Архів
Вівторок,
5 березня 2024 року

№ 10 (20054)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

За мобілізацію відповідатиме... староста?

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

.Дедалі менше часу залишається до другого читання урядового законопроєкту №10449, відомого в народі як «новий закон про мобілізацію». Окрім цілого ряду, м’яко кажучи, суперечливих моментів, відповідальність за мобілізацію центральна влада активно намагається перекласти на місцеве самоврядування. Зробивши цю справу прямим повноваженням громад, а не делегованим, як є сьогодні.

ТОБТО саме голова територіальної громади і повістки підписуватиме, і відповідатиме за вчасне прибуття мобілізованих до збірних пунктів та військових частин. Нонсенс? Ще й який! Бо відповідно до Конституції питання національної безпеки та оборони — виключні повноваження держави. Точніше, саме її представництв на місцях: обласних і районних адміністрацій, військових адміністрацій населених пунктів. До речі, кількість останніх невпинно зростає, от і цими днями Президент утворив Вараську міську військову адміністрацію — у місті-супутнику Рівненської АЕС.

«Спираючись на інформацію з місць, Асоціація міст України внесла пакет поправок до згаданого законопроєкту №10449. Їх суть зводиться до такого: органи місцевого самоврядування всіляко сприяють у питаннях мобілізації, але в жодному разі не підміняють функціонал державних органів, до виключних повноважень яких належить безпека і оборона», — стверджує виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан.

Бо що, власне, маємо сьогодні? Люди масово відмовляються працювати старостами. Так, лише у прикордонних Закарпатській і Чернівецькій областях уже звільнилося — скільки б ви думали? — 200 старост! Бо не хочуть потрапити під кримінал через невиконання так званих планів мобілізації. Кажу «так званих», бо на ділі все відбувається таким чином: територіальні центри комплектування (військкомати) щомісяця надсилають у кожну громаду відповідні плани.

«От, приміром, голова громади отримує план мобілізувати 400 осіб — за списком. А з’ясовується, що на території громади з того списку реально проживає 100 (адже перепису населення в нас не було з 2001 року). Та й то 35 із них уже служать: хтось доброволець, хтось пішов через центр рекрутингу — себто не через ТЦК. То який буде відсоток виконання «планового завдання»? А за його невиконання передбачена адміністративна, а згодом і карна відповідальність. Не виконав уперше — «адмінка» з немаленьким штрафом, удруге — «адмінка», на третій раз уже кримінал. Ну хто ж хоче за плани «з неба» сісти за ґрати? Тому люди масово йдуть з органів місцевого самоврядування. А на заміну ніхто не поспішає! От і маємо, по суті, колапс органів місцевого самоврядування — поки що на прикладі Чернівецької та Закарпатської областей. Але процес, на жаль, набирає обертів», — окреслює проблему Олександр Слобожан.

Активно складають мандати й депутати місцевих рад, адже їм (навіть не військовозобов’язаним жінкам) досі заборонений виїзд за кордон. А в багатьох там діти, онуки…

— У нашій невеликій громаді 22 депутати: троє з них захищають країну в ЗСУ, двоє склали депутатські повноваження. Тож кворум для ухвалення рішень зібрати все складніше. За такого розвитку подій варто дозволити депутатам онлайн-голосування, передбачене законопроєктом №9559-д. Проте його не виносять на розгляд до сесійної зали, — скрушно розмірковує голова Боремельської територіальної громади на Рівненщині Віктор Корінь.

Його підтримують голови Сарненської, Малолюбашанської, Малинської та інших громад. Бо що далі? Суцільні військові адміністрації? А чи буде перейматися проблемами громади людина, яка не планує тут жити і якій болі і турботи цієї глибинки просто не болять? Ні!

Виходить, що місцеве самоврядування, яке гідно винесло на своїх плечах два роки великої війни, спрямувало на підтримку ЗСУ мільярдні суми, прийняло та інтегрувало в громади мільйони внутрішньо переміщених осіб, саме опиняється під загрозою втрати легітимності? Така, з дозволу сказати, державна політика створює негатив щодо єдиної публічної гілки влади, легітимної до 2025 року. Бо, приміром, повноваження Верховної Ради цього скликання (і, відповідно, сформованого нею уряду) вже пролонговані, а у Президента вони завершуються у квітні, і про їх продовження в нашому законодавстві — жодного слова. Чи не тому в центру виникає таке палке бажання «підважити» ще й місцеве самоврядування? Цілком імовірно! І це при тому, що реформа децентралізації в Україні визнана найкращою в Європі!

Натомість нині критично необхідно, аби була можливість фінансувати видатки на оборону з місцевих бюджетів, якої громади досі не мають. Її передбачає законопроєкт №9560-1, підтримуваний АМУ. Але його вперто не виносять на розгляд парламенту! Тому Асоціація закликає підписати петицію за схвалення його Верховною Радою для легалізації допомоги муніципалітетів військовим підрозділам: підтримувати ЗСУ має бути легко. Водночас питання безпеки й оборони мають залишатися делегованими місцевому самоврядуванню повноваженнями.

«З нашої громади, в якій лише трохи більше трьох тисяч жителів, на сьогодні захищають Україну 200 чоловік: шістьох хлопців ми вже поховали, троє зникли безвісти, ще троє перебувають у ворожому полоні. Плани, як мовиться, спускають щомісяця, а відсоток їх виконання рахують від того, скільки людей пройшло саме через ТЦК. І до них дуже повільно доходить інформація про тих, хто пішов у ту чи іншу частину на контракт або добровольцем», — повідав Віктор Корінь.

То для кого і для чого тоді ухвалювався Закон про електронний реєстр військовозобов’язаних, якщо він досі не працює? Словом, запитань тут значно більше, ніж відповідей. І вони навалюються, як снігова куля.

Розумію, що у війни багато негативних похідних, що поняття «війна» і «справедливість» поєднати непросто… Не розумію іншого, а саме політичної короткозорості офіційного Києва, яка, на жаль, розвивається в геометричній прогресії. Не маючи нічого спільного з болючими проблемами української глибинки. Отак і живемо: Печерські пагорби окремо, ми — окремо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зростуть мінімальні пенсії
Читати
Поки що тарифи не підвищуватимуть
Читати
Палива наразі вистачає
Читати
Захворюваність шириться
Читати
Завершують із кукурудзою
Читати
Зруйнована освіта
Читати
Погода не сприяє
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Збитки у перспективній сфері
Читати
Побільшало нових автівок
Читати
Стимулюють виноградарство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове