Архів
Вівторок,
11 червня 2024 року

№ 24 (20068)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Помідори на постійному місці

Якщо кущики змінили колір із зеленого на фіолетово-синій...

ДОСИТЬ часто після висаджування розсади помідорів у відкритий ґрунт можна спостерігати таку зміну забарвлення.

Існує дві причини появи незвичайного фіолетового кольору. Одна з них — це занижений температурний режим вирощування. Друга — брак фосфору в ґрунті. Взаємозв’язок цих причин полягає в тому, що холодна погода негативно позначається на засвоєнні рослинами фосфору з ґрунту.

У період росту та розвитку рослині необхідні, в тій чи іншій кількості, різні мікроелементи — одних потрібно небагато, а інших більше. Синьо-фіолетове листя на томатному кущі — це сигнал про нестачу фосфору. В рослинному організмі є такий компонент, як антоціан. У забарвленні культури він відповідає за відтінки синього кольору. За недостатньої кількості фосфору в організмі рослин антоціану стає в кілька разів більше, тому і з’являється фіолетовий відтінок на листі. Кущ відразу починає слабшати, адже фосфор особливо потрібен у період вегетації.

Помідор активно поглинає з ґрунту корисні речовини. І брак бодай одного з них призводить до деградації рослини чи й загибелі. Насамперед про нестачу мікроелементів — фосфору, магнію, калію, цинку і азоту — починають попереджати нижні листки рослини.

Фосфор необхідний протягом усього періоду вирощування томатів. Але найважливіший він у перший період росту. Цей мікроелемент відповідає за контроль постійних обмінних процесів і служить джерелом енергії. Також підсилює ріст коренів, прискорює початок цвітіння і достигання плодів. Крім того, фосфор підвищує цукристість м’якоті, сприяє підвищенню врожайності. Молодий томат здатний накопичувати цей мікроелемент і потім витрачати його у процесі свого розвитку.

Таким чином, на грядках із поганим хімічним складом ґрунту, де дається взнаки брак фосфору, помідори будуть погано рости і родити.

Не можна залужувати площу, де планується вирощувати помідори. Саме тому під рослини рекомендується вносити попіл в обмежених кількостях.

Годі чекати гарного врожаю і на кислих ґрунтах. Через надлишок кислоти та лугу в складі ґрунту фосфор набуде нерозчинної форми.

Якщо ви помітили, що листя на кущиках стало фіолетовим, то відразу потрібно вжити всіх необхідних заходів для усунення цієї проблеми. Неодмінно слід визначити, що саме стало причиною такого явища.

Є тільки один спосіб урятувати фіолетові рослини — заповнити нестачу фосфору якомога швидше. Для цього проводять підживлення фосфорними добривами.

Найпоширеніші — суперфосфат, подвійний суперфосфат, амофос, діамофоска.

Одну склянку суперфосфату заливають літром окропу, нехай настоїться протягом 8-12 годин.

Настій розводять десятьма літрами води. Поливати потрібно з розрахунку літр на два кущі.

Можна зробити позакореневе підживлення, обприскавши рослини 0,5-відсотковим розчином добрива.

Замість мінеральних добрив для кореневих і позакореневих підживлень застосовують попіл або добрива, створені на основі гуматів.

Прекрасно підійде кісткове борошно, що служить гарним фосфорним підживленням без хімікатів.

Природні фосфорні добрива дають змогу зробити живильний компост натурального складу. Це полин, глід, ковила, ягоди горобини, чебрець.

Утім, не варто намагатися наситити ґрунт фосфором якомога більше, позаяк надлишок його також згубний для томатів.

Отруєння фосфором проявляється у вигляді пожовтіння і опадання листя. З’являються некротичні плями коричневого і жовтого відтінків.

Насамкінець варто зауважити, що на фіолетовому листі шкідливих комах видно набагато краще, а особливо птахам, які їх скльовують. Виходить, що це свого роду допомога культурі для швидкого відновлення.

... або з’являються жовті листочки

МИНУЛО трохи часу, розсада прижилась і рушила в ріст, та листя якесь бліде, а нижнє взагалі пожовкло… Щось не те в «королівстві томатів».

Це дещо бентежить насамперед тому, що рослина отримувала, здавалося б, усі необхідні мікроелементи.

Причин пожовтіння листя на рослинах існує кілька, а точніше, основних — сім.

Насамперед причиною може бути погане функціонування кореневої системи. Якщо розсада слабенько розвивалась у відносно невеликій ємності, то коренева система буде занадто заплутаною, сплетеною одним великим клубком. У такому разі при висаджуванні розсади слід вдатися до руйнування клубка сплутаних коренів методом «розчісування» їх металевим гребенем.

Якщо ж цього не було зроблено і на рослинах жовтіє та осипається листя, то доцільно вдатися до ще однієї пересадки на інше місце із процедурою випрямлення коріння.

Коли цього не зробити, то розсада може взагалі загинути.

Переохолодження. Для слабкої кореневої системи рослини достатньо одного переохолодження, щоб наслідки позначилися на всій культурі. Якщо ви посадили помідори в середині весни, а температура повітря раптом почала різко знижуватися, то це миттєво негативно вплине на всі фази розвитку рослини. Щоб цього не допустити, фахівці рекомендують накривати розсаду на період нічних похолодань поліетиленовою плівкою або спеціальною тканиною.

Пошкодження коренів. Якщо пожовтіли тільки нижні листки на кущиках — це привід задуматися про порушення кореневої системи рослини. Розрив або травмування може статись у момент пересадки у відкритий ґрунт, при розпушуванні землі або видаленні бур’янів. Панікувати, втім, не варто — слід додатково полити рослину, і коріння швидко відросте і посприяє появі зеленого забарвлення кущиків.

Посуха. За браку вологи листочки помідорів відразу починають жовтіти і навіть опадати. У посушливу погоду рекомендується встановити регулярний полив і точно слідувати режиму. Не допускайте розтріскування ґрунту, оскільки промені сонця сягають углиб, до коренів, і призводять до їх загибелі.

Надлишок вологи — основна причина появи жовтих листочків. Не треба лити під рослини багато води, позаяк ґрунт має повністю просихати. Коли цього не відбувається, коріння починає загнивати, що призводить до загибелі всієї рослини.

Брак мікроелементів — ще один фактор пожовтіння листя. Відсутність калію, магнію і фосфору позначається на верхній частині листочка, відтак може призвести до загнивання плодів. У такому разі найкращим рішенням буде застосування мінеральних і органічних добрив, що вносяться перед або під час цвітіння. Ліпше не нехтувати таким агрозаходом, оскільки сьогодні практично не залишилося ґрунтів із нормальним складом необхідних речовин.

Фузаріозне в’янення. Це грибкове захворювання може стати причиною виникнення жовтизни. При розгляді ураженої рослини виникає відчуття, що розсада поливалася досить давно, хоча насправді ви робили це лише вчора. Джерелом неприємностей може бути насіння, ґрунт або внесені добрива. Зараження починається з коренів і плавно переходить на стебло рослини.

Аби не сталося найгіршого — загибелі насаджень — слід приділити достатню увагу профілактиці. Насіння помідорів неодмінно треба піддавати знезараженню у слабкому розчині марганцівки. Не варто зволікати з промиванням чистою, свіжою водою ємностей для поливу, дезінфікуванню їх, а також садового інвентарю.

Загальний висновок: якщо листя почало жовтіти, потрібно організувати регулярний, але не надмірний полив та внести добрива.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ НЕ найважливіший чинник повноцінного розвитку рослин — вода. Отже, правильно організований полив є невід’ємною складовою у вирощуванні городини й садовини. А найбільш ефективна система поливу — крапельна. Чи важко її зробити своїми руками? Ні, це не складна конструкція, про що і піде мова в наступному Куточку.

Гарна рослина туя. Нині модно садити хвойні на подвір’ї, вздовж паркану. Ландшафт ділянки вони прикрашають, це правда. Але ж мають спільні з городніми культурами хвороби...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове