Архів
Вівторок,
11 червня 2024 року

№ 24 (20068)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Сигнал тривоги

Не змарнувати зусиль!

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Уже тривалий час тягнеться історія з відновленням мосту через Десну, який об’єднує села Сосницької громади на Чернігівщині та є важливим логістичним вузлом для населених пунктів на обох берегах річки. Зауважимо, що ще до повномасштабної війни стара споруда опинилася під загрозою підтоплення. У 2018 році держава завершила будівництво першої черги берегоукріплення, русло Десни вдалося вирівняти. Втім, проблема на зникла.

ЖИТЕЛЬКА Великого Устя Валентина Циганок, будучи ще сільським головою, неодноразово порушувала питання берегоукріплення, адже річка, змінюючи русло, поступово «відгризала» частину суші, наближаючись до головної транспортної магістралі Задесення. Жінка писала в усі інстанції, викликала пресу, і її голос нарешті почули. 2017 року держава виділила кошти на будівництво першої черги берегоукріплення, яка була завершена наприкінці 2018-го.

— На реалізацію всього проєкту тоді було передбачено 86 мільйонів гривень. Перша черга — насип десяти шпор на лівому березі — обійшлася бюджету в 22 мільйони гривень, — розповідає Валентина Миколаївна. — Щоб вирівняти русло, завезли 12 тисяч тонн буту. У 2019 році планували розпочати будівництво другої черги, але змінили керівництво Деснянського басейнового управління водних ресурсів (БУВР), і все затихло.

Валентина Циганок каже, що тоді берег удалося укріпити, нині ж знову з’явилася загроза підмиву і підтоплення. «Щороку вода «з’їдає» десять метрів суші. Ще кілька років, і Десна дійде до головної магістралі, яка з’єднує обидва береги, — хвилюється жінка. — Якщо терміново не реалізувати другої та третьої черг, всі зусилля виявляться марними».

Фактично ж нині можна говорити про 22 мільйони гривень і 12 тисяч тонн каміння, які опинились під водою, котра покрила насипані 2018-го шпори. Жінка прогнозує, що всього за кілька років вони опиняться на середині річки, а вода дійде до асфальту. «Русло все більше викривлюється в бік дороги, — каже Валентина Миколаївна. — Зробили отакий красивий міст, а можна сказати, що «козячий», бо його треба перестрибувати».

Колишня голова сільради пригадує, як до будівництва шпор під однією з опор споруди утворилась глибока яма.

— Там водилися соми. Коли поклали шпори, то русло вирівнялось і яму затягнуло, інакше опора мосту залишилася б без підґрунтя, — говорить пані Валентина і додає: — Без продовження будівництва яма, цілком імовірно, з’явиться знову, а з часом русло Десни «відріже» міст, і він може впасти.

Про проблему великої води говорить і староста Задесенського старостинського округу (об’єднує села Велике Устя, Долинське, Бутівка, Бондарівка, Мала Бондарівка та Польове) Леонід Ляшик.

— Робота не дороблена, і вода «ріже» берег іще більше, ніж до цього. Між шпорами метрів на три вже вирило, — непокоїться чоловік. — Таким чином, вони опинилися відрізані водою. Я неодноразово звертався щодо цього в Деснянське БУВР. Торік улітку сюди приїздили спеціалісти — проводили якісь заміри, плавали на човнах, обіцяли відновити роботи, але досі нічого не відбувається.

Ми спробували взяти коментар у начальника Деснянського басейнового управління Олександра Рибалка, однак додзвонитися до нього не вийшло. Чиновник постійно у відрядженнях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перерахують автоматично
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Менше зерна, більше металу
Читати
Ворогу на конвенції начхати
Читати
У пріоритеті — ОПК та енергетика
Читати
Лідирує Київщина
Читати
Золоту курку — за пів копійки
Читати
Країна-кат
Читати
Розвивається свинарство
Читати
Переважають бензинові авто
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове