Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Попіклуймося про троянди

НАСАМПЕРЕД — не варто поспішати відкривати троянди після зими. Робити це слід поступово. Зазвичай укриття знімають наприкінці березня — на початку квітня.

Навіть за безсніжної зими, що минула, варто звертати увагу на те, чи застоюється вода після розмерзання ґрунту навколо кущів. Аби останні не підтоплювалися, зробіть канавки для стоку води. Це убезпечить рослину, зокрема її коріння, від гниття.

Щойно земля протряхне, розпушіть поверхню ґрунту, але не глибоко, щоб не зачепити коренів. Ця процедура сприяє припливу повітря до кореневої системи, тому її бажано повторювати кожні два-три дні.

Не поспішайте повністю прибирати укриття з троянд. Передусім переконайтеся, що холоди вже не повернуться. Відкривайте рослини поступово. Для початку приберіть бічні частини укриття, аби кущі почали звикати до довкілля і провітрювалися. З часом можна прибрати решту захисту.

Садівник має знати: якщо довго не прибирати укриттів і нема провітрювання для троянд, то рослина може вкритися сніговою пліснявою. Ця грибкова інфекція розростається настільки інтенсивно, що під нею часто не видно кори пагонів рослин.

Не забувайте також зрізати всі відмерлі частини троянди до здорової деревини.

Навесні троянди підживлюють. При цьому слід завважити, що молоді пагони вразливі і їх легко пошкодити саме розчином добрив. Тому за наявності ще червоних пагонів поливати живлющим розчином слід вкрай обережно, аби суміш не потрапила на пагони і листячко, що пробуджується.

Особливо їдкий розчин курячого посліду. Для троянд настій курячого посліду треба розбавляти в 15-20 разів.

Мінеральні добрива зазвичай беруть у пропорції по 10-15 г аміачної селітри і калійної солі, а також 15-20 г суперфосфату з розрахунку на кущ.

Добрива під троянди необхідно вносити на вологий ґрунт.

Важливим аспектом у догляді за цією декоративною культурою навесні є мульчування. Його проводять після обрізки і підживлення. При застосуванні мульчування значно зменшується випаровування вологи із землі. Воно також вберігає мінерали в ґрунті та захищає коріння, вберігає земляну поверхню від перегріву. При мульчуванні нема потреби в частих поливах. Верхній шар ґрунту буде завше м’який, отже, розпушування можна робити рідше.

Обрізаючи троянди, формують кущ із двома-трьома основними сильними гілками без зайвих відростків, які будуть забирати поживні речовини на себе. Укорочення троянд залежить від виду і сорту.

Весною кущам знадобляться опори, якими можуть служити довгі кілки, вбиті в землю. Вони прослужать не один рік. Підв’язувати кущі допускається як натуральним шпагатом, так і садовим дротом.

Догляд за трояндами нинішньої прекрасної пори року завершується контрольним обприскуванням від грибкових хвороб, плямистості, а також шкідників: гусені, жуків, попелиці та кліщів. Профілактичне обприскування проводять на початку активного росту троянд через кожні 10-14 днів у безвітряну погоду. Для цього підійдуть залізний і мідний купорос, бордоська рідина.

Версія для друку          До списку статтей

У НАРОДІ слушно кажуть, що один весняний день рік годує. Отож ми всі вже «на низькому старті», лише чекаємо теплої години. В наступному куточку нагадаємо черговість першорядних справ, аби нічого не пропустити. Які тугосхожі культури закладають у землю першими; чи можливо зробити з холодного парника «гарячий»; що доцільно посіяти на... компостній купі.

В іншому матеріалі мова піде про виноград, а саме про його підживлення. Дехто ігнорує цей агрозахід, а дарма. Адже зі спілими гронами, опалим листям, зрізаною лозою із ґрунту виноситься велика кількість поживних речовин. Тому ви маєте дати кущеві резерв урожайності, а докладну схему внесення добрив із роз’ясненнями прочитаєте незабаром.


 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове