Архів
Вівторок,
11 червня 2024 року

№ 24 (20068)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Який вигляд має мир

Михайло ВЕДМІДЬ.

УПЕРШЕ за тривалий час путін зустрівся з іноземними ЗМІ. Сталося це минулого четверга, 6 червня, коли в Україні відзначали День журналіста. Отакий от символічний збіг. Та чи насправді збіг? Адже центральною темою спілкування російського президента з іноземними журналістами була Україна.

Про що ж розповідав очільник кремля світовій спільноті? З-поміж іншого, розкритикував надання Києву далекобійної зброї та дозвіл бити нею по цілях в рф, дав свою оцінку втрат Української армії, прокоментував вибори у США та їхній уплив на Україну.

«Всі вважають, що росія розпочала війну в Україні. Але ніхто на Заході і в Європі не хоче згадувати, з чого почалася ця трагедія. Вона почалася з державного перевороту… Ось початок війни!» — безапеляційно (і вкотре. — Ред.) заявив він. І запропонував Заходу свій «рецепт» завершення війни: «Якщо ви хочете припинити бойові дії в Україні, припиніть постачати зброю, і ці дії закінчаться протягом двох, щонайбільше трьох місяців».

Представників західних медіа особливо цікавили причини, через які росія не надає даних про загиблих. «Про це зазвичай ніколи не говорять. А якщо говорять, то перекручують реальні цифри», — відповів путін і бездоказово заявив, що російські втрати «в рази менші за українські». Також він оприлюднив кількість російських окупантів, які перебувають в українському полоні: «Наших солдатів — 1348», — назвав він. А от українських військовополонених у росії, за його словами, — 6465. Путін стверджує, що і співвідношення безповоротних втрат, тобто загиблих російських і українських військових, «приблизно таке саме». Ну а що ще він міг сказати стосовно цього? Хіба хтось зможе перевірити, як він висловився, «реальні цифри»?

Відповідаючи на запитання журналістів, путін назвав «собачою маячнею» припущення, що росія готується напасти на країни НАТО. Він закликав не робити з рф ворога. Аж захотілося йому повірити. Багато хто, напевне, так і зробив. Ну а для тих, хто цьому не повірив, путін підготував інший аргумент.

Так, він попередив, що західні країни помиляються, вважаючи, що рф ніколи не застосує ядерної зброї. «Чомусь Захід вважає, що росія ніколи не скористається цим, — сказав путін і пояснив: — Ми маємо ядерну доктрину, подивіться, що там написано. Якщо чиїсь дії загрожують нашому суверенітету і територіальній цілісності, ми вважаємо за можливе застосовувати всі наявні в нас засоби». Тобто вчергове шантажував ядерною зброєю. Ну а щоб ці слова сприймалися серйозно, застеріг: «До цього не варто ставитись легковажно».

Як же бачить ситуацію в Україні президент США Джо Байден? Адже переважно саме на його адресу було спрямоване застереження путіна щодо «легковажності». Минулого тижня своїми роздумами з цього приводу Байден поділився з виданням Time. Наголосивши на необхідності забезпечити Київ зброєю, американський лідер сказав, що мир в Україні він розглядає як забезпечення неможливості росією окупувати Україну. Для цього, на його думку, вступ до Північноатлантичного альянсу не є обов’язковим: «Мир має вигляд як гарантування того, що росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупує Україну. Ось який вигляд має мир. І це не означає НАТО. Це означає, що ми маємо з ними такі ж відносини, як і з іншими країнами, куди ми постачаємо зброю, щоб вони могли захистити себе в майбутньому». Байден нагадав, що не підтримував «НАТОїзації» України. Мовляв, коли він був сенатором і перебував із місячним візитом у нашій країні, то там «була значна корупція, це була обставина, яка справді все обтяжувала». Американський президент делікатно вжив дієслово «обтяжувати» в минулому часі. Проте ця прикра обставина і досі заважає Україні розраховувати на прискорений вступ до НАТО.

У травні поточного року виповнилося 5 років, як Президентом став Володимир Зеленський. Саме до цієї дати фахівці Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) 16-22 травня провели соціологічне опитування. За його результатами з’ясувалося: половина українців уважає, що Зеленський не впорався з виконанням передвиборних обіцянок.

«18% респондентів відповіли, що В. Зеленський виконав більшість або всі обіцянки (з них про виконання всіх обіцянок говорять 5%). Майже стільки ж гадають, що він виконав близько половини обіцянок, а 50% вважають, що виконав меншість або жодної з обіцянок (з них 25% певні, що не виконав жодної обіцянки)», — йдеться у соціологічному дослідженні.

У чому ж, на думку українців, причина того, що Зеленський не виконав всі обіцянки, які давав виборцям? 50% респондентів пояснюють це наявністю нечесних, корумпованих людей у колі Президента. Далі з приблизно однаковим результатом (26-32%) ідуть такі пояснення, як брак компетентних людей у його команді, повномасштабне російське вторгнення, власна недосвідченість і вплив олігархів. Ще 9-14% опитаних причинами невиконання назвали особисту корумпованість Зеленського, вплив інших країн, розхитування ситуації опозицією та нереалістичність обіцянок.

Антон Грушецький, виконавчий директор КМІС, зазначив, що, відповідаючи на додаткові запитання, респонденти найчастіше згадували такі обіцянки, як завершення війни на Донбасі, боротьба з корупцією та поліпшення добробуту населення. На думку А. Грушецького, саме ці речі, ймовірно, відігравали важливу роль, коли респонденти оцінювали виконання Зеленським передвиборних обіцянок.

«При цьому серед основних успіхів на посаді Президента українці говорять про стійкість у відсічі російській агресії та міжнародну діяльність, спрямовану на посилення підтримки України у війні», — зазначив керівник КМІСу.

Тим часом після зустрічі Байдена з його французьким колегою Макроном останній заявив, що на саміті лідерів G7, який має відбутись 13-14 червня, всі члени «Групи семи» погодяться на 50-мільярдний фонд солідарності для України. Своєю чергою американський лідер розповів, що країни ЄС надали Україні 107 мільярдів доларів допомоги від початку війни, тому що «знають, що станеться, якщо путіну вдасться підпорядкувати собі Україну». Він наголосив і запевнив: «Ви знаєте, путін не збирається зупинятися на Україні. Йдеться не тільки про Україну, йдеться про набагато більше, ніж Україна. Під загрозою опиниться вся Європа, але ми не дозволимо цьому статися».

Сподіваємось.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перерахують автоматично
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Менше зерна, більше металу
Читати
Ворогу на конвенції начхати
Читати
У пріоритеті — ОПК та енергетика
Читати
Лідирує Київщина
Читати
Золоту курку — за пів копійки
Читати
Країна-кат
Читати
Розвивається свинарство
Читати
Переважають бензинові авто
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове