Архів
Вівторок,
7 травня 2024 року

№ 19 (20063)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Травень
  Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Молочарство: традиції та інновації

Олександр ВЕРТІЛЬ.

Сумська область.

Нещодавно на полицях низки торговельних закладів Сум і області з’явилася новинка — гіпоалергенне молоко А2 та супутня продукція з нього. Здавалося б, нічого особливого, бо склянка такого напою завше була в раціоні українців. Однак…

ЯКЩО поцікавитись у співвітчизників, наскільки популярним у щоденному харчуванні є молоко і продукція з нього, то з’ясується: є ті, хто уникає набілу через алергічну реакцію або ж непереносимість. А все тому, що звичайне молоко не містить так званого бета-казеїну типу А2, в якому максимально низький відсоток алергену. Іншими словами, відсутність однієї-єдиної амінокислоти обмежує споживання традиційного продукту для широких верств населення і насамперед маленьких дітей та осіб похилого віку, не кажучи вже про хворих на діабет, із непереносимістю лактози, тих, що мають проблеми з травленням, деякими серцево-судинними захворюваннями тощо. І навпаки.

Разом із тим у світі давно розв’язали цю проблему, одержуючи гіпоалергенне молоко від корів певних порід. Це насамперед Голштинська, Джерсейська, Гернзейська, Айрширська та деякі інші. А також чорно-ряба, доволі поширена в Україні, зокрема на Сумщині.

Ось тому на Слобожанщині й вирішили подолати означену проблему, аби постачати на продовольчі прилавки саме таке молоко, а також вироблені з нього продукти — сир, сметану, кефір, йогурт тощо, які нікому не створювали б жодних харчових труднощів.

За справу кілька років тому взялися науковці Сумського національного аграрного університету, Інституту сільського господарства Північного Сходу НААНУ, Науково-дослідного інституту ім. О. Богомольця. Віднедавна до них долучилися колективи двох сироварень — родинної «Obereg» із Сум та Ічнянського заводу сухого молока і масла, що на Чернігівщині, чия продукція вже отримала сертифікат на відповідність держстандартам України. Головний науковий висновок: є всі можливості розгорнути широке виробництво молочної новинки, яка не тільки відкриває безмежні харчові горизонти, а й поліпшить економіку тваринницької галузі.

Як при цьому не згадати знамениту «лебединську» породу корів, виведену ще в середині минулого століття і племінне ядро якої вдалося врятувати в роки Другої світової війни завдяки славетній тваринниці Марії Харитонівні Савченко — згодом двічі Героя Соціалістичної Праці, завідувачки молочнотоварної ферми у колгоспі поблизу Лебедина. Саме вона зі своїми тваринницями напередодні окупації району фашистськими загарбниками восени 1941-го року завчасу вивела худобу, а після визволення краю 1943-го повернулася до рідних місць. Адже якраз «лебединка» є попередницею бурої молочної худоби, молоко якої придатне для промислового виробництва продукції з органічною сполукою А2.

Сьогодні на Сумщині налічується трохи більше 3,5 тисячі таких корів, у тому числі понад півтори тисячі української бурої в ДП ДГ Інституту сільського господарства Північного Сходу НААНУ і ТДВ «Маяк», а також 600 «лебединок» на фермах ПСП «Комишанське» Охтирського та ПАТ «Племзавод «Михайлівка» Сумського районів. Звісно, такої кількості замало, тож нині в області, як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Маслак, взяли курс на нарощування відповідного поголів’я.

Тим часом переробники впевнено торують стежину до продовольчих прилавків і споживачів. Мовиться про коров’яче молоко А2 пастеризоване питне жирністю 2,5 відсотка, яке дістало сертифікат інноваційного продукту, що не має аналогів в Україні. Спільними зусиллями науковців і переробників також розроблено технологію виготовлення м’яких сирів, йогуртів, оформлено заявку на окремий винахід стосовно способу виробництва питного молока А2.

Суттєвим практичним кроком стало створення «Асоціації селекціонерів бурої худоби України» — перші установчі збори нещодавно відбулися на базі Сумського аграрного університету. До роботи долучилися не тільки вітчизняні, а й закордонні партнери.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хлібороби працюють
Читати
Експорт відновлюється, сировинний
Читати
Зросла кількість «п’яних» ДТП
Читати
Енергосистема потерпає
Читати
Борги примножуються
Читати
Посилюють атаки
Читати
Авторинок жвавішає
Читати
До уваги водіїв
Читати
Субсидії аграріям
Читати
Для відновлення країни
Читати
Допомога тваринникам
Читати
Сальдо від’ємне
Читати
Проблема з пільговиками
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове