Таке корисне насіння кмину Марія ВАНДА, сімейний лікар. НАСІННЯ кмину містить різноманітні біологічно активні сполуки, в тому числі антиоксиданти. Вони допомагають боротися з вільними радикалами в організмі та захищають клітини від ушкодження, запобігаючи запальним процесам і передчасному старінню. А ще насіння кмину поліпшує обмін речовин, допомагає схуднути людям із надмірною масою тіла. Фахівці провели дослідження за участі 88 жінок. Їх розділили на дві групи: експериментальну та контрольну. Учасниці першої двічі на день їли натуральний йогурт із додаванням насіння кмину. А учасниці другої групи вживали йогурт без кмину. Експеримент тривав три місяці. Як показали дослідження, ті жінки, які споживали насіння кмину, змогли значно схуднути. У них також зафіксували зниження рівня цукру й холестерину. Цікаво, що при цьому вчені відзначали підвищення ліпопротеїнів високої щільності — «хорошого» холестерину з одночасним зниженням ліпопротеїнів низької щільності — «поганого» холестерину. Дослідники зазначили, що кминова вода також регулює рівень цукру в крові, допомагаючи клітинам правильно реагувати на глюкозу та інсулін, сприяти профілактиці перетворення цукру на жирові відкладення. Для приготування суміші йогурту з кмином використовують лише білий йогурт без добавок. До 150-200 мл йогурту додати пів чайної ложки подрібненого до порошкоподібного стану насіння кмину, дати настоятися 30 хвилин, вживати натще зранку, а також на ніч, через 2-3 години після прийому їжі. Протипоказання: загострення хвороб органів травлення. Кминову воду готують так: у склянці води замочити столову ложку насіння кмину (попередньо можна його подрібнити), а вранці прокип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні. Дати охолонути до теплого стану, процідити. За бажання для поліпшення смаку можна додати щіпку кориці або чайну ложку меду. Експерти зазначають, що кмин також має антиспазматичні й протизапальні властивості, знижує ризик розвитку різних проблем із травним трактом, поліпшує загальний стан кишківника. Протипоказання: індивідуальна непереносність. |