Архів
Вівторок,
2 липня 2024 року

№ 27 (20071)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  Версія для друку          На головну

Запитання — відповідь

Випробувальний термін

Підготувала
Ірина САЄНКО.

«Знайшла роботу з прийнятними для мене як мами трирічної дитини умовами, але на співбесіді мене неприємно здивували. Випробувальний термін триватиме аж три місяці. І це попри те що я ще й ВПО. Невже таке можливо в умовах дії воєнного стану?» — цікавиться Ніна К. із Луцька Волинської області.

ОСНОВНІ правила, які стосуються випробувального терміну, передбачені ст. 26 КЗпП. У частині 3 цієї статті перелічено пільгові категорії працівників, для яких випробування не встановлюють узагалі. В переліку є і внутрішньо переміщені особи. Проте під час дії воєнного стану, згідно з ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136-IX від 15.03.2022 р., роботодавець може встановлювати випробувальний термін для будь-якої категорії працівників.

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Державна служба з питань праці пояснює, що в період дії воєнного стану умова про випробування працівника може встановлюватися навіть для тих, яким це було заборонено законом, наприклад, для:

— осіб з інвалідністю;

— неповнолітніх;

— вагітних жінок;

— одиноких матерів, які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;

— осіб на тимчасові та сезонні роботи; внутрішньо переміщених осіб та інших.

Однак встановлення випробувального терміну є виключно правом, а не обов’язком роботодавця. При цьому процедура встановлення випробування, зокрема оформлення і тривалість, залишаються незмінними: умова про випробування має бути належним чином оформлена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Працівник своїм підписом підтверджує факт ознайомлення з цим документом.

Отже, під час укладання трудового договору в період дії воєнного стану можна встановлювати випробування для будь-якої категорії працівників.

Якщо вас зупинила поліція...

«Розумію, що під час дії воєнного стану жорсткішими стали вимоги й до водіїв, але ніде не читав, що поліцейський може без вагомої на те причини зупинити будь-який автомобіль. Розкажіть, як усе ж діяти за такої ситуації?» — запитує Іван Миколайович К. із Києва.

ЯК ВІДОМО, поліція може зупиняти автомобіль з різних причин: якщо водій порушив правила чи спровокував ДТП, коли автомобіль має несправність, або ж якщо є інформація про причетність водія чи пасажирів до скоєння злочину.

Є й інші підстави, чому зупиняє поліція. Наприклад, під час дії воєнного стану це можуть робити для перевірки документів.

Як себе поводити і що категорично не можна робити, якщо вас зупинили працівники право-охоронних органів, — про це йдеться в коментарі РБК-Україна.

Справді, всі водії мають право знати конкретну причину та підставу для зупинення його транспортного засобу працівником поліції.

Незалежно від ситуації зберігайте спокій та будьте ввічливі, дайте поліцейському зрозуміти, що ви знаєте свої права.

В жодному разі не намагайтеся уникнути зупинки або втекти від поліції. Це може призвести до серйозних правопорушень і загострення ситуації.

Попросіть поліцейських представитись та надати свої посвідчення для ознайомлення.

Запитайте працівника поліції про підстави зупинки.

Фіксуйте комунікацію з поліцейськими. Найкращим методом фіксації буде відеозйомка на телефон.

Якщо ви вважаєте дії поліцейського незаконними — все ж не варто вступати з ним у конфлікт.

Найкращим способом захисту ваших прав буде фіксація такого правопорушення портативними засобами, залучення свідків.

У разі якщо вас зупинили неправомірно, залиште скаргу щодо дій поліцейського, зателефонувавши на гарячу лінію «102». А надалі оскаржте дії працівника поліції в адміністративному або судовому порядку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна жнивує
Читати
Рейдери підіймають голови
Читати
Ворог посилює терор
Читати
Продовжено тимчасовий захист
Читати
«Тінь» накриває
Читати
Недбалість чи свідоме ігнорування?
Читати
У ДСНС повноправний очільник
Читати
Працюють над поліпшенням зв’язку
Читати
Сплюндрований регіон
Читати
Бранці вже вдома
Читати
Проміжні автопідсумки
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове