Архів
Вівторок,
5 березня 2024 року

№ 10 (20054)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Не вибачайте і не терпіть!

Галина ВЕРНИГОРА.

Війна, що наразі триває, на жаль, не викреслила з нашого життя такого явища, як домашнє насильство. Навпаки, вона часто є каталізатором для загострення ситуації, пов’язаної з учиненням цього кримінального правопорушення. Як і оковита…

ЗГІДНО з даними Єдиного реєстру судових рішень, здебільшого чоловіки вчиняють домашнє насильство щодо жінок. Таких розглянутих судами справ понад 95%. Тоді як жінки розпускають руки на свою другу половинку лише в 1% випадків.

Так, нещодавно у Компаніївському районі Кіровоградщини відбувся суд над чоловіком, який відлупцював дружину. У судовій ухвалі сказано, що той, «на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин» наніс останній «не менше двох ударів кулаком та ногою в область лівого плеча та грудної клітини». Жінка звернулася до лікаря, який зафіксував, що потерпіла отримала травми, які відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень». Утім, і «легкі тілесні ушкодження» є кримінальним правопорушенням, за яке суд дебоширу призначив покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень та 120 годин громадських робіт. Повідомляється, що в залі суду кривдник попросив у дружини пробачення. А суддів закликав виявити до нього… «гуманізм».

Малинський районний суд Житомирської області виписав чоловікові, який «систематично ображав, принижував та залякував колишню дружину», обмежувальний припис, яким на пів року заборонив тому наближатися до місця проживання колишньої дружини, особисто або через третіх осіб розшукувати/переслідувати її чи в будь-який інший спосіб контактувати з нею. Також йому довелося відпрацювати 150 годин на громадських роботах. Якщо порушить заборонний припис, може сісти на два роки до в’язниці.

А в цієї історії трагічний кінець. У Новгород-Сіверському районі на Чернігівщині чоловік, хильнувши зайвого, призвичаївся ображати дружину, яка вона, мовляв, недоладна. А також лупцювати її, як потім буде сказано у матеріалах справи, «із профілактично-виховною метою». Жінка терпіла-терпіла, а тоді й сама почала давати здачі домашньому тиранові. Якось у розпал такої сварки чоловік ухопив на кухні ножа і кинувся з ним на дружину. З численними пораненнями «швидка» доправила її в лікарню. Але було вже запізно — постраждала померла від сильної крововтрати. Осиротіло двійко неповнолітніх дітей... Був суд, убивця проведе у в’язниці 10 років.

Тим часом довічне отримав мешканець Шишацького району на Полтавщині, багаторічний домашній тиран, який зґвалтував та вбив дружину після того, як вона поскаржилася на нього до поліції…

Правозахисники та правоохоронці наполягають: не терпіть знущання, щоб не сталося великої біди. Звертайтесь по допомогу! Нагадаємо, діє цілодобова національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству за номерами 116 123 або 0 800 500 335.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зростуть мінімальні пенсії
Читати
Поки що тарифи не підвищуватимуть
Читати
Палива наразі вистачає
Читати
Захворюваність шириться
Читати
Завершують із кукурудзою
Читати
Зруйнована освіта
Читати
Погода не сприяє
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Збитки у перспективній сфері
Читати
Побільшало нових автівок
Читати
Стимулюють виноградарство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове