Архів
Вівторок,
28 травня 2024 року

№ 22 (20066)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • Важливо

Нові правила мобілізації: що треба знати

Підготувала

Марина ТІШКОВА.

18 травня набули чинності зміни до правил мобілізації. Зазначаємо низку найважливіших моментів.

ОТЖЕ, чоловікам віком від 18 до 60 років відводиться два місяці на оновлення облікових даних. Це можна зробити в терцентрах комплектування (ТЦК), ЦНАПах чи в електронному кабінеті військовозобов’язаного. Вимога поширюється й на жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності. Громадянам, знятим із військового обліку, цього робити не потрібно, але відповідна інформація має бути зазначена в їхніх військових квитках та у держреєстрах.

Не підлягають мобілізації чоловіки молодше 25 та старше 60 років (а також визнані непридатними та зняті з військового обліку), жінки і заброньовані особи, люди з інвалідністю або тимчасово непридатні за станом здоров’я на строк 6-12 місяців (після спливу терміну потрібно знову пройти комісію). Ще одна категорія — багатодітні (крім боржників за аліментами), батьки-одинаки (а також чоловіки, що виховують дітей, у той час як дружини проходять військову службу), батьки неповнолітніх дітей з інвалідністю та усиновлювачі. Мобілізація не поширюється на чоловіків, які доглядають хворих родичів, є опікунами недієздатних осіб, мають дружину з інвалідністю І чи ІІ групи; також на рідних загиблих чи зниклих безвісти у зв’язку з участю в бойових діях або посмертно нагороджених званням Героя України. Визволені з полону можуть продовжити службу за наявності бажання.

Студенти денної чи дуальної форми, які здобувають вищий за попередній рівень освіти (наприклад, навчання в магістратурі після бакалаврату), мають відстрочку. Не підлягають мобілізації науковці, викладачі та вчителі, які працюють не менш ніж на 0,75 ставки, аспіранти і докторанти; чиновники категорії «А», судді, співробітники органів військового управління Міноборони, ЗСУ, ДСНС, СБУ, поліції, Нацгвардії та інших відомств.

На початку травня було оновлено Положення про військово-лікарську експертизу. Тепер за результатами медичного огляду чоловіків визнаватимуть непридатними (повністю); придатними (повністю); придатними до служби у військових вишах, ТЦК та частинах забезпечення (непридатними до служби у штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецназу тощо); придатними за окремими спеціальностями (скажімо, кандидати на вступ до військового вишу); придатними до виконання специфічних завдань. Новий Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві, містить кілька тисяч діагнозів. Відповідно до нього придатними також вважаються люди з безсимптомним ВІЛ, повільно прогресуючими хворобами крові, гіпертонією І стадії тощо.

Громадяни, які раніше були визначені як обмежено придатні, мають повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) до 4 лютого 2025 року. В Міноборони інформують: самостійно робити це не можна, треба отримати направлення з ТЦК. Висновки ВЛК щодо визначення придатності до служби дійсні протягом року, тож комісію треба проходити регулярно.

Тепер окреслимо тему повісток. Їх мають право вручати співробітники ТЦК, представники місцевої влади, керівництво державних органів, підприємств, закладів освіти та ОСББ, залучаючи поліцію для забезпечення порядку. Повістки можна видавати за місцем проживання, навчання, роботи, на вулиці, на блокпостах тощо. У документі мають бути зазначені ПІБ особи, дата і час прибуття до ТЦК, підпис начальника терцентру та стояти печатка. Пропустити явку можна лише з поважної причини (хвороба, смерть близького родича, стихійне лихо чи обстріл), попередивши впродовж трьох днів ТЦК і надавши потім підтверджувальний документ. Також із 18 травня поліція та представники терцентрів мають право вимагати в чоловіків віком 18-60 років пред’явити військово-обліковий документ із фіксацією перевірки на камеру.

У разі невиконання особою правил обліку та мобілізації ТЦК звертається до правоохоронців із вимогою про адмін­арешт та доставку порушника. Також терцентр може подати до суду позов про тимчасове призупинення дії водійських прав. У травні було ухвалено закон, який суттєво підвищує штрафи за порушення правил військового обліку (непостановка на облік або не­оновлення даних) та ухилення від мобілізації (відмова від повістки або неявка за нею) — від 17 000 до 25 500 грн. Чоловіки, які проживають за кордоном, при поданні заяви на отримання консульських послуг мають надати військово-обліковий документ в електронному вигляді (приписне, військовий квиток), який попередньо слід сформувати в електронному кабінеті.

У законі зі змінами до правил мобілізації є ще один важливий момент: замість строкової служби запроваджено базову підготовку, яку зобов’язані пройти чоловіки віком 18-25 років (жінки — за бажанням). Під час дії воєнного стану вона триватиме три місяці (один — загальновійськова підготовка, два — професійна), у мирний час — п’ять місяців. Громадянам молодше 24 років дозволяється обирати, коли їм зручніше це зробити. Із 1 вересня 2025 року запроваджується базова військова підготовка для студентів закладів вищої освіти (за винятком непридатних до служби або тих, хто вже її пройшов).

Багато кого цікавить забезпечення військових. Виплати складаються з двох частин. Перша — грошове забезпечення: розраховується з посадового окладу, окладу за звання, надбавок за вислугу років, особливостей служби тощо, мінімальний розмір становить 20 130 грн. Друга — доплати: 30 000 грн за виконання бойових завдань не на першій лінії зіткнення; 50 000 гривень тим, хто виконує бойові завдання у складі органів військового управління підрозділами першого ешелону оборони чи наступу; 100 000 грн за безпосередню участь у бойових діях. Також запроваджено винагороду в сумі 70 000 грн за кожні 30 днів служби на лінії зіткнення, від 11 500 до 870 000 грн — за знищену або трофейну техніку. Заявлено про виплати у розмірі 100 000 грн після першого та другого років служби.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не спішити, але й не зволікати
Читати
З посівною майже впоралися
Читати
Державний монополіст на межі
Читати
Триває реформа меліорації
Читати
Погоджено вивезення неповнолітніх
Читати
Планують здавати в оренду
Читати
У «солодких» лідерах
Читати
Програма запрацювала
Читати
База — зі школи
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове