Архів
Вівторок,
9 липня 2024 року

№ 28 (20072)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Шанована в селі людина

Наша докторка

Надія ОЛЕКСЕВИЧ.

Львівська область.

САМЕ так вдячні пацієнти у селищі Новий Яричів, що на Львівщині, називають лікаря-терапевта Уляну Кондрат. Роблять це з любов’ю та неабиякою повагою. Бо пані Уляна з тих медиків, які вміють поєднувати професіоналізм із людяністю. Про таких кажуть: лікар від Бога, або медик за покликанням серця.

І хоч лікарка ніяковіє, коли її хвалять, бо любить медицину у собі, а не себе в медицині, — вона заслуговує на похвалу. Сама ж вважає, що лікарська справа тримається не лише на професіоналізмі, а й на високих моральних цінностях. Недаремно її пацієнти зауважують: виходимо з кабінету докторки і вже майже здорові. Бо ж уміє лагідним поглядом, щирою усмішкою, досвідом, сповненим оптимізму підтримати, підбадьорити, дати слушні поради, прийти на допомогу вчасно і результативно.

Уляна Кондрат у Новому Яричеві і навколишніх селах як сімейний лікар має найбільшу чисельність задекларованих пацієнтів. А це 2160 людей, які їй довіряють і добре про неї відгукуються. Адже одним із її життєвих принципів є відомий медикам латинський вислів: «Здоров’я хворого — найвищий закон».

А пані Уляна ще й неабияка майстриня із виготовлення великодніх яєць- дряпанок.

«Вона не тільки чудовий лікар, а й художниця. Золоті руки!» — в захваті від робіт колеги лікар Богдан Ціхановський.

«Вона справжня бджілка-трудівниця, не кажучи вже й про талант. Два дрони. Це ж скільки треба яєць?! А часу?!» — додає мешканка селища Надія Білиця.

Довідуємося, що напередодні Великодня майстриня виготовила 70 яєць. Про час важко сказати, але це досить тривалий процес, бо технологія виготовлення дряпанок — робота «ювелірна». Спочатку яйце ретельно миється, зафарбовується темним барвником, зазвичай лушпинням цибулі, а потім олівцем наноситься орнамент. І вже опісля — гострим предметом (шилом, голкою чи цвяхом) продряпується намальоване.

І уся ця копітка праця не заради мистецького хобі, а, як розповіла сама пані Уляна:

«За мої великодні дряпанки вдалося придбати два fpv-дрони. І уже ті «пташки» полетіли та працюють за призначенням. Дуже вдячна усім за донати».

А охочих придбати дряпанки Уляни Кондрат було чимало!

Місцеві працівники культури уже запланували на наступний рік запросити лікарку-майстриню провести майстер-класи.

Знаємо, скільки ж то сил забирає праця медика, а ще ж є обов’язки дружини та мами двох діток — Данила і Ярини. І незважаючи на це, поруч із професійною діяльністю Уляна Кондрат разом із чоловіком Романом від початку повномасштабного російського вторг-нення займається активною волонтерською діяльністю.

Не вигорати, поєднуючи основну працю і волонтерство, допомагає прив’язаність до творчості, яка щоденно надихає. І це не лише писанкарство. Лікар Уляна Кондрат малює картини: натюрморти, пейзажі і… навіть ікони. А найбільше вдаються соняхи, бо надає перевагу теплим барвам, які гріють душу та заспокоюють. Їх мисткиня творить «технікою пальчика», яка передбачає використання фарб та кінчиків пальців рук. Творить часто до схід сонця, коли оживає природа і дає надію на добрий завтрашній день.

Війна ранить кожне жіноче серце, але лікарка переконана у тому, що українські діти, молодь житимуть у щасливій країні, без тривог і ракет. Однак ще ж треба поборотися на своєму місці, як на своєму фронті.

Як кожен знак на яйці-дряпанці, а вона символізує найдорожче — життя, є особливим, бо уособлює добро, так добрими справами повняться щоденні плани нашої героїні, котра обрала професію — служити людям. Хай же добро добром віддячиться!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Загрозливий брак кадрів
Читати
Другі серед... боржників
Читати
Величезні обсяги фальсифікату
Читати
Змінились освітні пріоритети
Читати
Не витримують труднощів
Читати
Жнива повним ходом
Читати
Доходи трохи зросли
Читати
Експорт «пригальмували»
Читати
Повернути вкрай важко
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове