Архів
Вівторок,
11 червня 2024 року

№ 24 (20068)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Незамінна сірка

У ЦІЛОМУ на потреби сільського господарства витрачається близько 10-15% усієї виробленої сірки у світі. Ця речовина входить до складу рослинного білка, а тому бере активну участь у синтезі жирів та інших органічних сполук, пов’язаних з метаболічними процесами (азотним, вуглеводним і білковим обміном). Сірка також бере участь у фотосинтезі, сприяючи поліпшенню обмінних і дихальних процесів у рослинах, при цьому допомагає засвоювати ними азот та інші мікроелементи. Завдяки її наявності поліпшуються властивості, смакові якості і аромат стиглих плодів. Крім того, цей елемент сприяє зміцненню імунної системи рослин і підвищує їхню стійкість проти різних шкідників і хвороб. Із цієї причини сірка часто застосовується як ефективний фунгіцид.

Гранульована сірка також є важливим елементом у складі мінеральних добрив. Вона підсилює стійкість різних культур до впливу як низьких, так і високих температур, допомагає їм проти­стояти посусі, впливу радіації.

На думку вчених, нестача сірки здатна призвести до погіршення фотосинтезу на 40%. При цьому відбувається розпад білків, а всередині рослин накопичуються розчинні азотисті сполуки.

При дефіциті сірки рослини затримуються в рості і розвитку, знижується їхня здатність протистояти грибковим інфекціям. На овочевих культурах можна спостерігати пожовтіння молодого листя і ростових точок, стебла витягуються і стають тонкими, що загалом негативно позначається потім на врожайності.

Поглинання сірки рослинами відбувається в основному через кореневу систему і листя. При цьому від 60% до 90% всієї сірки, яка знаходиться в ґрунті, має органічну форму. Вона активно «працює» протягом усього періоду вегетації, поступово постачаючи рослинам необхідні компоненти у потрібному обсязі.

Гранульовану сірку використовують для дезінфекції теплиць, оранжерей, парників, овочесховищ тощо. Вона помічна в боротьбі зі шкідниками (переважно як акарицидний засіб для протидії різним видам кліщів), а також як засіб проти грибків і плісняви. Обробляючи сіркою зрізи на рослинах, можна бути певним, що їх не уразить гниль.

Особливо часто сірка застосовується у вигляді ефективного фунгіциду для обробки рослин проти борошнистої роси і кореневої гнилі. Найчастіше нею обробляють виноградники, плодові дерева і бавовник. Підвищену потребу в цьому елементі мають такі рослини, як соя, горох, ріпак, а також зернові культури, включаючи пшеницю, кукурудзу і просо. При цьому сірка не вимагає особливих умов зберігання, не піддається залежуванню і зручна під час транспортування.

Отже, для запобігання дефіциту сірки, а також подолання її нестачі протягом вегетації рослин досить ефективним є листове підживлення сульфатом магнію, сульфатом калію (розводити згідно з інструкцією на упаковці). Цей метод допоможе підтримати рослини сіркою протягом вегетації, особливо в критичні періоди росту та розвитку.

Або ж рівномірно розподіліть добриво сульфат магнію із вмістом сірки по поверхні грунту з розрахунку 1 кг на 50 м2, без контакту з рослинами, після чого рясно полийте землю.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ НЕ найважливіший чинник повноцінного розвитку рослин — вода. Отже, правильно організований полив є невід’ємною складовою у вирощуванні городини й садовини. А найбільш ефективна система поливу — крапельна. Чи важко її зробити своїми руками? Ні, це не складна конструкція, про що і піде мова в наступному Куточку.

Гарна рослина туя. Нині модно садити хвойні на подвір’ї, вздовж паркану. Ландшафт ділянки вони прикрашають, це правда. Але ж мають спільні з городніми культурами хвороби...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове