Архів
Вівторок,
2 липня 2024 року

№ 27 (20071)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Тон задає «Віталія»

Олександр ВЕРТІЛЬ.

ЯКЩО із Сум їхати до Конотопа автотрасою, то після селища Терни через якихось два десятки кілометрів доводиться минати село Чернеча Слобода Дубов’язівської територіальної громади колишнього Буринського, а нині Конотопського району. Відразу ж після в’їзду на територію населеного пункту обабіч асфальтівки привертають увагу чепурні доглянуті будинки та обійстя, добротні вигони-випаси з водоймами, де від весни до осені «господарюють» гуси, качки, індики, вівці, кози… Адже такого привілля для худоби і птиці ще пошукати.

З пів століття тому і ще давніше населений пункт славився потужними базарами, на яких торгували насамперед поросятами: ними було багате чи не кожне господарство як у Чернечій Слободі, так і в навколишніх селах. На жаль, ті славетні базарні часи в минулому, однак їхнє відлуння зберігається й сьогодні — насамперед завдяки економічно міцному селянському (фермерському) господарству «Віталія», яке 1997 року заснував місцевий житель Володимир Петрович Думенко. Тепер разом із батьком сільськогосподарську справу продовжують син Богдан, який «веде» тваринництво, і дочка Віта, на честь якої названо СФГ.

Загалом у господарстві трудяться 126 селян. «Віталія» є одним із найбільших у районі платників податків, відрахувань до Пенсійного фонду, виділяє великі кошти на утримання місцевої соціальної сфери, а також на допомогу ЗСУ, внутрішнім переселенцям тощо.

Зараз тут утримують 3 тисячі голів великої рогатої худоби, зокрема 1200 корів швіцької породи, з яких 925 — дійні. Як розповідає Богдан Думенко, щороку «Віталія» нарощує поголів’я. Річний надій на дійну корову перевищує 12 тисяч кілограмів молока, щоденне валове виробництво — 32 тонни. Продукцію відправляють на молокопереробні підприємства Бурині, Шостки, Київщини, завдяки чому мають економічну вигоду. Загалом упродовж 2022-2024 років «Віталія» інвестувала у виробництво 40 мільйонів гривень власних коштів.

Справжня виробнича гордість «Віталії» — потужний молочнотоварний комплекс, облаштований за останнім словом світових сільськогосподарських технологій. Для цього Богдан Думенко об’їздив уздовж і впоперек усю Європу, побував у Канаді, де вивчав утримання корів і загалом худоби. Досвід привіз неоціненний, тож чернечослобідський комплекс вважається чи не найбільш зразковим не тільки на Сумщині, а й в усій Україні. Як розповідає головний технолог господарства Олександр Тимченко, доїльний зал повністю автоматизований, одночасно можна доїти 48 корів. Завдяки сучасній кормозбиральній техніці господарство цілорічно має високоякісне духмяне сіно в рулонах, сінаж, силос тощо. До того ж тут вирощують зернові, баштанні, овочеві культури, адже загалом мають у розпорядженні 4 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

За словами ректора Сумського національного аграрного університету Володимира Ладики, який очолює Раду Асоціації селекціонерів бурої худоби України, досвід «Віталії» неоціненний з різних точок зору, в тому числі виробництва антиалергенного молока типу А-2. Адже тут утримують корів, які забезпечують саме таку продукцію і які перспективні технологічно та економічно. До того ж на Сумщині нарощують поголів’я унікальних лебединської та української бурої молочних порід, завдяки чому стають реальними перспективи збільшення виробництва поживного молока, корисного до споживання як дітям, так і дорослому населенню без жодних винятків.

Як наголошує директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак, зараз буру худобу, як і в цілому велику рогату, утримують у 83 господарствах усіх форм власності, й за кількістю поголів’я Сумщина займає сьоме місце в Україні. На жаль, через воєнні дії призупинили господарську діяльність сім сільгосппідприємств. Однак регіон сповна забезпечений не лише молоком, а й різноманітними виробами з нього — маслом, сиром, сметаною, йогуртом, кефіром, ряжанкою тощо.

Тваринництво одержує фінансову допомогу з обласного бюджету. Наприклад, торік її надано суб’єктам господарювання та 378 фізичним особам майже на 14 мільйонів гривень, нинішнього року обсяг такої грошової підтримки становить 6 мільйонів.

Сумщина планує і надалі активно розвивати тваринницьку галузь, зробивши практичний акцент на молочному скотарстві, яке безсумнівно є перспективним, вигідним і потрібним.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна жнивує
Читати
Рейдери підіймають голови
Читати
Ворог посилює терор
Читати
Продовжено тимчасовий захист
Читати
«Тінь» накриває
Читати
Недбалість чи свідоме ігнорування?
Читати
У ДСНС повноправний очільник
Читати
Працюють над поліпшенням зв’язку
Читати
Сплюндрований регіон
Читати
Бранці вже вдома
Читати
Проміжні автопідсумки
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове