Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Секрети успіху

НАЙКРАЩИЙ склад ґрунтової суміші для сівби і пікірування більшості овочевих культур — дві частини компосту, одна частина тирси, одна частина піску. Свіжу тирсу слід зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.

Ґрунтову суміш у ящиках перед висіванням насіння спершу треба полити, інакше насінини з водою затягне в глиб ґрунту, і період появи сходів розтягнеться.

Не загущуйте посівів, бо тоді рослини витягуватимуться, будуть слабкими, можуть уражатися «чорною ніжкою».

Не забувайте підтримувати оптимальний температурний режим. Найсприятливіша температура повітря для проростання насіння — 22...25ОС. Щоб коренева система гарно розвивалася, після появи сходів температура повітря у приміщенні має бути набагато нижче — 12...15ОС. Коли розсада зміцніє, вона потребує вже вищої температури — 18...22ОС. Більш висока температура сприятиме витягуванню молодих рослинок, що у подальшому стане проблемою.

Застій води у ємності з поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також сходів на початковій стадії.

Світло і тепло — основні складові успішного вирощування розсади. Додаткове освітлення збільшує шанси на успіх. Штучно освітлювати рослини потрібно стільки часу, щоб світловий день тривав 12-14 годин. Бажано досвічувати рослини рано-вранці або ввечері.

Не запізнюйтеся з пікіруванням розсади. На більшості овочевих культур це необхідно зробити після появи двох-трьох справжніх листків. Після пікірування рослини поливають і притіняють день-другий.

Через чотири-п’ять днів після пікірування проводять перше підживлення рослин. Найкраще для цього застосовувати розчини мінеральних та органічних речовин. Підживлюють рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні та органічні добрива.

Перед висаджуванням розсади її неодмінно треба загартувати. За 10 днів до висадження рослин на постійне місце розсаду виносять на 2-3 години на засклені лоджії, веранди, відчиняють вікна у кімнаті. Час перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують.

На грядку молоді рослини переселяють увечері або в будь-який час дня у похмуру погоду. Горщики з рослинами і ямки перед висаджуванням рясно поливають.

Версія для друку          До списку статтей

У НАРОДІ слушно кажуть, що один весняний день рік годує. Отож ми всі вже «на низькому старті», лише чекаємо теплої години. В наступному куточку нагадаємо черговість першорядних справ, аби нічого не пропустити. Які тугосхожі культури закладають у землю першими; чи можливо зробити з холодного парника «гарячий»; що доцільно посіяти на... компостній купі.

В іншому матеріалі мова піде про виноград, а саме про його підживлення. Дехто ігнорує цей агрозахід, а дарма. Адже зі спілими гронами, опалим листям, зрізаною лозою із ґрунту виноситься велика кількість поживних речовин. Тому ви маєте дати кущеві резерв урожайності, а докладну схему внесення добрив із роз’ясненнями прочитаєте незабаром.


 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове