Архів
Вівторок,
7 травня 2024 року

№ 19 (20063)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Травень
  Версія для друку          На головну

Гіркі наслідки поспішності

Ольга Голубовська,

доктор медичних наук, професор, завкафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

ФАРМКОМПАНІЯ AstraZeneca вперше визнала в суді, що її широко застосовувана вакцина проти COVID-19 під торговою маркою Covishield може спричиняти побічні ефекти включно з утворенням тромбів та зниженням кількості тромбоцитів. Така реакція є основою колективного позову на кілька мільйонів фунтів стерлінгів від десятків сімей, які стверджують, що вони або їхні близькі постраждали чи померли внаслідок використання вакцини цього фармацевтичного гіганта.

Хто б міг подумати?.. Насправді подібні наслідки були очевидними. Потім це почали відзначати в сухих, але дуже інформативних британських звітах. Урешті вийшли дві наукові статті, які зауважують причинно-наслідковий зв’язок між вакциною AstraZeneka від COVID-19 та тяжкими тромботичними ускладненнями.

Широкого розголосу це явище набуло після смерті журналістки ВВС від синус-тромбозу, що утворився після вакцинації. Згодом NICE (Національний інститут здоров’я і досконалості допомоги Об’єднаного Королівства) опублікував рекомендації з діагностики та лікування імунної тромбоцитопенії та тромбозу і визнав, що такий стан може бути дуже серйозним і вимагатиме невідкладного втручання.

Тепер же ми вперше почули офіційне визнання, а сама вакцина заборонена до застосування. Що я хочу сказати.

Перше. Річ навіть не в тому, що Covishield викликала тромбози, бо будь-яка вакцина може повторити «шлях» збудника (наприклад, після щеплення від кору в рідкісних випадках виникає короподібний синдром). Справа в КІЛЬКОСТІ тромбозів, яка, на мою думку, була жахливою для імунобіологічного препарату (згідно з британськими звітами, які широко коментували медичні експерти).

Друге. Запам’ятайте: у клініці завжди все видно набагато швидше, ніж громадськість отримує офіційні дані, причому іноді їхній аналіз залишає бажати кращого. Згадайте, що коїлося з лікуванням, це неймовірно… Тому довіряйте тим, хто бачить десятки тисяч пацієнтів і займається ними, а не тим, хто оцінює ситуацію по своїй родині, сусідах чи бездумно повторює чиїсь помилкові міркування, навіть якщо вони зроблені «на високому рівні» або на зомботренінгах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хлібороби працюють
Читати
Експорт відновлюється, сировинний
Читати
Зросла кількість «п’яних» ДТП
Читати
Енергосистема потерпає
Читати
Борги примножуються
Читати
Посилюють атаки
Читати
Авторинок жвавішає
Читати
До уваги водіїв
Читати
Субсидії аграріям
Читати
Для відновлення країни
Читати
Допомога тваринникам
Читати
Сальдо від’ємне
Читати
Проблема з пільговиками
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове