Гайдея. Наче туші на м’ясокомбінат — різонуло!

А як же офіцерська честь, панове начальники? Чи такого поняття нині вже не існує? Суддя, щоправда, не повівся і з-під варти ні одного, ні другого не випустив.

…Пів року знадобилося ДБР, щоб розмотати клубок і завершити досудове слідство.

«За цей час в одного з керівників Рівненського обласного ТЦК виявлено факт незаконного збагачення на 46,6 мільйона гривень. Якби не кримінальне провадження про побиття, то, можливо, цих мільйонів і не виявили б. Також у справі фігурують наркотики», — повідомила речниця ДБР Тетяна Сап’ян. І все це разом, пояснює посадовиця, тягне на 12 років позбавлення волі. Бо в Луцюка (а йдеться саме про нього) знайшли чимало недешевого добра: земельні ділянки, недобудований готель на гірськолижному курорті, дача неподалік Яремчого із власним ставком та елітними видами риби, будинок у курортній зоні поблизу Буковеля, три квартири в Івано-Франківську… Частина майна була оформлена на тітку-пенсіонерку. Тепер усе заарештовано і передано в АРМА: сподіваємося, виручені від продажу кошти допоможуть нашим захисникам. Про яких так зневажливо висловлюються військові чини: «постачання цивільного населення»? Тобто наших із вами синів, батьків, коханих…

Утім, наш мудрий народ давно сказав як зав’язав: не кажи «гоп», поки не перескочиш. Це я до того, що факти вже начебто й неспростовні, а радіти зарано. Адже попереду — суд. А лише на Луцюка від початку затримання працювало аж три адвокати — навіть не один. Отоді й побачимо, чи справдиться відома біблійна істина.

А щодо офіцерської честі… Її тепер, на жаль, доводиться шукати «під плінтусом»: чи ж знайдеться?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знекровлена українська економіка
Читати
Зміни для ВПО
Читати
Iдентифікація триває
Читати
Спостерігається відтік депозитів
Читати
У пріоритеті зернобобові
Читати
Війна як заробіток
Читати
«Коридор» працює
Читати
Резонансний закон підписано
Читати
Сума зростає щодня
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове