Архів
Вівторок,
9 липня 2024 року

№ 28 (20072)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

«А» сказали, а «Б» забули

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

З перших днів російсько-української війни великі і малі громади допомагають ЗСУ. Зокрема, П’ятихатська міська територіальна громада разом із місцевими сільгоспвиробниками придбала для захисників пікап Nissan Navara. Автомобіль, завантажений продуктами, поїхав до бійців у Донецьку область.                                                                  Фото http://dosvitnivogni.com.ua.

Нарешті це сталося: днями парламент ухвалив Закон №9559-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектора безпеки і оборони України».

ТЕПЕР місцеві ради зможуть фінансово допомагати нашим захисникам без звинувачень у перевищенні повноважень та підведення під кримінал, через що потерпали від початку великої війни. Не встигнуть переказати кошти для ЗСУ, як на порозі чергова перевірка!

«Дуже сподіваємося, що закон підпише Президент і кримінальні переслідування місцевих рад за життєво необхідну допомогу фронтові нарешті припиняться. Ще важливо: врегульовано роботу голів органів місцевого самоврядування, які призначені начальниками військових адміністрацій. За таких призначень вони втрачали попередню легітимність. Отож після нашої перемоги і після завершення воєнного стану повернуться до посад, на які їх обрали люди, відтак самоврядність територій відновиться автоматично», — розтлумачує основні положення закону радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан.

Саме їх лобіювала Асоціація, яка нині об’єднує вже 1055 сільських, селищних та міських громад і цими днями відзначила своє 32-річчя.

Але, пояснюють фахівці, синхронних змін потребує і Бюджетний кодекс, аби вже ніхто не сумнівався: місцеві ради мають право робити те, що вони роблять. Тобто — підтримувати наших захисників. Адже війна в нас народно-визвольна!

«Тому з нетерпінням чекаємо ухвалення законопроєкту №9560 у будь-якій редакції. Аби жодних претензій до самоврядування за допомогу силам оборони у правоохоронців не було. Сподіваюся, це припинить інсинуації на чутливій для всього суспільства темі», — висловлює надію Оксана Продан. І додає, що попри вилучення так званого військового ПДФО з місцевих бюджетів до державного запитів од військових у громадах не поменшало! І для їхніх голів це та ситуація, коли відмовити неможливо.

Тож дуже хотілося б публічно почути від наших «достойників», куди саме спрямовані мільярди військового ПДФО (йдеться про відрахування не лише з військових частин, а й зі структур ДСНС, поліції, прокуратури).

Ще одне проблематичне питання для кожного куточка України — відновлення територій після ворожих руйнувань. От, приміром, у Львові після останнього обстрілу, за словами міського голови Андрія Садового, нарахували збитків щонайменше на 20 мільйонів гривень. Ліквідація наслідків ракетних та інших атак і відновлення життєдіяльності територій, певна річ, лягає на плечі громад: до роботи відразу стають відважні комунальники, енергетики. У градації бюджетних видатків це гроші на благоустрій. І саме тут чуємо найбільше звинувачень: під час війни, мовляв, укладаються в бруківку. Але у переважній більшості випадків ідеться насамперед про розбирання завалів та розчищення громадських місць після прильотів, що почастішали не тільки на лінії фронту, а й у глибокому тилу. Яскравий приклад — Харків: за оцінками експертів авторитетних міжнародних інституцій, місцева влада має потужну підтримку харків’ян саме за благоустрій міста!

«Міць України в тому, що понад тисяча українських громад є частиною Збройних сил України», — робить логічний висновок авторитетне видання «FinanciaTimes». Тобто синергія українців, бажання кожного відчути власну причетність до майбутньої перемоги — велика сила. І, власне, насамперед у цьому і прорахувався путін.

Добре, якби така синергія діяла і між самими громадами. Однак цьому на заваді ухвалена 2023-го урядова постанова №252, яка зобов’язує погоджувати допомогу громад одна одній у Міністерстві фінансів. От і виходить: гроші — ваші, як то кажуть, кревні, а розпорядитися ними — зась. Навіть задля благої справи. Приміром, міська рада Броварів ухвалила колегіальне рішення виділити допомогу на зведення фортифікаційних споруд у прикордонній Білопільській громаді Сумщини. Саме її ворог тероризує чи не найбільше. Проте головне фінансове відомство держави не погодило перерахування цих украй необхідних коштів!

Тому й тут терміново потрібні зміни. Бо ситуація із життєзабезпеченням громад на третьому році великої війни докорінно різна. Якщо тилові спроможні давати собі раду й навіть можуть допомогти іншим, то деокуповані та прифронтові (не кажу вже про ті, де тривають бойові дії) — ні. Є громади, в яких коштів навіть на обов’язкові, як кажуть, захищені, видатки вистачить хіба що до жовтня. Далі нема ані на транспорт, ані на охорону здоров’я, ані на освіту. А від початку цього бюджетного року заробітну плату педагогів держава фінансує лише на 85 відсотків — решту шукають у місцевих бюджетах. До того ж і освітня субвенція нагадує таку собі Охрімову свиту, якої дедалі більше не вистачає. Позаяк формулу її обрахунку змінюють «на марші», причому так, як вигідно Печерським пагорбам, а не глибинці.

Потрібно чітко визначити пріоритети й у бронюванні працівників критичної інфраструктури. На місцях уже не знайти ні слюсаря, ні електрика, а на носі вкрай непроста зима!

Асоціація міст України офіційно звернулася до уряду стосовно 100-відсоткового бронювання працівників критичної інфраструктури на місцях. Бо саме така, стовідсоткова броня, як мовиться, «за замовчуванням» діє і в апараті Офісу президента, і для працівників, які обслуговують роботу різних міністерств. Тільки скромні селяни і воюють, і годують урядовців та президентів — як бачимо, на війні першою гине правда…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Загрозливий брак кадрів
Читати
Другі серед... боржників
Читати
Величезні обсяги фальсифікату
Читати
Змінились освітні пріоритети
Читати
Не витримують труднощів
Читати
Жнива повним ходом
Читати
Доходи трохи зросли
Читати
Експорт «пригальмували»
Читати
Повернути вкрай важко
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове