Архів
Вівторок,
7 травня 2024 року

№ 19 (20063)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Травень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Весна рік годує

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

АГРАРІЇ краю цього року активними темпами сіють ярі зернові, бобові та інші культури. Всього планується засіяти 790 тис. га ярих сільськогосподарських культур, із яких під зернові виділено 266 тисяч га, під технічні — 465 тис. га, під кормові — 21 тис. га та під овоче-баштанні й картоплю — 38 тис. га. Щодо більш пізніх посівів, то тут заплановано посіяти 150 тисяч гектарів кукурудзи, 420 тисяч гектарів соняшнику, а ще значні площі рису, льону, проса та інших культур.

Ширшають «зернові потоки»

ЕКСПОРТ з України морським коридором зростає. З осені минулого року почав діяти новий зерновий коридор Україна — Молдова — Румунія, який також робить вагомий внесок у подолання наслідків російської блокади. Настав час для створення зернового коридору «Україна — порти Румунії та Болгарії», який поступово трансформується в один із потужних ринків торгівлі зерном у Північно-Західному Причорномор’ї. Також активізується судноплавство Дунаєм угору його течії для створення нових торговельних маршрутів між Україною та іншими дунайськими державами.

Економія та безпека

АРЦИЗЬКА центральна опорна лікарня отримала в межах проєкту «Програма ЄС Міцні регіони — Спеціальна програма підтримки України» сонячну електростанцію потужністю 110 кВт. Голова Арцизької міської ради Сергій Парпуланський вважає це ще одним кроком до енергетичної безпеки громади. Така сонячна електростанція дасть змогу лікарні економити до 30% витрат на енергоресурси, а це майже 3 млн грн із бюджету громади. Крім того, вона стане просто незамінною у разі відключення основної електромережі через пошкодження, яких їй можуть завдати російські ракети.

«Усього лиш» треті...

ОБЛАСТЬ визнана третьою в Україні за рівнем корупції. У сумному лідерстві регіон поступився Львівщині та Київщині. Найпопулярніша причина потрапляння до такого реєстру — пропозиція вигоди за дії або бездіяльність у владі. Далі — порушення, пов’язані з деклараціями, конфліктами інтересів, розтрата держмайна та інші. Найчастіше зловмисників засуджують до штрафів: порушники, внесені до Реєстру корупціонерів, переважно перебувають там безстроково.

Готовий ділитися досвідом

У ПЕТРОПАВЛІВСЬКІЙ громаді Білгород-Дністровського району місцева влада підтримує підприємців, а ще всіляко заохочує громадян виявляти ініціативу у створенні власної справи. А прикладом для початківців може слугувати фермер із Фараонівки Микола Алупой, який на зерні власного виробництва відгодовує велику рогату худобу, а потім здає на м’ясозаготівельні комбінати області та країни. Одна з компаній Київщини допомагає йому продавати м’ясну продукцію до кількох арабських країн. «Для села це дуже важливо, тому що Микола Алупой дає людям роботу, платить вчасно заробітні плати, поповнює місцевий бюджет», — каже місцева староста Ольга Здоровецькі.

Виростити, зібрати, зберегти

У БІЛЯЇВЦІ підприємець Сергій Українець за стандартами Євросоюзу будує великий тепличний комплекс для вирощування ягід. Фінансується будівництво коштами, які фермер отримав від держави за грантовою програмою. Сергій має на меті не лише вирощування ягід для реалізації у супермаркетах, а й створення інфраструктури для післязбирального оброблення продукції. Це означає, що завдяки холодильним та спеціальним установкам ягоди зможуть зберігатися тривалий час без втрати свіжості та смаку. Такий підхід дозволить забезпечити постійний доступ до ягід будь-якої пори року та задовольнити попит споживачів. Перший врожай лохини зберуть уже влітку цього року. А пізніше в теплицях висадять малину.

Ми ще почуємо про Буджак!

ГОЛОВА Бородінської громади Болградського району Іван Кюссе розповів про плани щодо повернення мешканців з-за кордону після війни та залучення інвесторів і підприємців для влаштування власної справи на території громади. «Не кожен може жити в місті, і не кожен може жити за кордоном. Потрібні робочі місця. Тож для підтримки бізнесу місцева влада у повному обсязі звільняє інвесторів від сплати земельного податку до часу отримання перших прибутків. Уже відгукнулись як вітчизняні, так й іноземні підприємці. Один із них, наприклад, хоче вирощувати виноград та робити з нього вино, яке реалізовуватиметься як авторське в Україні та за її кордонами».

До речі, селище незабаром отримає нову назву — Буджак, що відповідає географії та історії цієї місцевості.

«Ні» чужинському впливу

СВЯТО-Успенська релігійна громада у селищі Захарівка ухвалила рішення перейти з упц (мп) до Православної церкви України. Цю подію привітав секретар Одеської єпархії ПЦУ протоієрей Теодор Оробець, який разом з іншими кліриками та вірянами помолився за Україну, Українське військо та перемогу у місцевому Свято-Успенському храмі. «Перехід Захарівської релігійної громади до Православної церкви України став черговим кроком у процесі поступового позбавлення впливу московського патріархату на території України в умовах протистояння російській агресії», — сказав протоієрей.

Винагорода на вимогу

ЗА процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора начальнику митного поста Одеської митниці та митному брокеру повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди. Правоохоронці стверджують, що за оформлення митних документів на один контейнер чоловіки вимагали від підприємців «винагороду»: 50 доларів США. У разі відмови розмитнення затягувалось на невизначений строк. Варто зауважити, що щомісяця через одеську митницю проходять тисячі контейнерів. Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління ДБР.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хлібороби працюють
Читати
Експорт відновлюється, сировинний
Читати
Зросла кількість «п’яних» ДТП
Читати
Енергосистема потерпає
Читати
Борги примножуються
Читати
Посилюють атаки
Читати
Авторинок жвавішає
Читати
До уваги водіїв
Читати
Субсидії аграріям
Читати
Для відновлення країни
Читати
Допомога тваринникам
Читати
Сальдо від’ємне
Читати
Проблема з пільговиками
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове