Архів
Вівторок,
9 липня 2024 року

№ 28 (20072)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Люди, обставини, війна

Руки, що дарують радість

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Фото автора.

На Харківщині працює українсько-французько-польська мобільна пекарня. Інтернаціональна команда небайдужих дарує жителям розтерзаного війною регіону не лише смачні буханці, а й дещо більше: людське тепло, спілкування, впевненість, що навіть у прифронтових реаліях є місце для радості.

Селище на кордоні

СЛАТИНЕ, куди мене запросили організатор мобільної пекарні француз Лоік (на фото вгорі) та його команда, знаходиться всього за кілька кілометрів од кордону. Отож коли рашисти подібно до гітлерівських нацистів напали рано-вранці 24 лютого 2022 року на Україну, то вже вдосвіта вони були в селищі. Люди, які пережили нашестя, розповідають, як кацапи їхали вулицею, махали руками. «Ура! Пабєда! Ми вас асвабаділі!» — намагалися вони перекричати ревіння танків, що націлилися на центр громади — Дергачі. Однак туди окупанти не дісталися. За околицею Слатиного броньовану колону наші бійці спалили, ворог відкотився назад, а селище опинилося в так званій сірій зоні, тобто на нашій, але не зовсім своїй землі… «Ласкаво просимо до пекла!» — нагадує про ті часи напис, адресований московитам, на вцілілій стіні вигорілої зсередини залізничної станції, куди, як не дивно, сьогодні ходять електрички.

За словами старости Євгена Івахненка, до повномасштабної війни у Слатиному налічувалося 2280 домогосподарств. Нині пошкоджено близько 1200 із них, 210 знищено, їх власники мешкають у санаторіях, будинках відпочинку, у родичів і знайомих. Раніше в селищі жили 6,5 тисячі чоловік, а тепер півтори тисячі душ навряд чи набереться. Бачив я і мам із дітками. Якось у розмові з однією жінкою я зауважив, що мешкати тут небезпечно. Так, погоджується молодиця, але ж, щоб знімати квартиру, потрібні неабиякі гроші, а де їх узяти?..

Якщо з гуманітарною допомогою все добре, її вистачає, то з роботою біда. Колись люди її мали, працюючи у фермерів, у двох господарствах, які обробляли по чотири тисячі гектарів землі, а тепер поля заміновані, техніка побита і попалена, у небі над селищем майже щодня пролітають керовані авіабомби та інші московитські знаряддя для вбивства.

Серцем до чужого горя

ЛОІК — пекар, що мешкає в невеличкому тихому французькому містечку. Він шанована людина, адже у його країні руки, що пахнуть хлібом, варті великої поваги співвітчизників. Окрім того, він пекар уже в третьому коліні, батько трьох дітей, які, можливо, також продовжать сімейну справу.

А ще Лоік людина, якій не байдуже чуже горе. Коли росіяни підірвали греблю Каховського водосховища, чоловік узяв відпустку і попрямував у Херсон. Працював у тамтешній пекарні. Голодні люди з обстрілюваного й затопленого нелюдами обласного центру раді були окрайцеві паляниці. Разом із місцевими жителями француз випікав хліб і роздавав українцям, беручи до серця їхню війну і горе. Лоік вважає, що якби росія напала на Францію, то навряд чи його співвітчизники змогли б так героїчно протистояти окупантам, як ми.

У Херсоні Лоік познайомився та заприятелював із поляками, що представляли фонд PolandHelps, із якими й обміркував плани на майбутнє — нинішній приїзд в Україну. Разом вони створили мобільну пекарню. Француз відповідає за виготовлення хліба, поляки ж надають кошти на благодійний проєкт. Цього літа Лоік знову взяв відпустку і поїхав на Харківщину, де, як він дізнався з новин, триває жорстокий наступ росіян, а отже, місцевим жителям потрібна його допомога.

Хліб насущний і духовний

СЛАТИНЕ не перше селище в області, куди приїхала мобільна пекарня. До цього Лоік працював у Балаклії, Золочеві та інших населених пунктах Слобожанщини. Щодня команда переїжджала на нове місце, аби росіяни не помітили через розвідувальні дрони скупчення людей і не вдарили з артилерії. У Слатине за три дні до акції Лоіка прилетіла керована авіабомба, яка впала на городі, де поралася жінка. Постраждалій ампутували ногу. Було пошкоджено й із дюжину будинків довкола. Мобільну пекарню поставили під липами, щоб замаскувати, завели дизель-генератор і почали працювати.

Спершу вчинили тісто на два види хліба (один звичайний, другий із підсмаженими зернятками кунжуту, льону, соняшникового насіння). А далі все за традицією і технологією: добре вимісили тісто і поділили на порції, поклали у форми, а коли воно підійшло, посадили в електропіч. Іноді хтось із місцевих приїжджав на велосипеді, аби пересвідчитися, чи не з мороженого тіста пектимуть хліб. Відтак селищем миттєво розлетілась інформація, що тут усе роблять по-справжньому. На підтвердження слів «велорозвідників» дещо згодом у лотках, вкладених на блискучих металевих стелажах, парувало майже пів тисячі рум’яних буханців. Так може пахнути тільки справжній хліб, створений із любов’ю пекарем Лоіком за власним рецептом з українських борошна й молока, зі скоринкою, помазаною яєчним жовтком. Отож не було сумнівів, що у призначений час прийде чимало людей.

Справді, за якусь годину буханці розібрали. Хоча староста села казав, що люди в нього не голодні, гуманітарки вистачає, але ж що можна порівняти зі свіжоспеченим хлібом! А ще селяни при­йшли сюди, аби побачити француза, який приїхав до них здалеку, та й поговорити одне з одним. Адже на прифронтових територіях спілкування — це розкіш навіть для тих, хто живе поряд. Тобто люди прийшли ще і по хліб духовний.

А наприкінці акції над нашими головами, минувши пропускний пункт «Гоптівка» і Слатине, пролетіла керована авіабомба. Вона впала у Харкові, на проспекті Гагаріна, вбивши і поранивши пів сотні людей.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Загрозливий брак кадрів
Читати
Другі серед... боржників
Читати
Величезні обсяги фальсифікату
Читати
Змінились освітні пріоритети
Читати
Не витримують труднощів
Читати
Жнива повним ходом
Читати
Доходи трохи зросли
Читати
Експорт «пригальмували»
Читати
Повернути вкрай важко
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове