Архів
Вівторок,
11 червня 2024 року

№ 24 (20068)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Впоралися оперативно

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

АГРАРІЇ регіону 26 травня завершили сівбу ярих зернових і зернобобових на майже півтора мільйона гектарів площ, упоравшись із роботами швидше, ніж торік. За даними глави обласної військової адміністрації Ф. Проніна, найбільші площі займають кукурудза (498,4 тис. га, найвищий показник серед регіонів), соняшник (393,2 тис. га), соя (204,1 тис. га), цукрові буряки (29 тис. га) та ячмінь (73 тис. га). Картоплі та овочевих культур посаджено 83,7 тис. га. Проблем із постачанням пально-мастильних матеріалів, як повідомляється, немає, проте у зв’язку з мобілізацією в деяких сільгосппідприємствах бракує механізаторів та водіїв.

Оновлюють медзаклад

ДО КІНЦЯ поточного року заплановано капітально відремонтувати частину відділень дитячої лікарні в обласному центрі. Загальна вартість робіт становить майже 200 мільйонів гривень. Оновлення чекає на приймальне, хірургічне, операційне відділення, блок анестезіології, відділення водолікування та реабілітації. Хоч як сутужно проводити такі роботи під час повномасштабної війни, але робити це конче необхідно, адже діти за будь-яких обставин мають лікуватися в належних умовах.

Пам’яті воїна

ВИЙШЛА друком книжка «Мій Джавелін. Щоденник мисливця за танками, Героя України — Сергія Міщенка». Вона оповідає про ключові події життя та служби мужнього захисника. Видання містить 53 розділи, на 192 його сторінках розгортається оповідь про військові будні, життя героя від народження, останню відпустку додому. Сергій із першого дня повномасштабної війни пішов добровольцем. Обороняв Київ, брав участь у боях на Харківщині — біля Барвінкового, Вірнопілля, Бражківки. За час служби воїн ліквідував 36 одиниць ворожої техніки, за один бій знищив вісім цілей, зокрема чотири танки, за що отримав прізвисько мисливця за ними.

Загинув боєць 1 грудня 2022 року на Луганщині. За свої заслуги перед Батьківщиною Сергій Міщенко був удостоєний найвищого звання — Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Полеглий захисник мав вірного друга Олександра Товстонога. Чоловік іще за життя героя запропонував увічнити його бойовий досвід на сторінках книжки. Сергій Міщенко встиг надиктувати матеріал для перших п’яти розділів. Для реконструкції інших подій Олександр Товстоног спілкувався з побратимами, знайомими, ріднею друга — усього вдалося зібрати інформацію від майже чотирьох десятків людей. Презентація книжки відбулася наприкінці травня у Хоролі, Гадячі і Зінькові, звідки герой родом.

Символ незламності

У ПОЛТАВІ, на території ліцею №32, відкрили Калинову алею слави та пам’яті загиблих військовослужбовців. Кожен із 11 висаджених кущів калини присвячений полеглим випускникам та батькам учнів, які протягом дев’яти років захищали Україну. На відкриття прийшли школярі старших класів, рідні, знайомі та друзі загиблих воїнів. Калинова алея — це символ незламності українців. На території навчального закладу також планують створити музей пам’яті полтавських воїнів ХХІ століття.

Житло для переселенців

БУДИНОК на чотири квартири для внутрішньо переміщених осіб реконструюють у Нехворощі. Їх надаватимуть фахівцям, які переїхали в область через війну та яких потребує громада. Квартири для ВПО почали облаштовувати ще торік, громадське приміщення перепланували під багатоквартирний будинок. Нині роботи майже завершено, спеціалісти підключають газ та електрику. На реконструкцію витратили 13,1 мільйона гривень, з яких 1,3 мільйона надала громада, а решту профінансували коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Загалом у регіоні планують збудувати близько 200 соціальних квартир для переселенців. У громадах облаштовані 64 місця тимчасового проживання для ВПО, де можуть мешкати 3865 людей, але потреба в житлі залишається. Станом на сьогодні в краї зареєстровано понад 188 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Також тут діє державна соціальна програма «Прихисток», призначена для компенсацій людям, які безкоштовно надали житло переселенцям.

Десять років — рядок в історії

10-ЛІТНІЙ ювілей відзначив Кременчуцький музей історії авіації і космонавтики. Тут зібрано понад три тисячі експонатів, а наукова бібліотека налічує близько 2,5 тисячі документів. Відвідувачі закладу можуть дізнатися про авіаційні навчальні заклади та бойові підрозділи Кременчука періоду 1920—1941 років, про діяльність міського аероклубу, роль авіації під час оборони та визволення міста 1943-го, про видатних особистостей галузі. У музеї представлені моделі військових літаків, фотографії, форма пілотів різних часів, предмети побуту, документи, зразки зброї, нагороди тощо. Отож він дуже цікавий, надто юному поколінню.

Подарунок музею

ПОЛТАВСЬКИЙ краєзнавчий музей поповнився ексклюзивними монетами з Литви та Латвії. Їх подарувала місцева жителька та громадський діяч Лілія Вальс. Жінка наголошує, що ці монети особливі: їх випущено малим накладом, і вони присвячені повномасштабній війні. Це вже вдруге пані Лілія робить такий подарунок крає-знавчому музею. Монети номіналом 2 євро з українськими соняшниками мають донести нащадкам через багато років правду про тяжку біду, якої зазнала наша країна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перерахують автоматично
Читати
Збитки неосяжні
Читати
Менше зерна, більше металу
Читати
Ворогу на конвенції начхати
Читати
У пріоритеті — ОПК та енергетика
Читати
Лідирує Київщина
Читати
Золоту курку — за пів копійки
Читати
Країна-кат
Читати
Розвивається свинарство
Читати
Переважають бензинові авто
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове