Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Президент у законі

Михайло ВЕДМІДЬ.

У ВІВТОРОК, 12 березня, у ЗМІ поширилась інформація, що російські добровольці з легіону «Свобода Росії», «Російського добровольчого корпусу» та «Сибірського батальйону», які діють у складі ЗСУ, прорвали кордон рф, зокрема й на танках, і, просунувшись у кількох напрямках, захопили частину курської та бєлгородської областей.

Це вже не перший рейд російських бійців на територію країни-агресорки. Мету теперішнього пояснив воїн легіону «Свобода Росії» Олексій Барановський із позивним «Лютик»: «Ми вирішили реалізувати своє конституційне право на голосування. Ось позаду мене стоїть інструмент (автомат. — Ред.), з допомогою якого російські добровольці вирішили віддати свій голос. Сьогодні почалась спільна операція трьох російських підрозділів… Ми громадяни росії, ми йдемо до себе додому, щоб визволити нашу батьківщину від диктатури путіна».

Своєю чергою міноборони рф назвало ці дії «невдалою спробою прориву» українських диверсантів через кордон. Зокрема, в російському відомстві фсб заявили про нібито знищення шести танків, 20 бронемашин, самохідної артилерійської установки і 100 осіб.

Представник ГУР МО Андрій Юсов наголосив, що російські добровольці, які розпочали передвиборний рейд у росії, перебувають у себе вдома. Попри те, що ці формування воюють на українській стороні, це самостійні підрозділи, які складаються з росіян.

У наступні кілька днів з’являлися повідомлення російських добровольців про їхні успішні бойові дії на території курщини й бєлгородщини, завдання вогневих ударів по російських військах та захоплення у полон десятків військовослужбовців зс рф.

Треба зазначити, що раніше деякі вітчизняні експерти, коментуючи бойову активність російських добровольців на кордоні з росією та на території курської і бєлгородської областей, відгукувалися про них як про корисних переважно в інформаційно-пропагандистській сфері, а не суто військовій. Проте таке легковажне ставлення до «повстанців» спростував… хто б ви думали? Сам володимир путін! Очільник кремля вже на другий день після прориву бійців трьох підрозділів на територію рф прокоментував цю подію і таким чином «легалізував» їх.

Ось його версія того, що відбувається: «Головна мета, я в цьому не сумніваюся, полягає в тому, щоб якщо не зірвати президентські вибори в росії, то хоча б якось перешкодити нормальному процесу волевиявлення громадян. Перше. Друге — це інформаційний ефект… Але третє — якщо хоч щось вийде, отримати якийсь шанс, якийсь аргумент, якийсь козир у можливому майбутньому переговорному процесі: ну, ми вам повернемо це, а ви нам поверніть це».

Також путін вважає, що серед добровольців знаходяться іноземні найманці: «На лінії державного кордону противник намагався атакувати перш за все диверсійними групами — ось остання доповідь генерального штабу — десь до 300 осіб, зокрема з участю іноземних найманців».

Таким чином, лідер країни-агресорки публічно визнав можливість захоплення Україною російських територій. А це багато про що говорить. Зокрема, дозволяє прибічникам конспірології вкотре припустити, що сильні світу цього вже давно про все між собою домовилися. Приміром, дозволити ЗСУ та «іноземним найманцям» захопити частину курської і бєлгородської областей, аби потім виміняти їх, скажімо, на окуповані росією частини Запорізької та Херсонської. Або ще якийсь варіант, який дасть змогу москві говорити про свою перемогу внаслідок її доброї волі й компромісу. І так «зберегти обличчя» путіну. Так, подібна трактовка подій поки що має вигляд фантастичної. Проте недарма ж кажуть, що серйозні люди розглядають усі можливі різновиди. І ключове слово тут — «усі».

Тим часом на росії чи не щодня горіло-палало. І палало потужно, адже горіли підприємства тамтешньої нафтопереробної галузі. На початку минулого тижня внаслідок атаки БпЛА у місті орел та в нижньогородській області рф загорілись нафтобази. У ніч проти 15 березня українські безпілотники атакували підприємство «Первый завод» у калузькій області рф, яке займається переробкою нафти. Далі безпілотні апарати поцілили у два нафтопереробні заводи в самарській області — у сизрані та в новокуйбишевський НПЗ, після ударів на підприємствах сталися пожежі. Також БпЛА здійснили атаку на нафтопереробну станцію в липецькій області. Близько третьої ночі проти неділі, 17 березня, у краснодарському краї безпілотники атакували нафтопереробний завод у місті слов’янськ-на-кубані, внаслідок чого виникла пожежа.

Крім підприємств, ціллю були й інші об’єкти на території країни-агресорки. Зокрема, у ніч проти неділі, 17 березня, дрони вдарили по міжнародному аеропорту домодєдово у підмосков’ї, і там також сталося займання.

У правоохоронних органах України прокоментували це так: «Сезон «бавовни» на російських НПЗ в розпалі. Кожне таке ураження зменшує потік нафтодоларів, який живить воєнну економіку рф».

На жаль, від ворожих повітряних атак дуже потерпає й Україна. Окупанти гатять не тільки по позиціях наших захисників і об’єктах воєнної інфраструктури, а й по мирних жителях, дитсадках, школах, медзакладах. Зокрема, внаслідок подвійного ракетного удару у п’ятницю, 15 березня, по Одесі, було зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об’єкта, пошкоджено щонайменше 10 приватних будинків, станцію техобслуговування, газопровід низького тиску, автівки «Швидкої допомоги» та пожежно-рятувальні автомобілі. Та найстрашніше — це людські жертви: в результаті злочину загинуло 21 та поранено понад 70 громадян, частина з яких перебуває в медзакладах у тяжкому стані. 16 березня в регіоні було оголошено День жалоби за загиблими…

І кілька слів про вибори президента рф, які відбулись у неділю, 17 березня. Дехто з політиків закликає не визнавати результатів голосування і таким чином визнати володимира путіна нелегітимним. Як зробили з білоруським бацькою лукашенком. Пропозиція, звичайно, заманлива, та не зовсім раціональна. Адже коли дійде до мирних перемовин (а колись таки дійде), з ким розмовляти Заходу та Україні? З нелегітимним? Ні, бо результати переговорів у такому разі також будуть нелегітимними. І доведеться тоді якимсь чином повертати легітимність очільнику кремля, особливо в разі підписання капітуляції рф. Тож краще хай залишається в законі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вистачає хіба на їжу, і то не всім
Читати
Прогнозують зменшення врожаю
Читати
Війна виганяє з дому
Читати
Напрацювалися...
Читати
Донищують науку
Читати
Вічна пам’ять державнику
Читати
Обсяг переказів зріс
Читати
Нагорода, якої краще б не було
Читати
Допомога на посівну
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове