Архів
Вівторок,
9 липня 2024 року

№ 28 (20072)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Прикарпатці — в полі

Світлана УСАТЮК.

В КРАЇ стартували жнива. Господарники почали збирати врожай раніше, ніж зазвичай, — сприяла тепла і суха погода. Першими в поле вийшли хлібороби Покуття — обмолочують озимий ячмінь. Цьогорічна врожайність — 65 центнерів із гектара, повідомляють в обласній військовій адміністрації.

Роботи аграріям вистачатиме. Зерновими засіяли 139 тисяч гектарів, технічними культурами — більш ніж 105 тисяч гектарів, картоплею і овочами — 73 тисячі гектарів.

Школи і садочки будуть із гречкою

В ІВАНО-Франківській громаді посіяли гречку для потреб шкіл і садочків. Під поживну культуру, вирощуванням якої другий рік займається комунальне підприємство «Франківськ Агро», відвели 12 гектарів угідь у селі Братківці. Гречані поля створили на комунальних ділянках, а також орендованих у селян земельних паях. Обробляючи їх, планують зібрати 12 тонн гречки, яку після перероблення передадуть освітнім закладам.

Також у громаді сподіваються на добрий урожай соняшнику, сої, озимої пшениці. Сіяли ці культури у Радчі, Тисменичанах, Підпечерах, Добровлянах, Підлужжі. Площі під посіви порівняно з минулими роками збільшили утричі.

Запрацює тепличне господарство

ІЗ ВЕРЕСНЯ у Богородчанській громаді відновлять роботу тепличного господарства, яке не працювало вісім років поспіль. Про організацію виробничого процесу і сучасне обладнання подбають представники інвестора з Києва, повідомив голова громади Ростислав Заремба. На площі понад 6 гектарів у теплицях вирощуватимуть овочі й зелень. Там працюватиме 100 робітників.

Робота тепличного господарства, як передбачають у громаді, матиме соціальне спрямування. Адже з представниками усіх підприємств, які працюють на території громади, тут укладають угоди про соціальне партнерство.

Допомагають шукати зниклих

НА початку червня в Івано-Франківську запрацював центр із розшуку зниклих безвісти в умовах воєнного стану військовослужбовців та цивільних осіб. Його створили на базі головного управління Національної поліції в області. У центрі приймають заяви про зникнення, реєструють кримінальні провадження, спілкуються із родичами тих людей, які зникли, відбирають у них біологічні зразки для проведення майбутньої експертизи. Із відвідувачами спілкуються слідчий, криміналіст, оперативний працівник.

Дотепер до центру, який працює два дні на тиждень, звернулося 42 людини.

У пам’ять про захисника

В СЕЛІ Космач, поблизу могили Січових Стрільців, встановили меморіальну дошку бійцю Інтернаціонального легіону ЗСУ Едварду Волтеру Вілтону III. 22-річний військовий на позивний «Ганс» загинув у квітні 2023 року на Луганщині.

Едвард народився у Сполучених Штатах Америки. Але його коріння було в Україні. В гуцульському селі проживала рідня чоловіка — сім’я Арсеничів. Щоб побачити родинне обійстя і меморіальну дошку на честь загиблого, до села з-за океану приїздив батько захисника. Як розповідав він місцевим селянам, коли розпочалася повномасштабна війна, Едвард навчався на спеціаліста «швидкої медичної допомоги». А у квітні 2022 року вирішив стати на захист України. Зі слів батька, син завжди мріяв займатися військовою справою, захоплювався зброєю та вивченням історії. Також популяризував українські традиції. А воювати пішов, аби бути гідним своїх пращурів.

Відновлюють альма-матер

В ІВАНО-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, який постраждав від ракетного удару рф, тривають відновлювальні роботи. За попередніми підрахунками, заклад зазнав збитків майже на 100 мільйонів гривень. Є значні пошкодження у двох навчальних корпусах. Треба буде засклити понад 900 вікон, відремонтувати університетські лабораторії та басейн. Це вже роблять 60 спеціалістів. Відновлюватися після обстрілів допомагають нафтогазові компанії, міжнародні донори, громадські організації, інші навчальні заклади.

Попри руйнування в університеті продовжується навчальний процес: складають іспити студенти, приймальна комісія готується до вступної кампанії. У закладі провели профорієнтаційний захід. Відновлення планують завершити до початку нового навчального року, повідомив ректор університеті Ігор Чудик.

«Мати-героїня» була на передовій

104 прикарпатки отримали посвідчення про присвоєння їм почесного звання «Мати-героїня». Серед них — Галина Павлюк із Верховини. Жінка виховує п’ятьох дітей: трьох синів і двох доньок. Старшим — 21 і 23 роки, молодші навчаються у школі.

Коли почалася повномасштабна війна, піклування про дітей Галина поєднала зі службою в армії. Закінчила медичні курси, отримала посвідчення інструктора з надання першої допомоги і пішла на фронт бойовою медикинею. Була у Запорізькій області — Гуляйполі, Комишувасі. Поки виконувала бойові завдання разом із чоловіком і старшим сином, які також в армії, дітьми опікувався дідусь.

Тепер Галина повернулася до цивільного життя і займається підприємництвом.

Крафтовий ярмарок — для переселенців

В ІВАНО-Франківську організували крафтовий ярмарок для переселенців. Люди, які переїхали на Прикарпаття з інших регіонів, пропонували тут свої продукцію та послуги: страви узбецької кухні, випічку, вироби з дерева, декоровані епоксидною смолою, курси для швачок, спортивний клуб. Учасники ярмарку навчалися основ ведення підприємництва завдяки благодійному фонду «Карітас. Івано-Франківськ», а після завершення навчання і захисту бізнес-планів отримали гранти від Агентства ООН у справах біженців в Україні. Останнє виплатило загалом понад 105 тисяч доларів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Загрозливий брак кадрів
Читати
Другі серед... боржників
Читати
Величезні обсяги фальсифікату
Читати
Змінились освітні пріоритети
Читати
Не витримують труднощів
Читати
Жнива повним ходом
Читати
Доходи трохи зросли
Читати
Експорт «пригальмували»
Читати
Повернути вкрай важко
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове