Архів
Вівторок,
7 травня 2024 року

№ 19 (20063)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Травень
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

«Листи щастя» для довірливих клієнтів

Катерина БОЙКО.

ЧЕРКАСЦЯМ надходять повідомлення нібито від відомих поштових операторів, де за посиланням просять ввести дані банківської картки, щоб перерахувати гроші за «переадресацію посилки». «Людей вводять в оману, аби видурити гроші, — наголошує речниця Головного управління Нацполіції в Черкаській області Зоя Вовк. — Повідомлення майже не відрізняються від поштових сповіщень, навіть логотипи підбираються такі самі. А якщо людина ще й очікує посилку, то взагалі нічого не запідозрить».

Одна з жителів Черкас розповіла в деталях, як мало не опинилася серед ошуканих: «Я отримала смс нібито від Укрпошти, паралельно з тим, коли мені надіслали відправлення. Тому все мало правдоподібний вигляд. На пошті мені сказали, що посилки ще немає, але я все ж перейшла за посиланням. Там просили сплатити моєю карткою нібито за пересилання посилки на інше відділення, бо невірно вказана адреса. Причому сума була незначна. Запідозрила щось нечисте, коли намагалася увійти в додаток банку і не змогла цього зробити. Зателефонувала на гарячу лінію в банк, де мені пояснили, що вони заблокували картку, бо помітили підозрілу активність. Так завдяки алгоритмам банку гроші не зняли, але картку довелося замінити. Та мене цікавить, як зловмисники дізналися, що я очікую посилку Укрпоштою?».

І працівники пошти, й правоохоронці не втомлюються застерігати людей від нерозсудливих дій у комп’ютерах і смартфонах. У разі підозрілого повідомлення в жодному разі не слід переходити за посиланням. Отримувати дані про надходження посилки треба лише на офіційному сайті поштового сервісу, у застосунку або зателефонувавши на гарячу лінію.

Лише цього року на Черкащині затримано вісім осіб, які займалися інтернет-шахрайством. Основні схеми незмінні: повідомлення про виплати грошової компенсації постраждалим від війни, шахрайські сайти, купівля-продаж товарів за передоплатою.

Схожа ситуація на Полтавщині, де майже на 40 відсотків зросла кількість правопорушень, пов’язаних із злочинами в інтернет-просторі: торік їх було зафіксовано близько 45 тисяч, а позаторік — майже п’ять тисяч. Про це повідомив інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Полтавській області Ростислав Конюшенко: «Найпоширенішими шахрайськими схемами наразі є спекуляція на темі продажу авто для Збройних сил України, іншої амуніції для військових, а також комплектовання, засобів життєдіяльності наших сил оборони. Крім того, нечисті на руку ділки спекулюють на продажу дитячих товарів, тютюнових виробів, електронних сигарет».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хлібороби працюють
Читати
Експорт відновлюється, сировинний
Читати
Зросла кількість «п’яних» ДТП
Читати
Енергосистема потерпає
Читати
Борги примножуються
Читати
Посилюють атаки
Читати
Авторинок жвавішає
Читати
До уваги водіїв
Читати
Субсидії аграріям
Читати
Для відновлення країни
Читати
Допомога тваринникам
Читати
Сальдо від’ємне
Читати
Проблема з пільговиками
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове