Архів
Вівторок,
28 травня 2024 року

№ 22 (20066)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Волинь

Соя — королева полів

Підготувала Ольга БОНДАРЕНКО.

ЦЬОГО року аграрії засіють рекордну площу цією бобовою культурою — 68 тисяч гектарів. Економіка сої нині чи не найбільш приваблива. До того ж це гарний попередник під інші культури. Приміром, голова фермерського господарства Василь Аршулік на своєму полі в селі Усичівські Будки Торчинської громади засіває соєю 70 гектарів. Це одна з тих культур, від якої розраховує отримати прибуток. Торік, каже, продавали по 17 тисяч за тонну з ПДВ — у своїй та сусідніх областях. Натомість із пшеницею через перекриття пунктів пропуску на українсько-польському кордоні та проблеми з логістикою ледве «вийшов на нуль». Тому озимої пшениці посіяв небагато. «До війни якісну пшеницю продавали й по 8 тисяч за тонну, торік — лише по 5», — розмірковує фермер. Ще 25 гектарів поля відвели під «другий хліб» — картоплю. Фуру сортової насіннєвої привезли з Німеччини: за 20 тонн заплатили 30 тисяч євро. До перекриття кордону доставка однієї фури коштувала 1850 євро, нині це вилилося в 5 тисяч євро: тобто логістика здорожчала в 2,5 разу! Насіннєву вирощують для потреб українського ринку, мають 62 сорти. Реалізувати ж картоплю для промислових потреб невигідно через дороге насіння. Отака виходить арифметика.

Загалом на Волині висіяли 12 тисяч гектарів ярої пшениці, 25 тисяч — ячменю, 2,2 тисячі — гороху та 36 тисяч гектарів вівса. На 10% збільшили у порівнянні з 2023 роком площі цукрових буряків, яких посіяли 12 тисяч гектарів. На 13%, до 30 тисяч гектарів, — соняшнику. Кукурудзяний клин, як і торік, — 35 тисяч гектарів.

Перемогли нацизм — здолаємо рашизм

У ДЕНЬ пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні голова Луцької громади Ігор Поліщук відвідав її учасників Олексія Тихоновича Ліхторовича, Миколу Івановича Пінегіна, Івана Кузьмича Посікана та Валентина Івановича Руденка. Усі вони поважного віку — від 98 до 100 років. «Подякував солдатам Другої світової за перемогу над нацизмом, побажав міцного здоров’я та сили, щоб ми разом зустріли перемогу України в нинішній кривавій війні», — зазначив Ігор Поліщук. Справді, наших захисників надихає приклад дідів та прадідів, їхні незламність, воля та віра. Саме з вірою йдуть у бій проти рашистів солдати нинішньої, без перебільшення, народно-визвольної війни.

Iз поверненням, рідні!

З ПЕРЕДОВОЇ повернулися бійці прикордонної комендатури швидкого реагування Волинського загону, які з початку року самовіддано боронили Україну на Авдіївському та Новомихайлівському напрямках. Квіти, оплески і сльози радості — так їх зустріли рідні. За час виконання бойових завдань волинські прикордонники не залишили жодної позиції, а всім ворожим штурмам дали жорстку відсіч. На рахунку наших воїнів — знищена жива сили та техніка противника, захоплені в полон військовослужбовці російської федерації. Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко подякував бійцям за мужність та вручив їм заслужені нагороди.

Плюс шість переможних мільярдів

УПРОДОВЖ січня — квітня 2024 року платники податків краю спрямували до бюджетів усіх рівнів 6,1 мільярда гривень податкових платежів. Це перевищує торішні показники на 15,6%: до надходжень аналогічного періоду 2023-го додали 822 мільярди гривень. Тобто реальний сектор економіки працює, наповнюючи державний та місцеві бюджети. А це — підмурівок нашої майбутньої перемоги. Завдяки ЗСУ бізнес має можливість працювати в тилу великої війни — і працювати абияк не маємо жодного морального права.

У головному управлінні ДПС області кажуть: партнерство та конструктивний діалог із бізнесом дозволяють виконувати завдання щодо податкових надходжень та ефективно працювати задля фінансової безпеки держави.

Ростуть і білі, й гливи

ВЕСНА вражає волинян аномальним теплом. Тож і грибний сезон розпочався значно раніше. Вже в кінці квітня любителі «тихого полювання» знаходили білі гриби. А на початку травня — ще й гливи. Люди активно діляться «трофеями» в соціальних мережах: зокрема, в спільноті «Грибники Волині». Відзначають: і білі, й гливи обожнюють вологу та тепло й швидко ростуть після дощів. Зазвичай перші гриби можна знайти через 2-3 дні після рясних опадів. Тобто головне не дата в календарі, а саме сприятливі погодні умови, які й маємо цієї весни. «Для глив це рано. Але, пригадую, збирав їх у травні років 15 тому. Тоді також була погодна аномалія», — написав Володимир Павленко. Нині ж, із глобальним потеплінням, усі вегетаційні процеси прискорюються: от і маємо те, що маємо.

 Водночас медики нагадують: збирайте тільки ті гриби, у нешкідливості яких ви певні. Невідомі або ті, у яких сумніваєтесь, а також старі, перезрілі не беріть. Є дуже висока ймовірність того, що вони отруйні. Сирі гриби куштувати на смак суворо заборонено! Не купуйте грибів на стихійних ринках, у продавців вздовж трас. За перших же симптомів отруєння (нудота, біль у шлунку) негайно зверніться до лікаря.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не спішити, але й не зволікати
Читати
З посівною майже впоралися
Читати
Державний монополіст на межі
Читати
Триває реформа меліорації
Читати
Погоджено вивезення неповнолітніх
Читати
Планують здавати в оренду
Читати
У «солодких» лідерах
Читати
Програма запрацювала
Читати
База — зі школи
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове