Архів
Вівторок,
20 лютого 2024 року

№ 8 (20052)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Скільки відомств, стільки і правил

Микола ЮРЧИШИН.

ЗРАДІВ наш постійний передплатник із Нової Парафіївки Красноградського району Харківщини Олександр Панасович Пікалов, коли листоноша з пересувної пошти запропонувала йому одержати світлодіодні лампочки як благодійну допомогу від Євросоюзу. Прийшов наступного дня до так званої пересувної пошти. І геть розчарувався. Там йому відповіли, що видають ці лампочки тільки тим особам, що безпосередньо в них одержують пенсію. Всім іншим, хто отримує її на банківську картку, — зась.

«Обурився я таким свавіллям і зателефонував на гарячу урядову лінію за номером 1545, — пише в листі до «Сільських вістей» О. Пікалов. — Через тиждень листоноша заходить і каже, що лампочки ми вам дамо, але з умовою, що надасте паспорт, картку платника податку, пенсійне посвідчення і номер телефону. Коли я запитав про письмові гарантії нерозповсюдження персональних даних Укрпоштою, листоноша відповіла, що таких розписок вони не дають. Звернувсь у старостат Нової Парафіївки, там відповіли, що до кінця ще не з’ясували умови видачі світлодіодних лампочок Укрпоштою, але пообіцяли це зробити і допомогти. Проте я не став чекати і зателефонував до Державної податкової служби за номером 0-800-501-007 з проханням пояснити, чому вимагають картку платника податку. У відповідь почув: «Благодійна допомога не оподатковується, тож ідентифікаційний код пред’являти не потрібно». На гарячій лінії Національного банку України (0-800-505-240), куди я також зателефонував, попередили, що персональними даними паспорта та карткою платника податку громадянина можуть скористатися зловмисники, аби оформити на їх власника кредит чи здійснити якісь інші операції».

Ось тут завбачливий Олександр Пікалов і згадав нещодавню сумнозвісну історію з пересувною поштою. Раніше їхнє село обслуговувало ПВЗ №80, котре невдовзі розформували. Підстава: деякі горе-поштарі були замішані в тому, що присвоювали субсидії старих немічних людей, які призначалися їм для оплати за електроенергію та газ. Нині Нову Парафіївку обслуговує пересувне відділення №81.

Олександр Панасович відмовився надавати свої персональні дані без гарантії щодо їх нерозповсюдження і не одержав лампочок. Звернувся до кол-центру Укрпошти за телефоном 0-800-300-545. Там пояснили, що при видачі світлодіодних ламп вони керуються спеціальною постановою Кабміну стосовно цього питання. Справжні тобі дива в решеті!

Здивував ще один лист щодо видачі світлодіодних лампочок. До редакції звернувся Анатолій Петрович Рябоконь із селища Миколаївка Сумського району Сумщини. Його дружина Марія Петрівна через релігійні переконання свого часу відмовилася від отримання ІПН (є відмітка у паспорті). Звернулась у поштове відділення для отримання п’яти світлодіодних лампочок, а їй сказали, щоб без ідентифікаційного коду до них із цього приводу навіть не потикалася. На відмітку у паспорті навіть не захотіли дивитися. Тоді жінка показала статтю Надії Левчук «Нема ІПН — нема лампочок?» («Сільські вісті» №4 за 23 січня), в якій Податкова служба України запевняє, що особи, котрі відмовилися від отримання реєстраційного номера платника податку, не повинні мати жодних незручностей у питаннях, пов’язаних з ідентифікацією фізичної особи. Відповідь була короткою: «А у нас є вказівка згори».

Ось такі розбіжності у ставленні до однієї проблеми. Скільки відомств, стільки і правил. А людям — ні нормальних послуг, ні допомоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знекровлена українська економіка
Читати
Зміни для ВПО
Читати
Iдентифікація триває
Читати
Спостерігається відтік депозитів
Читати
У пріоритеті зернобобові
Читати
Війна як заробіток
Читати
«Коридор» працює
Читати
Резонансний закон підписано
Читати
Сума зростає щодня
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове