Архів
Вівторок,
11 червня 2024 року

№ 24 (20068)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як захистити город від шкідників

До редакції зателефонував Микола Іванович ДІХТЯР із с. Мала Нехвороща Полтавського району Полтавської області, якого турбують питання захисту городніх культур із допомогою «хімії». Які препарати можна застосовувати на рослинах, що саме стали набирати силу, та як із ними правильно поводитись, аби не нашкодити здоров’ю, запитав він.

НА ШЛЯХУ до здорового та багатого врожаю городникам доводиться докладати чимало зусиль. Шкодочинні комахи активізуються з приходом першого весняного тепла і продовжують свою діяльність на культурних рослинах протягом усього періоду вегетації.

Залежно від виду комахи, гусені або жука вони можуть пошкоджувати листя, бруньки, черешки, плоди. А коли настає пора збирати врожай, то частина городини, добре, якщо не вся, виявляється зіпсованою. Тому чисельність шкідників важливо контролювати, аби вони не заполонили вашу присадибну ділянку та не знищили на ній усе живе. Для боротьби зі шкідливими комахами існує кілька методів, найбільш дієвий із яких — застосування засобів захисту рослин.

Колорадський жук

Хто не знає цього небезпечного шкідника пасльонових культур? Він щороку завдає збитків господарям, які вирощують картоплю, томати і перець. Личинки колорадського жука знищують листові пластини рослини і переходять на іншу. Жуки ж поїдають листки та бульби. Окрім того, що шкідник поїдає самі рослини, він ще може переносити вірусні хвороби.

Із народних методів боротьби проти «колорада»: гірчичний порошок (200 г) всипати у відро води і дати настоятися 12 годин. Потім додати 150 г оцту, перемішати і цією сумішшю обробити кущі картоплі. Запах гірчиці відлякує колорадського жука, тому він полишає ділянку, де присутній цей запах. Однак мінус такого народного способу в тому, що за якийсь час жук знову може повернутись і далі знищувати рослини.

Тож якщо колорадського жука на ділянці розвелося багато, то, крім як використання інсектицидів, цій проблемі зарадити важко. Добре справляється зі шкідником інсектицид Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води). Препарат контролює й інших шкідників картоплі та томатів.

Можна придбати також препарат АТО Жук — його особливість полягає в тому, що він дієвий навіть за помірно високих температур повітря. АТО Жук+Гулівер — інноваційний трикомпонентний контактно-системний інсектицид контактно-шлункової дії для повного знищення широкого спектра шкідників культурних рослин, а не лише колорадського жука. Його висока ефективність і захисна дія тривають близько 21 доби. Норма витрати, зокрема, на картоплі — 0,15 (л/га); попутно він знищить попелиць, трипсів, клопів.

Надійний захист від колорадського жука забезпечує інсектицид Гудвін. Він працює проти шкідників, які виробили стійкість до інших інсектицидів. Діє на сисних і листогризучих комах (крім «колорада», нищить попелиць, картопляну міль, совок, трипсів, клопів); норма витрати — 5 мл на 10 л води.

Є ще один дуже дієвий інсектицид — Космос, який городники називають космічною силою проти різної нечисті на рослинах. Після обробки картопляних кущів цим препаратом комахи починають гинути від паралічу. Препарат не змивається дощем і стійкий до високих температур. Тривалість його згубного впливу на комах — приблизно три тижні, ефективність стовідсоткова! Космос ліквідує як личинок, так і дорослих комах. На сьогодні цей препарат є найкращим для боротьби з колорадським жуком і ґрунтовими шкідниками. Він ефективний проти колорадського жука, дротяника, попелиці, ведмедки, личинок хруща, садових мурах. Застосовується для обробки картоплі, томатів, баклажанів, капусти, огірків, ріпаку, кукурудзи, соняшнику.

Ведмедка

Капустянка звичайна, або ведмедка, вовчок, — шкідник, який вельми псує овочеві, плодово-ягідні та сільськогосподарські культури. Живе в ґрунті і рідко з’являється на поверхні. Дорослі особини й личинки знищують висіяне насіння, сходи, підгризають коріння, а в коренеплодах та бульбах вигризають дупла.

Щоб захистити культурні рослини від ведмедки із допомогою «хімії», потрібно було подбати про насінний матеріал, обробивши його протруйниками, зокрема препаратом Антихрущ (10 мл препарату на 5 л води). Так само коріння розсади томатів, перцю та інших овочевих варто було замочувати в розчині цього препарату (10 мл на 1 л води). Але хто цього не зробив, то пізно про це говорити; тепер можна хіба що розставляти по городу спеціальні солодкі пастки-приманки. Скажімо, краї скляного слоїка обмазати варенням, кілька ложок покласти всередину. Банку слід закопати на полі так, щоб горлечко було на рівні ґрунту. Вночі ведмедки поповзуть на запах солодкого і потраплять у пастку.

Принаджує цього шкідника і пиво. В банку або пляшку із широким горлом потрібно налити свіже пиво, закопати її в землю під кутом 45 градусів, щоб верхній край горла був на рівні поверхні ґрунту. При цьому лунку варто оббризкати водою, прикрити будь-яким матеріалом і насипати зверху трішки землі.

Капустяна міль

Гусениці капустяної молі завдають шкоди редисці, капусті, редьці та іншим капустяним культурам.

До заходів захисту від цього ворога належить знищення рослинних решток, на яких зимує міль, та бур’янів родини капустяних. Із «хімії» рекомендується застосовувати згаданий раніше препарат Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води), АТО Жук (1-1,3 мл на 3-5 л води) або Жук OFF (1,5 мл на 3-5 л води). Останній контролює понад 100 різних видів шкідників, серед яких не лише капустяна міль, а й попелиці, совки, трипси.

Зазначені препарати ефективні також проти поширеного шкідника капустяних — хресто­цвітих блішок. Зрозуміти, що на рослині з’явився цей ворог, можна за дрібними дірками на листі. Поступово листя капусти та редиски стає густо всіяне такими дірками, в результаті чого рослини слабшають і можуть загинути.

Павутинний кліщ

Шкідник розміщується з нижнього боку листка і живиться соками з клітин. Пошкоджені тканини в результаті жовтіють і відмирають. Коли чисельність кліща збільшується, листок повністю покривається павутиною.

Якщо павутинний кліщ тільки-но з’явився на рослині і його чисельність незначна, можна вдатися до народних способів боротьби з ним. Одним із таких є настій цибулиння. Половину відра наповнюють цибулинням, заливають до краю окропом і настоюють добу. Обробляти настоєм потрібно ретельно, особливо з нижнього боку листка.

Та коли чисельність кліща велика, необхідно вдаватися до засобів захисту рослин, які здатні за одну обробку знищити цього ворога. Радимо препарат Антикліщ Про. Дія препарату помітна відразу після обробки.

Інферно — контактний фунгіцид, що має додатковий акарицидний ефект. На 8-10 л води потрібно взяти 50-60 г препарату.

Морквяна та цибулева мухи

Личинки морквяної мухи пошкоджують коренеплоди, роблячи в них ходи. Листя набуває фіолетового відтінку, потім жовтіє і засихає. Коренеплоди, на яких побував цей шкідник, втрачають смакові якості й непридатні до споживання. Довго зберігатися вони також не можуть.

Личинки цибулевої мухи пошкоджують здебільше цибулю, інколи часник. Вони проникають всередину цибулини і виїдають її, відтак цибулини гниють.

Для боротьби з морквяною та цибулевою мухами рекомендуємо застосовувати препарати Антиколорад Макс (1 мл на 3-5 л води), АТО Жук (1-1,5 мл на 3-5 л води), Гудвін (1,5 мл на 3-5 л води). Слід проводити глибоку оранку ґрунту восени, щоб вивернути шкідників на поверхню.

Захисні обробки інсектицидами потрібно проводити в тиху безвітряну погоду; під час роботи необхідно користуватися засобами індивідуального захисту (захисний одяг, який потім треба зняти з себе і випрати в окремій ємності, респіратор, гумові рукавички, захисні окуляри), дотримуючись правил особистої гігієни (працюючи з «хімією», не можна пити, їсти та курити, терти очі) та інструкції застосування препарату.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ НЕ найважливіший чинник повноцінного розвитку рослин — вода. Отже, правильно організований полив є невід’ємною складовою у вирощуванні городини й садовини. А найбільш ефективна система поливу — крапельна. Чи важко її зробити своїми руками? Ні, це не складна конструкція, про що і піде мова в наступному Куточку.

Гарна рослина туя. Нині модно садити хвойні на подвір’ї, вздовж паркану. Ландшафт ділянки вони прикрашають, це правда. Але ж мають спільні з городніми культурами хвороби...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове