Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Маєте право

Не шкодує й королів

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

НЕЧУВАНА навіть для Букінгемського палацу публічність: у короля Чарльза III виявили злоякісну пухлину. Щоправда, на ранній стадії. Тож на період лікування монарх відходить від людних заходів, але налаштований цілком оптимістично.

Так королівська родина вирішила загострити увагу простих смертних: якщо вже не запобігти хворобі тисячоліття, то принаймні діагностувати її якомога раніше — цілком підйомне завдання.

В Україні справи тут кепські. Онкологія — друга за кількістю смертей. Воно й не дивно: рак — наслідок у тому числі стресів, які багатократно збільшила війна.

Втім, стверджують фахівці, це аж ніяк не вирок. Якщо, звісно, вчасно виявити підступну хворобу. До речі, основні фактори ризику такі: обтяжена спадковість; часті вірусні захворювання; гепатити; так звані професійні шкідливості; зловживання тютюном та алкоголем, а ще — ультрафіолетом.

І, звісно, вкрай важливі повноцінні регулярні обстеження. Так, ми маємо психологічний бар’єр щодо виявлення онкопатології. Водночас, коли вже наважуємось на обстеження, а патологія не підтверджується, наші емоції полегшення зашкалюють, відзначають дослідження.

Приміром, якщо вчасно діагностувати меланому (рак шкіри), та ще й видалити її, можливість рецидиву знижується на… 90 відсотків! Тобто виявили в себе підозрілу родимку — прямуймо до лікаря!

Звісно, озброївшись потрібною інформацією. Виявляється, за програмою медичних гарантій держава повністю фінансує не лише діагностику (мамографія, ендоскопія, колоно-, цисто- та бронхоскопії, обстеження шийки та тіла матки), а й дороговартісне лікування, включно з оперативним видаленням новоутворень, хіміо- та радіотерапією! На цьому нещодавно з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко: «Для пацієнтів ці послуги повністю безоплатні, їх оплачує медзакладам Національна служба здоров’я України. Так, за хіміотерапевтичне лікування та супровід одного пацієнта до 18 років — це 131 тисяча гривень, а за одного дорослого — 36 тисяч. За радіологічне лікування та супровід кожного пацієнта медзаклади отримують щонайменше 51 тисячу. Також держава централізовано купує ліки та медичні вироби, необхідні для лікування онкології, — торік на 2,1 мільярда. А наприкінці минулого року Україна придбала 15 систем лінійних прискорювачів для променевої терапії. Ці інноваційні системи розподілять у Сумську, Рівненську, Чернівецьку, Тернопільську, Хмельницьку, Чернігівську, Полтавську, Черкаську, Херсонську, Волинську, Івано-Франківську, Одеську, Кіровоградську, Харківську та Київську області. 2024-го до програми медичних гарантій додали пересадку кісткового мозку, якої часто потребують пацієнти з онкозахворюваннями».

Фантастика, скажете? Погоджуюся, що в наших життєвих реаліях усе виглядає зовсім не так, як розповідає міністр. Як простому смертному проконтролювати лікаря, від котрого він цілком залежний, — величезне питання. Втім, якщо уже держава витрачає ТАКІ суми, то, переконана, й контролювати медичні заклади потрібно особливо прискіпливо. І, власне, є кому: бо кого-кого, а контролерів різноманітного штибу в нас точно не меншає.

Якщо у безкоштовних обстеженнях, лікуванні чи операції відмовляють, необхідно звернутись за роз’ясненням до керівника закладу. Якщо він не надав відповідей або не вирішив питання, то:

звертайтеся до контакт-центру Національної служби здоров’я України за безоплатним номером 16-77;

або подайте скаргу через електронну форму на сайті http://surl.li/epsuh;

додатково зверніться на гарячу лінію Департаменту охорони здоров’я — 278-41-91.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вистачає хіба на їжу, і то не всім
Читати
Прогнозують зменшення врожаю
Читати
Війна виганяє з дому
Читати
Напрацювалися...
Читати
Донищують науку
Читати
Вічна пам’ять державнику
Читати
Обсяг переказів зріс
Читати
Нагорода, якої краще б не було
Читати
Допомога на посівну
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове