Архів
Вівторок,
28 травня 2024 року

№ 22 (20066)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Свавільна «оптимізація»

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Команда голови Запорізької ОВА Івана Федорова, яка нещодавно стала до роботи, почала свою діяльність із кількох новацій, нібито покликаних істотно поліпшити життя стражденного прифронтового регіону. Однією з таких є широко анонсовані зміни в медичній галузі. Взялися завзято реформувати, тобто «оптимізовувати», лікувальні заклади. Цього разу злиття стосується потужних медустанов.

ЗГІДНО з рішенням Координаційної ради з питань охорони здоров’я, в області з’явиться Центр матері та дитини, а також планується об’єднати обласну клінічну лікарню з онкологічним та кардіологічним центрами. Зі слів заступниці глави ОВА Наталії Будяк, таке вдосконалення роботи медзакладів дасть змогу надавати пацієнтам ширший спектр послуг. Центр матері та дитини створять на базі обласної дитячої лікарні, перинатального центру та центру репродукції. Адже у краї, як і в країні в цілому, знижується народжуваність, тож окремі медзаклади стають нерентабельними. «Ми об’єднали обласні установи, що опікуються здоров’ям маленьких дітей, жінок та породіль. У новоствореному центрі пацієнти зможуть отримати повний спектр послуг. До них включено лікування безпліддя, планування вагітності, пологи і навіть медичний супровід дитини до 18 років», — зазначила чиновниця. Вона повідомила, що цього року держава запровадила новий пакет лікування безпліддя. На жаль, жоден заклад області не законтрактований за ним, що є свідченням їхньої неспроможності самотужки забезпечити відповідність вимогам щодо надання послуг. Інтеграція ж, мовляв, дозволить вирішити це питання.

Якщо перший проєкт не викликав помітного резонансу, то пристрасті навколо другого лише набирають обертів. Ідеться про приєднання до обласної клінічної лікарні регіонального протипухлинного центру та центру серцево-судинних захворювань. Наталія Будяк запевняє, що в такій потужній медустанові за потреби пацієнт зможе проходити діагностику та стаціонарне лікування: тут створять відділення інтервенційної онкології, ендоскопії, трансфузіології, детоксикації. Організують супровід онкологічних та кардіологічних хворих. У планах заснувати і центр трансплантації кісткового мозку.

Прожекти вимальовуються фантастичні — і не тільки для хворих, а й для медперсоналу, адже пообіцяли, що не відбудеться жодних скорочень, усі залишаться на своїх місцях. Але ні люди, ні тим паче працівники регіонального протипухлинного центру (колишній онкодиспансер) не вірять, що таке об’єднання стане для них великим благом. Де м’яко стелять, там завше твердо спати. У згадці сумна історія з «приєднанням» колишнього обласного шкірно-венерологічного клінічного диспансеру, який наказав довго жити.

Медики центру не розуміють, чому ліквідують їхню самодостатню установу з найвищими заробітними платами в регіоні, яка від початку повномасштабної війни не залучає бюджетної допомоги, крім того, проводить масштабну реконструкцію, аби бути конкурентною серед приватних закладів. Тут працює єдиний в області лінійний прискорювач, завдяки якому впродовж року дістають променеву терапію понад 450 онкохворих. Медики звинувачують ОВА у порушенні рішення Ради нацбезпеки та оборони і заявляють, що думкою трудового колективу стосовно такого приєднання навіть не поцікавились. Вони підписали колективне звернення до Президента, Верховної Ради, Міністерства охорони здоров’я, Асоціації онкологів. А 9 травня у протипухлинному центрі почала працювати ліквідаційна комісія від ОВА, яку медики зустрічали і проводжали криками «Ганьба!». Пацієнти, обурені ситуацією, записали відео із підтримкою лікувального закладу. Тепер же медики позиваються до суду на військову адміністрацію з вимогою скасувати ліквідацію спеціалізованого центру і приєднання його до обласної лікарні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не спішити, але й не зволікати
Читати
З посівною майже впоралися
Читати
Державний монополіст на межі
Читати
Триває реформа меліорації
Читати
Погоджено вивезення неповнолітніх
Читати
Планують здавати в оренду
Читати
У «солодких» лідерах
Читати
Програма запрацювала
Читати
База — зі школи
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове