Архів
Вівторок,
25 червня 2024 року

№ 26 (20070)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  Версія для друку          На головну
  • В окупації

Вкрадені барви літа

Підготувала Уляна ГЛІБЧУК.

За матеріалами сайту «РІА-Мелітополь».

МЕЛІТОПОЛЬСЬКЕ літо до війни було яскравим, різнобарвним. Тепер воно втратило кольори і стало схожим на вицвілу на сонці хустину. Передусім це позначилося на школах. Через брак місцевих учителів, які масово відмовляються працювати в окупації, росіяни завозять в окуповану частину Запорізької області педагогів із віддалених регіонів країни-агресора. Чужаки приїздять вахтовим методом, на місяць-другий, деякі з них кепсько розмовляють навіть російською мовою, про українську взагалі не йдеться. Як і чому може навчити українську дитину погано освічений варяг із чужого краю? При цьому основою викладання у школах на тимчасово окупованих територіях стала пропаганда. Дітям втовкмачують у голови неправдиву історію, намагаються навчити їх шанувати російських окупантів, проводять призовну підготовку з дев’ятого класу, агітують вступати в їхні громадські організації.

Загарбники широко рекламують відпочинок шкільної молоді, зокрема запрошують їх проводити канікули в Криму. Проте навіть місцева окупаційна влада визнає, що на півострові небезпечно і до закінчення війни повноцінного сезону там не буде. Попри це пропагандистські канали в Мелітополі сповістили про відправлення відразу 350 підлітків на відпочинок до Криму. Чим керуються ті мелітопольські батьки, які вирішили віддати туди дітей? Хіба що безвідповідальністю та непереборною жагою до дармівщини.

Курорти на окупованих територіях занедбані, рашисти не підтримують у належному стані санаторіїв, готелів і не побудували жодного нового туристичного комплексу. «Сєнатор от Запорожской області» Дмітрій Ворона заявив, що зі 1500 готелів, пансіонатів та санаторіїв наразі функціонує тільки 120. За два роки окупації повністю знищено місцевий туризм. Курортне селище Кирилівка, яке відзначило 219 років від дня заснування, стає такою собі «сірою зоною». Пляжі майже порожні, хоча до окупації українці масово їздили туди щоліта на відпочинок. Подібна ситуація і в Бердянську. «Асвабадітєлі» анонсували вже третій курортний сезон на окупованому Азовському узбережжі та все просторікують про розвиток туристичної інфраструктури. Однак понад 90 відсотків баз відпочинку розграбовані, занедбані або використовуються для розміщення російських військових та їхніх найманців.

Барв Мелітополю щоліта додає знаменита черешня. Врожай солодкої ягоди цього року видався щедрий, гілки дерев вгинаються під вагою плодів. Ось тільки збирати їх нікому. Так, у садах підприємства ТОВ ВКФ «Мелітопольська черешня», вкрадених у фермера Сергія Мінька, працюють дагестанці. Один із нинішніх «хазяїв» підприємства нарікає — якби, мовляв, у регіоні могли на сезон набирати достатньо місцевих, справлялися б і без привізних робітників. Та чи не зайди з країни-агресора розігнали людей по світу з їхнього благословенного краю, які самі давали раду і полям, і садам?

Тим часом тисячі мелітопольців ризикують втратити нерухомість через хвилю «націоналізації майна», яку влаштували російські загарбники разом із місцевими зрадниками. Усе, що наживалося роками чи й десятиліттями, йде в чужі руки, гауляйтери визнають майно мелітопольців «безхазяйним», тобто банально крадуть його. Насамперед «націоналізація» майна стосується тих містян, які виїхали з окупації і не проживають у власних квартирах. Якщо документи на нерухомість не будуть надані, то квартири оголосять «нічийними» і передадуть у «комунальну власність». Аби виявити максимальну кількість таких квартир, рашисти роздавали анкети та провели поквартирні обходи. Вони ставлять мітки на дверних вічках квартир, перевіряючи в такий спосіб, чи живе хтось у будинку. Також на дверях вішають оголошення на кшталт «об’єкт має ознаку безгосподарності», власнику з документами пропонується відвідати комендатуру.

Вочевидь, московитам бракує грошей на утримання захоплених територій, тому скорочують їх фінансування. Працівники комунальних та бюджетних підприємств по кілька місяців не отримують зарплат, а соціальні виплати на тимчасово окупованих територіях скорочуються. Щоб компенсувати брак коштів, нова влада заявила про створення «штабу з підвищення податкових доходів та протидії нелегальній зайнятості». Головна його місія — витискати з мешканців ТОТ останнє.

Та попри сумну загальну картину місцеві жителі в очікуванні: нехай швидше нарешті звільниться від ненависної орди ця золота черешнево-медова земля!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стартували жнива
Читати
Продукти подорожчають
Читати
Збувають престижний об’єкт
Читати
Незаконні вирубки в чорнобильській зоні
Читати
Справжні дані ще страшніші
Читати
Заборонено ворожу політсилу
Читати
Проблеми із субсидіями в містах
Читати
Установлено прохідний мінімум
Читати
Нарощують обсяги видобутку
Читати
Автоелектрорекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове