Архів
Вівторок,
16 квітня 2024 року

№ 16 (20060)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Стародавня кваша

До редакції надійшов лист від Василя Васильовича ГОНЧАРА з м. Бердичева Житомирської області: попросив надрукувати рецепт кваші, якою він смакував у дитинстві.

КВАША — це страва, трохи схожа на кисіль за технологією виготовлення, але відмінна за складом продуктів. Її готували з двох частин житнього та однієї частини гречаного борошна, а також невеликої кількості борошна із житнього солоду. Борошно змішували, запарювали окропом, розводили до густини рідкого тіста і ставили на ніч у тепле місце для скисання. Таке кисло-солодке молоде тісто вранці варили у горщику, уважно стежачи, аби кваша не «втекла», і вживали на сніданок чи вечерю або як третю (солодку) обідню страву. Влітку квашу присмачували садовими ягодами, взимку — свіжою калиною, сушеними, вареними й товченими грушами.

На Правобережжі існував інший спосіб приготування кваші. Брали три горщики з окропом і в кожен всипали, поступово вимішуючи, щоб не було грудок, кукурудзяне, житнє та ячне солодове борошно. Потім усі три тіста змішували разом, уквашували в теплі й варили.

Кваша вважалася ласощами, її дуже любили, вихваляючи: «Така кваша, якби й наша»; «як кваша ся вдасть, дівка ся віддасть» і т. ін. Не хочеться, щоб нинішня народна кухня втратила цю самобутню страву.

А ось дещо осучаснений рецепт від дослідника українських страв Євгена Клопотенка.

Складники: 300 мл квасу; 100 г в’ялених або копчених груш і яблук (набір для узвару); п’ять шматочків житнього хліба; 50 г волоських горіхів; 150 г житнього хліба (для сухариків); сік половинки лимона; дрібка червоного меленого перцю; дрібка солі.

П’ять шматочків житнього хліба замочуємо у квасі на 10 хв. Потім додаємо в суміш в’ялені або копчені груші та яблука. Поміщаємо суміш у каструлю і доводимо до кипіння. Опісля залишаємо, нехай повністю охолоне. Далі потрібно вийняти із хлібної суміші яблука й груші, а масу перетерти крізь сито. Можна скористатися блендером. Маса має вийти кремової консистенції.

Додаємо у цю хлібну масу сік половинки лимона, по дрібці перцю та солі. Для житніх сухариків (або чипсів) треба тонко нарізати хліб і підсушити в духовці за 185 градусів приблизно 3 хв. Дрібно рубаємо горіхи і посипаємо квашу. Подаємо із сухариками.

Версія для друку          До списку статтей

ХТО топить дровами, за зиму назбирав чимало попелу. Споконвіку це цінне добриво використовували на городі. Дехто, правда, надміру захоплюється мінеральними добривами, ігноруючи попіл, а дарма. Втім, існують чіткі правила внесення цієї корисної речовини, про які й розповімо.

Також поговоримо про трохи, сказати б, упосліджене дерево — шовковицю. Ах, цей смак дитинства! Проте чимало господарів називають шовковицю смітною, не хочуть її садити, мовляв, тільки мух розводити. Звичайно, дерево можна помістити десь на краю садка або біля компостної купи. Та якби ж усі знали, який лікувальний ефект від плодів цієї рослини, то більше її цінували б, ще й намагалися мати і чорну, і білу, й рожеву.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове