Архів
Вівторок,
9 липня 2024 року

№ 28 (20072)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Туя: садити чи ні?

НИНІ туї ростуть майже на кожному подвір’ї. Пішла така мода. Ми колись згадували у Куточку, що не вельми її поділяємо, позаяк вважаємо, що хвойним місце у лісах і парках, на кладовищах, і аж ніяк не біля плодових, позаяк хвороби у них спільні, зелені красуні «підчеплюють» усе погане від дерев і ягідників у садку, і навпаки, що, певна річ, не на користь ні першим, ні другим. Але мода річ заразна, тож розсадники поповнюються хвойними різних видів, і люди їх купують. Це, звичайно, гарна рослина, яка прикрашає ландшафт ділянки, та й догляд за нею нескладний. Проте коли боротьба з хворобами і шкідниками запущена, то рослини можуть навіть загинути.

Найнебезпечніше захворювання — фітофтора. Спершу уражує корінь, а потім переходить на надземну частину рослини. В результаті туя починає в’янути, зелена хвоя набуває сірого відтінку, стовбур внизу стає м’яким. На ньому з’являється наліт, коріння починає гнити і набуває ламкості. Найчастіше ця недуга спричиняється надміру вологим ґрунтом. Аби запобігти її появі, дерево необхідно обробляти фунгіцидами. Якщо все-таки захворювання дісталося туї, то її слід позбутися, а землю замінити, оскільки ця зараза здатна жити в землі тривалий час.

Іноді ранньою весною на туї з’являються бурі пагони, які характеризуються пожовтінням лусочок. Для профілактики заражені пагони потрібно видаляти, а дерево відтак регулярно підживлювати. Рекомендується обприскування Фундазолом. Ця хвороба може виникати через фузаріоз. У такій ситуації треба під корінь додавати розчин фундазолу, а надземну частину обробляти Цирконом. Найчастіше таке явище спостерігається через застій ґрунтових вод.

Іржа і шютте. Хвоя у рослини опадає і темніє. Зазвичай захворювання атакує навесні, однак може шкодити і протягом року. Найбільш схильні до цих недуг молоді туї. З метою профілактики деревця треба чистити, видаляючи погані гілки. Уражені дерева слід обробити фунгіцидом. Обробка проводиться у травні і протягом літа. Якщо препарати не допомогли впоратись із хворобою, то можна застосовувати Фундазол.

Рослини, заражені шютте, необхідно лікувати з допомогою Топсину-М. Дерева рекомендується обприскувати навесні, коли встановиться тепла погода.

Туєва лжещитівка. Основні ознаки захворювання — жовті виразки на корі. Лікування необхідно розпочати відразу ж, інакше хвороба здатна покрити ввесь стовбур плямами, і дерево загине. Для лікування від лжещитівки застосовують препарати Рогор, Карбофос, Актеллік, Антіо.

Також можливо проводити лікування народними методами — настоями полину, часнику, пижма.

З профілактичною метою дерева слід ретельно оглядати. За зовнішнім виглядом можна відразу ж визначити, що рослини заражені. Тому лікування потрібно проводити миттєво, тоді вони будуть урятовані. Щоб запобігти зараженню, рекомендується уважно контролювати кількість і якість поливу, підживлювати землю і не допускати небезпечного сусідства. Що стосується добрив, то вони мають бути максимально відповідними для туї. Доцільно вносити органічні й мінеральні добрива, єдина умова — не використовувати свіжий гній і курячий послід. У цих речовинах міститься велика кількість шкідників, які негативно діють на кореневу систему дерева.

Туя може піддаватися атаці комах, тому фахівці радять використовувати спеціальні препарати.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку, зокрема, проведемо лікбез для початківців про мінеральні добрива. Якщо нема досвіду і бодай базових знань, то легко заплутатися в морі сучасних назв різних хімічних сполук. Та нам же хочеться хоч чимсь допомогти рослинам, мати більший урожай, от і сиплемо-ллємо ту поживу, часто-густо безсистемно. Це може виявитись як благом, так і шкодою. По-перше, багато чого залежить від того, який у вас сам по собі ґрунт. По-друге... А по-друге, по-третє і решту питань обговоримо в наступному випуску.

Багато господинь кохаються у квітах і навіть попри городні клопоти повсякчас намагаються щось удосконалити у своєму горідчику. Жіночки хваляться одна поперед одною декоративними культурами та як їх краще вирощувати: та просапує, щоб ґрунт був чистим, інша мульчею встеляє, аби було менше клопоту і рідше поливати, а ще хтось створює цілі квіткові «килими» під основними насадженнями, тими ж трояндами, скажімо. А з чого ж «зіткати» такий килим? Запропонуємо варіант.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове