Архів
Вівторок,
2 липня 2024 року

№ 27 (20071)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Віднесені війною

Роман КИРЕЙ.

Черкаська область.

ПЕРЕСУВНУ виставку з розповідями внутрішньо переміщених осіб, показану нещодавно у черкаському кінотеатрі «Україна», не можна переглядати без хвилювання. Фотопроєкт оприлюднив історії дев’ятьох людей, які пережили полон, депортацію, зазнали сексуального насильства, зумовленого війною, були змушені залишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях. Одна з героїнь експозиції — Оксана — покинула рідний дім у розпачі. Кожна дрібниця там була для неї дорогою. Тепер у рідному домі жінки господарюють чужинці. Росіяни винесли звідти все, забруднили, понівечили житло, яке ще донедавна вселяло спокій та впевненість його мешканцям. Але ключі від рідної домівки в Маріуполі Оксана зберігає, адже це єдине, що нині з нею пов’язує. «І я таки колись відімкну ними свої двері», — певна переселенка, яка тимчасово проживає на іншій території.

Російські загарбники продовжують несамовито обстрілювати Донецьку, Харківську, Сумську області та інші регіони України. Зникають з лиця землі цілі квартали, численні об’єкти інфраструктури. Місцеві жителі змушені втікати від терору «братів». В останні місяці потік переселенців, зокрема й на Черкащину, став значно потужнішим. Багато хто з цих людей опинивсь у скрутному становищі, не маючи засобів для існування, зокрема постійного притулку. Дехто втратив навіть документи, які згоріли внаслідок ворожих обстрілів.

Загалом від початку повномасштабної війни Черкащина вже прийняла понад 283 тисяч вимушених переселенців. Велика частина з них одержують офіційну допомогу та соціальне забезпечення. Крім того, місцеві громади, окремі жителі регіону допомагають усім, чим можуть, дбають про забезпечення цієї категорії населення соціальним житлом.

800 тисяч доларів грантових коштів на реконструкцію житла для внутрішньо переміщених осіб нещодавно залучила Тальнівська міська рада. Завдяки гранту від міжнародної фінансової корпорації IFC тимчасове житло для вимушених переселенців незабаром облаштують у селі Гордашівка у приміщенні колишньої школи, яка стоїть пусткою вже близько 10 років. Серед переселенців чимало медичних працівників. Тепер вони матимуть тимчасове житло у Гордашівці, яка лише за три кілометри від Тального, й автобусом діставатимуться на роботу до лікарні.

Як повідомили в облдержадміністрації, на обліку в єдиній інформаційній системі нині перебуває 145 тисяч переміщених осіб. Нині в області працюють над тим, аби поліпшити умови проживання ВПО та забезпечити їхнє працевлаштування. Багато чого вдається. Приміром в Умані, у будинку ветеранів, за відгуками його мешканців, місцева громада потурбувалася про створення належних умов побуту, забезпечила переселенців усім необхідним. Саме ж місто для багатьох приїжджих стало другою домівкою, яка додає сил, допомагає не втрачати надії на майбутню Перемогу.

Утім, як свідчать перевірки реального стану справ, не все так добре і безхмарно у переселенських помешканнях. Представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області недавно оприлюднило результати обстеження умов проживання ВПО в низці громад. Як стверджує регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Вадим Синявський, подекуди в місцях тимчасового проживання порушують права приїжджих на приватність, угоди щодо перебування переселенців не оформлені, є численні недоліки в організації побуту. Так, у селі Кузьмина Гребля Уманського району, де на базі медичної амбулаторії проживають біженці од війни, відсутні сушарки для білизни, в кімнатах панує пліснява, серед мешканців є особи, схильні до зловживання алкогольними напоями та вчинення правопорушень, отже, потребують контролю з боку правоохоронних органів. У селі Томашівка цього ж району, яке прихистило приїжджих у громадському будинку, також не подбали про чистоту в кімнатах, санвузли не обладнані відокремленими кабінками. Підвальне приміщення, яке могло б використовуватись як укриття, потребує відповідного ремонту та облаштування.

Та що там у віддалених селах, коли в обласному центрі, за свідченнями заступниці міського голови Марини Гаркавої та в.о. директора департаменту житлово-комунального комплексу Андрія Наумчука, гуртожитки, в яких проживають внутрішньо переміщені особи, потребують нагального ремонту. Зважаючи на прогнози на опалювальний період, вікна в гуртожитках у критичному стані.

Держава робить певні кроки, щоб допомогти ВПО, але їх недостатньо, зауважив днями український омбудсмен Дмитро Лубінець. Діють такі програми, як «єВідновлення», «єОселя», іпотека Держмолодьжитла, міжнародні проєкти. Проте аж ніяк не всі біженці можуть, приміром, скористатись іпотекою через високі відсоткові ставки та складні умови участі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна жнивує
Читати
Рейдери підіймають голови
Читати
Ворог посилює терор
Читати
Продовжено тимчасовий захист
Читати
«Тінь» накриває
Читати
Недбалість чи свідоме ігнорування?
Читати
У ДСНС повноправний очільник
Читати
Працюють над поліпшенням зв’язку
Читати
Сплюндрований регіон
Читати
Бранці вже вдома
Читати
Проміжні автопідсумки
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове