Архів
Вівторок,
20 лютого 2024 року

№ 8 (20052)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Підсумки «солодкого» сезону

Катерина ВОРОНЕНКО.

ЦУКРОВІ заводи краю завершили сезон цукроваріння, виготовивши 229 тисяч тонн цукру. Це на 55 відсотків більше, ніж за попередній період, і майже втричі більше, ніж потребує область. Переробку цукрових буряків здійснювали три підприємства: філії «Глобинський цукровий завод» та «Яреськівський цукровий завод» ТОВ «Цукорагропром», ТОВ «Новооржицький цукровий завод». До відома, торік аграрії Полтавщини зібрали 1,45 мільйона тонн цукрових буряків при середній врожайності 50,7 тисячі гектарів.

Прихисток для скривджених жінок

У КРЕМЕНЧУЦІ відкрився центр, де безоплатно надаються соціальні, психологічні та юридичні послуги жінкам будь-якого віку. Про це повідомляє пресслужба Полтавської обласної військової адміністрації. Це безпечний простір, де фахівці допоможуть відновити свій фізичний та емоційний стан, розкрити творчий потенціал, нададуть психологічну підтримку, юридичну консультацію у випадку гендерно зумовленого чи домашнього насильства. Центр відкрився за ініціативи Благодійної організації «Світло надії» та підтримки організації Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (UNICEF). На території жіночого простору є дитяча кімната, невдовзі працюватиме логопед. На балансі центру є автомобіль, за необхідності жінок можуть забрати чи перевезти до лікарні. всім, хто звернувся по допомогу, гарантуються повні анонімність та конфіденційність.

Планують приборкати вітер

ДЛЯ БУДІВНИЦТВА сучасного вітропарку на теренах області компанія ДТЕК обрала Глобинську громаду у Кременчуцькому районі. Комплекс землевпорядних, земельно-кадастрових та землеоціночних робіт планується завершити до травня. Нині в Полтавській ОВА триває обговорення детального плану території, де відбуватиметься будівництво, до якого залучено представників громади, проєкт-них організацій, департаменту будівництва, ЖКГ та енергетиків. Проєктна потужність майбутньої вітрової електростанції становитиме 650 мегават. До речі, найбільша на сьогодні українська вітрова електростанція потужністю 200 мегават у Запорізькій області тимчасово окупована.

Врятувати віковічні дуби

ДУБИ у ландшафтному парку «Диканський», яким виповнилося більше 300 років, перебувають у критичному стані, їх конче потрібно рятувати, б’ють на сполох природозахисники. На те, щоб врятувати два дуби від грибка та руйнування, потрібно близько 700 тисяч гривень. Листа із проханням виділити кошти Диканська громада направила до обласного департаменту екології. За словами директорки ландшафтного парку «Диканський» Ірини Черкаської, у 2013 році вже були спроби порятунку дерев, проте деревні гриби та волога продовжують їх інтенсивно руйнувати. Ці дерева не лише туристична принада, а й пам’ятка природи — такий статус дуби отримали у 1964 році. Висота Кочубеївських дубів нині сягає 22 метрів, діаметр — 180 сантиметрів. Таких дерев у Диканьці лишилося чотири. Народні перекази пов’язують їх історію з ім’ям генерального судді Василя Кочубея та полтавського полковника Івана Іскри. Краєзнавці стверджують, що саме вони посадили алею, де у 1861 році росло 68 дубів.

Корисні навички

ДЛЯ ОБЛАСНОГО центру науково-технічної творчості придбали обладнання, яке дозволяє навчати керувати дронами. Цю цікаву і корисну справу опановує учнівська молодь. Симулятори придбали коштом обласного бюджету, вихованці центру також вивчають конструкції літальних апаратів, їх програмування, налаштування, вчаться збирати і ремонтувати БПЛА.

I від сміття можна мати зиск

У КРАЇ існує щонайменше 523 сміттєзвалища, серед яких паспортизовані лише близько 16 відсотків. П’ята частина відходів на стихійних звалищах — це пластик, який потенційно можна роздільно зібрати, віддати на переробку і отримати додаткові кошти у бюджет. Громади дедалі більше уваги приділяють екології, очищенню території, торік чотири ОТГ створили комунальне підприємство «Екосервіс-2022», де сортують пластик, скло та папір. Нещодавно розроблення проєкту з реконструкції сміттєзвалища під полігон замовила й Пирятинська громада.

Тікають, бо шукають розраду

З ПОЧАТКУ поточного року до поліції області надійшло 56 повідомлень про зникнення дітей. На щастя, усіх їх знайшли та повернули додому, 55 малих втікачів розшукали упродовж доби. Правоохоронці констатують, що більшість тікає з дому через сварки та непорозуміння з родичами. Дорослі за клопотами перестають спілкуватися зі своїми дітьми, забувають підтримувати, не цікавляться їхніми проблемами та інтересами, зовсім не знають, з якими людьми їм доводиться спілкуватись, проводити час поза стінами власної домівки, де і яку вони знаходять розраду своїй самотності.

Відроджується чоловічий монастир

ЄРОМОНАХ Іоан Луценко, який через війну 2014-го виїхав з Луганська, відбудовує у селі Горбанівка поблизу обласного центра перший у регіоні чоловічий монастир Православної церкви України. Будівлі, в якій триває реконструкція, понад 100 років. Колись це був панський маєток із водонапірною вежею, відтак церква. На відновлення споруди вже витратили близько 300 тисяч гривень, провели опалення, в частині приміщення зроблено теплу підлогу. Попереду ще багато робіт. Іоан Луценко — настоятель двох релігійних громад — Горбанівського храму Різдва Пресвятої Богородиці та Різдво-Богородичного чоловічого монастиря, за 100 метрів від храму. Також він є старшим капеланом Полтавської Єпархії ПЦУ, їздить до воїнів у військові шпиталі, відспівує загиблих героїв. Окрім молитов, настоятель власноруч займається ремонтними та господарськими роботами, зокрема, рубає дрова, чистить сажу в котлах і димоходах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знекровлена українська економіка
Читати
Зміни для ВПО
Читати
Iдентифікація триває
Читати
Спостерігається відтік депозитів
Читати
У пріоритеті зернобобові
Читати
Війна як заробіток
Читати
«Коридор» працює
Читати
Резонансний закон підписано
Читати
Сума зростає щодня
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове