Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Готуймося до національного спротиву

Олена БЕГМА.

У БЕРЕЗНІ на спеціально облаштованому полігоні неподалік Києва стартував семитижневий курс, під час якого цивільні громадяни навчаються за 16 напрямами базової військової підготовки. Заняття проводять інструктори обласного центру підготовки населення до національного спротиву за рахунок місцевого бюджету. «Підготовка до нацспротиву — це запит суспільства. Наразі охочих опанувати базові військові навички ушестеро-всемеро більше, ніж ми можемо набрати. Навіть якщо люди не підуть до війська, а залишаться цивільними, потрібно, щоб вони мали навички і за потреби могли стати з автоматом на захист власних осель. Такі вишколи потрібні зараз, щоб ми не витрачали дорогоцінний час у майбутньому, якщо настане такий день», — зазначив директор Центру ветеран Володимир Авдєєнко.

Iнклюзивний ЖК для захисників

В ОДНІЙ із громад краю, у лісистій місцевості на березі озера поблизу Києва, будують житловий комплекс для воїнів із інвалідністю, який, згідно з проєктом, відповідатиме всім вимогам безбар’єрності. Як значиться у повідомленні обласної військової адміністрації, він складатиметься із 56 приватних будинків, кожний площею 80 кв. м. В оселях буде зроблений ремонт, встановлені кухонні меблі та облаштовані ванна і санвузол. Кожне помешкання матиме земельну ділянку 4-5 соток. Крім того, на території працюватиме амбулаторія. Дітей ветеранів до найближчих шкіл та садочків відвозитиме спеціальний автобус… Заселити перших мешканців планують уже наприкінці травня або на початку червня.

Торік на Київщині за рахунок субвенції з державного бюджету 271 ветеран та члени сімей загиблих отримали компенсацію на придбання житла. Загальна сума — понад 600 млн грн.

Проблемна «синя» гілка метро

ШІСТЬ станцій синьої гілки київського метро вже майже три місяці відрізані від решти ліній через аварію у перегінному тунелі на ділянці між «Деміївською» та «Либідською». Відтак дістатися цим зручним видом громадського транспорту у напрямку столичного масиву Теремки у людей немає змоги. Наразі метробудівці повністю демонтували 27-метрову аварійну ділянку тунелю, а на його місці прокладають новий, кажуть у КМДА. Як довго ще триватимуть ремонтні роботи?

Рух синьої гілки метро мають відновити наприкінці літа, повідомив мер Києва Віталій Кличко. «При ремонті ділянки метро людям, які змушені робити пересадку, повертають на транспортну картку кошти за проїзд в наземному транспорті. Тож містяни не переплачують за проїзд, адже фактично сплачують лише один раз», — уточнив він. Мер міста також спростував чутки про можливе закриття ще 22 станцій підземки через їхнє можливе підтоплення під час весняного водопілля.

Знову спалах африканської чуми

НА ТЕРИТОРІЇ Забуянського лісництва, що належить до Макарівської громади, виявили туші диких свиней, узяті проби з яких підтвердили діагноз африканська чума. Відтак усю територію громади оголошено епізоотичним вогнищем та запроваджено карантин, ідеться в повідомленні ОВА. Як відомо, інфікуватися АЧС можуть дикі та домашні свині, контактуючи із хворими тваринами. Хвороба також розповсюджується через мишовидних гризунів, кліщів, корм, пасовища, інфікований одяг, взуття та предмети догляду.

Допомагають і сміттєвозами

ДЛЯ БАГАТЬОХ громад області проблемою з проблем є збирання та вивезення побутових відходів. Адже за період окупації та бойових дій на Київщині значна кількість техніки з комунального автопарку була знищена. Днями у розпорядження мешканців Макарівської та Гостомельської громад надійшло по одному новому сміттєвозу, які було придбано коштом уряду Японії та ЄС у рамках Програми розвитку ООН в Україні. «Нова спецтехніка значно поліпшить можливості збирання та вивезення твердих побутових відходів на наших вулицях», — заявив макарівський селищний голова Вадим Токар.

Шість хвилин — три тисячі котлет

У МІСТІ Буча запрацювала фабрика-кухня, яка щодня готуватиме 10 тис. обідів для школярів навчальних закладів трьох громад — Бучанської, Немішаївської та Бородянської. Це пілотний проєкт у рамках реформи шкільного харчування в Україні. Очікується, що надалі такі фабрики-кухні запрацюють у всіх областях, кожна з яких буде спроможна забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів. «Тендери на закупівлю продуктів провели поки що тільки на три місяці, щоб перевірити якість продукції від постачальників. На фабриці ефективність приготування страв налагоджена похвилинно. Так, наші кухарі кожні 6 хвилин можуть відпускати 3000 котлет, а кожні 25 хвилин — 110 літрів супу», — повідомив мер Бучі Анатолій Федорук.

Не платять за світло і багаті

ФАКТ для роздумів: у Києві в боржниках за електроенергію 43% жителів столиці, тобто мільйон осіб, які вчасно не сплачують рахунки. Ймовірно, якась невелика частина з них не проживає у цих квартирах постійно, оскільки виїхали за кордон як біженці. Тобто є шанс, що повернуться і оплатять. Більшість не платить, тому що ледь зводить кінці з кінцями, коли не вистачає на харчі і ліки. Проте останнім часом зростає частка боржників і серед аж ніяк не бідних мешканців столиці, судячи з того, що їхні квартирні лічильники «накручують» щомісяця від 500 кВт/год на місяць. Таких споживачів — злісних неплатників, за даними столичної енергетичної компанії Yasno, — майже 10 тисяч.

Перший вовчий заказник

НА ПІВНОЧІ Вишгородського району, на незайманій і важкодоступній місцевості «Чортове болото» площею близько 200 га біля річки Жидок, з’явиться перший в Україні заказник для охорони вовків. Як наголошується у повідомленні Київського еколого-культурного центру, який опікується його створенням, на цій території вже багато років живуть сім’ї сіроманців, які тут розмножуються. За словами екологів, дуже важливим для охорони вовка є захист місць його розмноження. Крім вовків, у «Чортовому болоті» також можна спостерігати червонокнижного лося, у великій кількості зустрічаються кабани, косулі та бобри.

Наразі в 15 європейських країнах вовк перебуває під повною охороною, а в п’яти — під част-ковою. Зокрема, маленька Болгарія облікувала 2712 вовків, Італія — 3307, Румунія — 3000, Польща — 1889, а Україна — понад 2000. Ми є єдиною європейською країною, яка не охороняє вовка, порушуючи Бернську природоохоронну конвенцію, яку наша країна ратифікувала. Ще є росія і білорусь, де вовка теж знищують, але вони не приєднались до вищезазначеного документа.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вистачає хіба на їжу, і то не всім
Читати
Прогнозують зменшення врожаю
Читати
Війна виганяє з дому
Читати
Напрацювалися...
Читати
Донищують науку
Читати
Вічна пам’ять державнику
Читати
Обсяг переказів зріс
Читати
Нагорода, якої краще б не було
Читати
Допомога на посівну
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове